3 ilde kadınlara yönelik taciz, cinsel ilişkiye zorlama ve şantaj suçlarıyla ilgili araştırma önergesi verildi

3 ilde kadınlara yönelik taciz, cinsel ilişkiye zorlama ve şantaj suçlarıyla ilgili araştırma önergesi verildi

Bingol, Mardin ve Dersim'de kadınlara yönelik taciz, cinsel ilişkiye zorlama ve şantaj suçlarıyla ilgili HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Meclis Başkanlığı'na bir araştırma önergesi verdi.

İleri Haber

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Bingöl, Mardin ve Dersim illerinde kadınlara dönük gerçekleşen taciz, cinsel ilişkiye zorlama, şantaj suçlarına ilişkin Meclis’e araştırma önergesi sundu.

Bingöl, Mardin ve Dersim illerinde kadınlara dönük gerçekleşen taciz, cinsel ilişkiye zorlama, şantaj suçları işlendiğine dikkat çekerek, kamu kurumları personelleri ve üniversite çalışanları tarafından işlendiği iddia edilen bu suçların etkin bir şekilde araştırılması, bu suçların işlenmesine zemin hazırlayan, göz yuman kişi ve kurumların açığa çıkarılması, bu iddiaların perde arkasının ortaya çıkarılması ve gerekli cezai yaptırımların uygulanmasına yardımcı olunması amacıyla Anayasa’nın 98'inci ve İçtüzüğün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını teklif etti.

Uca, Meclis gündemine sunduğu araştırma önergesinin gerekçesini ise şu şekilde belirtti: 

“Cinsel taciz ve tecavüz dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla artan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Hiyerarşik ilişkilerin hâkim olduğu kurumsal ortamlarda ise tacize uğrayanların bunu dile getirmede yaşadıkları zorluklar nedeniyle, çoğu zaman taciz görünmez kılınmakta ve hem kişi hem de kurumsal ortam bu durumdan zarar görmektedir. Ayrıca bu suçlarla mücadelede, devlet politikalarının eksikliği ve cezai yaptırımların caydırıcı olmamasından dolayı taciz vakaları azalmadığı gibi artış göstermektedir. Daha çok kadınlara karşı işlenen taciz, cinsel ilişkiye zorlama suçları son olarak, Bingöl, Mardin ve Tunceli illerinde basın yoluyla kamuoyuna yansımıştır. 

Bu olaylardan ilkinde Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyumu tarafından Mardin Kent A.Ş’ye müdür olarak atanan E.U’nun belediyeye iş başvurusunda bulunan kadınları işe alma karşılığında taciz ve cinsel ilişkiye zorladığına ilişkin ses kayıtları basına yansımıştır. Bu ses kayıtlarına göre E.U iş başvurusu yapan 22 yaşındaki genç kadını işe almak için bazı şartları olduğunu söylemekte ve kendisi ile gizli bir ilişki kurmasını teklif etmektedir. Genç kadının işe alınmak için teklifini kabul etmeyeceğini söylemesi üzerine E.U, evli olduğunu da belirterek; genç kadına ahlak dışı tekliflerde bulunmuş, sözlü taciz etmiştir.

Bir diğer taciz vakası da Bingöl’de bir çeteye yapılan polis operasyonuyla ortaya çıkmıştır. 25 Haziran 2019’da ‘Son Çekim Operasyonu’ adı verilen operasyonla, 31 kişi, cinsel ilişkiye zorlama ve çektikleri görüntülerle şantaj yapmaktan dolayı gözaltına alınmıştır. Çetenin para karşılığında kadınları cinsel ilişkiye zorladığı, ayrıca evlere yerleştirilen gizli kameralarla birçok kişinin görüntülerini çektiği ortaya çıkmıştır. İfadeleri alınan 31 şüpheliden 10’unun tutuklanarak cezaevine gönderildiği öğrenilmiştir. Söz konusu bu şebekenin 2016’dan beri bilindiği ancak emniyet güçleri tarafından çeteye herhangi bir müdahale yapılmadığı kamuoyuna yansıyan haberlerde iddia edilmiştir. Kamuoyuna yansıyan diğer önemli detaylar ise söz konusu şebekenin içinde olan ve 25 Haziran’da gözaltına alınan kişiler arasında uzman çavuş E.Y., yıllardır koruculuk yapan A.V., Hizbullah davasından cezaevinde yatan M.T. ve bir dönem Bingöl Belediyesi’nde belediye başkan yardımcılığı yapan M.B. isimli şahısların da bulunmasıdır. Bu kişilerin yanı sıra şebekenin içinde AKP üyesi olan ve kamu kuruluşlarında görev yapan kişilerin de bulunduğu iddia edilmektedir.

Son yaşanan taciz vakası ise Tunceli’de meydana gelmiştir. Munzur Üniversitesi’nde görev yapan C. T. sosyal medyada yayınlanan iddialara göre üniversiteli genç kadınları taciz edip korkutarak vali, kaymakam ve iş adamları ile para karşılığında buluşturduğu iddia edilmektedir. Bir iş adamı ile kendisi arasında yapılan bankadaki hesap alışverişinde 500 bin TL’ye kadar para trafiği olduğu ve hesabında 1 milyon TL nakit bulunduğu, 550 bin TL’lik villasının olduğu iddialar arasındadır. Bu kişi basında ve sosyal medyada hakkında çıkan bu iddialardan sonra tüm sosyal medya hesaplarını kapatmıştır. Aynı zamanda C. T.'nin üniversite ile ilişiğinin kesilmesi ve hakkında idari ve yasal işlemlerin başlatılması için imza kampanyası başlatılmıştır. C.T. tarafından tacize uğrayan kişiler ise C.T. hakkında özellikle sosyal medya üzerinden sık sık kendileriyle görüşme talebinde bulunduğunu, öğrencilerin evine gittiğini, sarhoş numarası yaparak öğrencilerin yatağına yatmaya çalıştığını, bu şekilde taciz ettiğini ifade etmişlerdir. 

Bu bilgiler doğrultusunda kamu kurumları personelleri ve üniversite çalışanları tarafından işlendiği iddia edilen bu suçların etkin bir şekilde araştırılması, bu suçların işlenmesine zemin hazırlayan, göz yuman kişi ve kurumların açığa çıkarılması, bu iddiaların perde arkasının ortaya çıkarılması ve gerekli cezai yaptırımların uygulanmasına yardımcı olunması amacıyla bir araştırma komisyonunun kurulmasını arz ve teklif ederim.”

DAHA FAZLA