3 yılda yerel radyoların yaklaşık 4'te biri kapandı

3 yılda yerel radyoların yaklaşık 4'te biri kapandı

CHP'li Mansur Kılınç, 2018’de 1126 olan yerel radyo sayısının 2021’de 903’e düştüğünü ve hala yayına devam eden radyoların da kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Mansur Kılınç'ın, 7 Mayıs Radyo Günü dolayısıyla hazırladığı rapora göre 2018-2021 yılları arasında yerel radyoların yaklaşık dörtte biri kapandı. Rapora göre; RTÜK’te karasal yayın lisansı bulunan toplam radyo sayısı 2018’de 1126 iken bu sayı 2021’de 903’e düştü.

Kendisi de uzun yıllar radyo yayıncılığı yapan Kılınç, 'Yüz Yıllık Tarihinin En Zor Günlerinde Radyo' raporuna ilişkin “2018 yılında patlak veren ekonomik kriz, ardından 2020 yılının ilk aylarından itibaren ortaya çıkan pandeminin yarattığı olumsuz koşullar, radyo kuruluşlarını büyük bir krize sokmuştur. Özellikle yerel-bölgesel radyo ve televizyonlar artık varlığını sürdüremez duruma gelmiş ve yüzlercesi kapanmıştır” dedi.

'RADYOLARIN YAKLAŞIK ÜÇTE 1'İNİN KAPISINA KİLİT VURULDU'

2018 yılında RTÜK’te karasal yayın lisansı bulunan toplam radyo sayısı 1126 iken bu sayının 2021’de 903’e düştüğüne dikkat çeken Kılınç, “RTÜK’te başvurusu olan radyoların yarıya yakını AKP döneminde kapanmıştır” ifadelerini kullandı.

‘BİRÇOK RADYO KAPANMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA’

Hâlâ yayınlarını devam ettiren yerel-bölgesel radyoların da kapanma riski ile karşı karşıya bulunduğunu belirten Kılınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu zorlukları aşmanın çabası içindeyiz. Telif ödemeleri nedeniyle birçok radyo yayın yapamayacak duruma geldi. Birçok radyo yayın hayatından çekildi. Yerel renk ve kültürümüzün en önemli ögelerinden olan yerel ve bölgesel radyolarımızın korunması için daha fazla devlet desteğine ihtiyaç var. Devlet yetkililerini, bakanlıkları, cumhurbaşkanlığını, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nu radyolara, radyoculara sahip çıkmaya çağırıyorum.”

DAHA FAZLA