3 sendikanın 179 fabrikadaki metal grevi yasaklandı!

3 sendikanın 179 fabrikadaki metal grevi yasaklandı!

AKP hükümeti 3 sendikanın metal grevini 'erteleme’ adı altında yasakladı.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

AKP hükümeti bir grevi daha patronlar lehine yasakladı.


Güncelleme 10.00

Birleşik Metal grev kararının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, grev yasağını tanımadıklarını ve cevabı bugün iş yerlerinde vereceklerini duyurdu.

 


İşveren örgütü Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde yaşanan uyuşmazlık üzerine Şubat ayında greve gitme kararı alan Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal); Çelik İş Sendikası ve Türk Metal’in aldığı grev kararı ‘milli güvenliği bozucu’ gerekçesiyle ‘erteleme’ adı altında yasaklandı.

Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararda, aynı gerekçeyle MESS’in aldığı lokavt kararı da 60 gün süreyle ertelendi.

130 BİN İŞÇİ, 179 FABRİKA!

130 bin metal işçsini kapsayan yasaklama kararına göre, DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş’in 30 fabrikada aldığı grev kararı yasaklanmış oldu.

Birleşik Metal İş, 2017 sonlarında başlayan MESS ile yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine 2 Şubat’ta greve çıkma kararı almıştı.

BİRLEŞİK METAL GREV YASAĞINI TANIMAYIZ DEMİŞTİ

22 Ocak'ta yaptığı açıklamada 2 Şubat'ta greve gideceklerini ilan eden, önceki gün de fabrikalara grev ilanlarını asan Birleşik Metal İş, grev kararına uyacaklarını belirtmiş, "Eğer bu grevimiz yasaklanırsa grev yasağını tanımayacağımızı sizlerin aracılığı ile bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

TÜRK METAL’İN 145 FABRİKASINDA GREV YASAĞI!

Hükümete yakınlığıyla bilinen Türk İş Konfederasyonu'na Türk Metal Sendikası’nın da 145 fabrikada aldığı grev kararı yasaklandı. Türk Metal de Şubat ayında greve çıkma kararı almıştı. Greve çıkma kararı alınan fabrikalar arasında dünya markaları olan Renault Otomotiv, MAN, Mercedes Benz ve Arçelik de bulunuyordu.

ÇELİK İŞ DE 4 FABRİKADA GREVE ÇIKACAKTI

Hak İş konfederasyonuna bağlı Çelik İş Sendikası’nın da 4 fabrika için aldığı grev kararı 60 gün süreyle ‘erteleme’ adı altında yasaklandı.

İLERİ HATIRLATIYOR: 62,250 İŞÇİNİN GREVİ YASAKLANMIŞTI
AKP hükümetleri döneminde çeşitli işkollarında toplam 13 işyerinde 62,250 işçinin grevi yasaklanmıştı.

OHAL’in ilan edildiği 20 Temmuz 2016’dan beri ise 5 işyerinde 24.200 işçinin grevi “erteleme” adı altında yasaklandı.