3. Havalimanı’nın maliyeti 10 milyar euro!

3. Havalimanı’nın maliyeti 10 milyar euro!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan, İstanbul Havalimanı projesi maliyetinin yaklaşık 10 milyar euro olduğunu açıkladı.

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek’in soru önergesine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan, 3. Havalimanı’nın maliyetinin 10 milyar 247 milyon euro olduğunu açıkladı. Dünyanın en pahalı havalimanları sıralamasında, yapımı süren İstanbul Havalimanı toplam maliyet açısından ilk sıralarda yer alıyor.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, CHP’li Zeybek’in “İstanbul Havalimanı inşaatının uzatma süreleriyle birlikte bitiş tarihi ne zaman?” ve “İstanbul Havalimanı’nın maliyeti ne kadar olacak?” sorularına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan yanıt verdi. Bakan Turan, soru önergesine verdiği yanıtta, projenin birinci etap çalışmalarının devam ettiğini belirterek, kalan üç etabın 2028 yılında tamamlanacağını ifade etti.

Bakan Turan’ın soru önergesine verdiği yanıt şöyle:

“İstanbul Havalimanı Projesi’nde herhangi bir süre uzatımı söz konusu olmamakla birlikte, toplam dört etapta tamamlanacak havalimanının birinci etap ikinci faz çalışmaları devam etmektedir. Görevli şirket ile akdedilen uygulama sözleşmesine göre havalimanının son etap çalışmaları 110 milyon yolcu sayısına ulaşmasından itibaren hayata geçirilecektir. İstanbul Havalimanı’nın tüm etaplarının artan yolcu sayısına bağlı olarak 2028 yılında tamamlanmasını öngörülmekte olup, projenin toplam bedeli 10 milyar 247 milyon avrodur.”

Havalimanı projesini yapan ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Limak Holding’in daha önce yaptığı açıklamaya göre, birinci etap çalışmaları için yaklaşık 6 milyar euro harcandı. Limak Grubu yaptığı açıklamada, paranın büyük bir kısmının zemin düzeltme çalışmaları için harcandığını duyurmuştu. Geçtiğimiz yıllarda söz konusu zemin düzeltme çalışmaları için bölgede yer alan göllerin doldurularak çevre felaketine yol açılması, tepkilere neden olmuştu.

DAHA FAZLA