“3. köprünün işletme süresi ne zaman dolacak?”

“3. köprünün işletme süresi ne zaman dolacak?”

Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 CHP’li Mehmet Bekaroğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün işletme süresiyle ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Bekaroğlu, verdiği soru önergesiyle işletme süresinin uzatıldığı yönündeki iddiaların doğruluğunu sordu.

AKP’nin Yap-İşlet-Devlet modeliyle inşa ettirdiği “mega” projelerden Yavuz Sultan Selim Köprüsü, garanti geçiş ücretlerinin yanında şimdi de işletme süresi ile gündeme geldi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü işletmesinin, yandaş yayın organlarında 6 yıl sonra biteceğine, dolayısıyla 2027 yılında devletin mülkiyetine geçeceğine dair iddialar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı.

TARİH KARMAŞASI

Temel atma töreninin 29 Ağustos 2023’te yapıldığını belirten Bekaroğlu, bu tarihe göre köprünün devrinin 29 Ağustos 2023’te yapılması gerektiğini söyledi.

Dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ahmet Arslan’ın 2017’de yaptığı işletme süresinin 7 yıl 9 ay olduğuna dair açıklamayı hatırlatan Bekaroğlu, projenin Mayıs 2016’da işletmeye başlatıldığını ve buna göre de devir tarihinin Mayıs 2024 olması gerektiğini ifade etti.

FUAT OKTAY'A 21 SORU

Yandaş basında ise bu tarihin 2027 olarak lanse edildiğini dile getiren Bekaroğlu, işletme süresinin hale sözleşmesine ve mevzuata aykırı uzatılıp uzatılmadığı konusu ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Bekaroğlu, önergesinde şu soruları yöneltti:

- Yazılı, sözlü ve görsel medyada yer alan söz konusu iddialar doğru mudur?  

- Bu projenin etapları için sağlanan borç üstlenimine tabi yabancı kredi tutarı nedir? Borç üstlenim anlaşmaları hangi tarihte imzalanmıştır? Bu anlaşmaların imzalanmasında herhangi bir gecikme söz konusu mudur? Gecikmenin nedeni nedir?  

- Kuzey Marmara Otoyolunun etaplar itibarıyla öngörülen toplam proje maliyeti nedir?  

- Kuzey Marmara Otoyolu kaç etap/kesimden oluşmaktadır?  

- Söz konusu etaplardan hangileri tamamlanmıştır?  

- Bu etaplar için ayrı ayrı olarak her güzergah için mi yoksa bütün güzergah için mi bir toplam araç garantisi (taşıt/gün sayıları) taahhüt edilmiştir? Bunların yıllar ve güzergahlar itibarıyla ayrıntılı dökümü nedir?  

- Bu etapların her birinin garanti kapsamındaki işletme süreleri ne kadardır?  

- Bu etaplar hangi tarih itibarıyla kamunun tamamen mülkiyetine geçecektir?  

- Özellikle Yavuz Sultan Selim Köprüsünün içinde bulunduğu güzergah hangi tarih itibarıyla kamunun tamamen mülkiyetine geçecektir?  

- Bu güzergahların/etapların sözleşmelerinde ve şartnamelerinde ihale tarihinden sonra herhangi bir değişiklik yapılmış mıdır? Yapılmışsa nedeni nedir?  

- Bu değişikliklerin yapılması yasal mıdır?  

- Sözleşmelerde ve şartnamelerde değişiklik yapılması ne tür bir ihtiyaçtan doğmuştur?  

- Söz konusu değişiklik talepleri hangi taraftan gelmiştir?  

- Sözleşmelerde ve şartnamelerde yer alan hangi unsurlar değiştirilmiştir?  

- Yatırım maliyeti artırılan sözleşme bulunmakta mıdır?   

- Garanti kapsamında süresi uzatılan bir sözleşme bulunmakta mıdır?  

- Etaplar itibarıyla taahhüt edilen garanti araç sayısı artırılan bir sözleşme bulunmakta mıdır?  

- Yapıldığı iddia olunan sözleşme değişiklikleri nedeniyle ihaleyi üstlenen firmalara ve iş ortaklarına ilave olarak herhangi bir kaynak aktarılacak mıdır? Eğer aktarılacak ise bunun toplam tutarı ne kadardır?   

- Sözleşme ve şartnamelerde yürürlüğe girdikten sonra değişiklik yapılması talimatını hangi makam vermiştir? Bu talimat bizzat Cumhurbaşkanı tarafından mı imzalanmıştır? Yoksa Ulaştırma ve Alt yapı Bakanı tarafından mı imzalanmıştır? Veya söz konusu değişiklikler bizzat Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından resen mi yapılmıştır?  

- Bu durumun yasal prosedürü nasıl gerçekleşmiştir? Sözleşme ve şartnamelerdeki değişiklik işlemi bir Cumhurbaşkanı Kararnamesine, Cumhurbaşkanlığı Kararına, bir kanun veya tebliğ, yönetmelik maddesine dayanılarak mı gerçekleştirilmiştir? Böyle bir doküman var ise bu neden kamuoyuna açıklanmamıştır? Eğer Cumhurbaşkanı Kararnamesi veya Cumhurbaşkanlığı Kararı ise neden Resmi Gazetede yayımlanmamıştır? Şayet Resmi Gazetede yayımlanmış ise bu gazetenin tarihi ve no.su nedir?  

- Sözleşme ve şartnamelerdeki değişikliklerden Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan haberdar mıdır? Bu konularda kendisine herhangi bir bilgi sunulmuş mudur? Şayet haberdar edilmemişse yapıldığı iddia olunan söz konusu şartname ve sözleşme değişikliklerinin nedenini araştırmak ve sorumlular hakkında gerekli araştırma, inceleme ve soruşturma yapmak üzere Devlet Denetleme Kurulunu harekete geçirmeyi düşünüyor musunuz?