3. Havalimanı'nın metro ihalesi 'ilansız' olarak Kalyon, Kolin ve Cengiz'e verilmiş

3. Havalimanı'nın metro ihalesi 'ilansız' olarak Kalyon, Kolin ve Cengiz'e verilmiş

Bugünkü köşesinde metro inşaat ihalesinin detayların yazan Çiğdem Toker, havalimanını yapan şirketlere metro inşaatının ihalesinin de pazarlık usulüyle yani ilansız gerçekleştiğini yazdı.

Çiğdem Toker, bugünkü köşesinde 3. Havalimanı metro inşaat ihalesinin detayların yazdı. Toker, havalimanını yapan şirketlere metro inşaatının ihalesinin de pazarlık usulüyle yani ilansız gerçekleştiğini yazdı.

Toker'in Sözcü'deki yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

“Yeni öğrendiğim bu bilgiyi sizinle paylaşmaya karar verdim. Meğer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın geçen yılki ihalesini kazanan Özgün Yapı-Kolin İnşaat ile sözleşme imzaladıktan sonra enteresan bir gelişme olmuş.

İmzadan birkaç ay sonra bir adi ortaklık kurulmuş.

‘Halkalı Yeni Havalimanı Metro Hattı İnşaatı Adi Ortaklığı Ticari İşletmesi’ adlı şirketin kuruluşu 20 Temmuz 2018 tarihli Ticaret Sicili'nde yayımlanmış.

Sicil kaydına göre, Kalyon, Kolin ve Cengiz İnşaat'ın kurduğu bu şirket sözleşmesinin ‘Amaç ve Konu’ başlıklı 3. maddesi şöyle:

‘İşbu adi ortaklık, Özgün Yapı-Kolin İstanbul Yeni Havalimanı-Halkalı Metro Hattı Yapım Ortaklığı ile T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında imzalan İstanbul Yeni Havalimanı-Halkalı Metro Hattı inşaatı ile elektromekanik sistemlerinin temin, montaj ve işletmeye alma işlerinin yapımı işinin yüzde 80'lik kısmının sözleşme dahilinde gerçekleştirilmesi amacıyla kurulmuştur.’ Yani ihaleye Bayburt Grubu şirketi ile giren Kolin, kısa süre sonra işin yüzde 80'ini havalimanındaki iki ortağıyla yapmak üzere şirket kuruyor.

(Halkalı-Yeni Havalimanı ihalesinin sessiz sedasız yapıldığını, açık ihale yöntemiyle değil pazarlık usulüyle yani ilansız gerçekleştiğini geçen yıl Cumhuriyet'te yazmıştım.)

İlansız (21/b) ihaleden birkaç ay sonra, işin yüzde 80'inin havalimanı müteahhitlerine devri anlamına gelen “adi ortaklık”,  asıl ihalenin neden ilansız yapıldığının da cevabı gibi.

Geçen yıl bakanlığın Özgün Yapı-Kolin inşaat ile imzaladığı Halkalı-Havalimanı sözleşmesinin büyüklüğü 4 milyar 294 milyon 713 bin TL'ydi.

Peki bu durumda, sonradan kurulan adi ortaklıkla, sözleşmeye konu ihale bedelinin  dağılımı, yüzde 80 işin paylaşımı nasıl yapıldı acaba?”

DAHA FAZLA