3. Havalimanı satılıyor: ABD'li şirkete yetki verildi

3. Havalimanı satılıyor: ABD'li şirkete yetki verildi

AKP iktidarının sürekli övündüğü ve birçok iş cinayetine ev sahipliği yapan İstanbul Havalimanı'ndaki müteahhit şirketler, hisselerin satışı için ABD'li şirkete yetki verdi.

Birçok iş cinayetine, orman katliamına ve hukuksuzluğa ev sahipliği yapan İstanbul Havalimanı’nda ekonomik sorunlar sürmeye devam ederken; müteahhit şirketler, hisselerin satışı için ABD menşeli Lazar LTD'ye yetki verdi.

Bloomberg'in haberine göre, İstanbul Havalimanı’nı işleten IGA Konsorsiyumu’nun “bazı üyeleri” 11 milyar dolarlık paylarının bir kısmını satması için ABD menşeli Lazard LTD şirketine yetki mektubu verdi. İsminin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Lazard uzmanlarının halen IGA yetkilileri ile birlikte havalimanına değer biçme çalışmaları yürüttüğünü öne sürdüler.

Habere göre, Vinci SA, Aeroports de Paris ve Türk ortağı TAV Havalimanları Holding AS, and Ferrovial SA potansiyel alıcılar arasında sıralanıyor. IGA 6.4 milyar euro ile Türkiye’de en fazla borç taşıyan özel sektör kuruluşu olarak anılıyor. 25 yıllık imtiyaz süresi zarfında ise toplam 22.1 milyar euro kira ödemesi yapacak

'BORÇ YÜKÜ AĞIR' İDDİASI

Deniz Invest uzmanları, “Piyasa bu satış haberini olumlu karşılamaz, çünkü borç yükü ağır ve kira şartları çok çetin” yorumunda bulundu. IGA Cengiz İnşaat, Limak Holding, Mapa İnşaat, Kalyon İnşaat and Kolin İnşaat gruplarından oluşuyor. Kalyon İnşaat yüzde 35 ve Cengiz İnşaat 25 paya çıktı. Kolin İnşaat yüzde 20 hissesini bu yıl satmıştı. Limak ve Mapa’nın yüzde 20 hisseleri var. 

IGA sözcüsü, satış haberini yalanlarken; ilgili olduğu iddia edilen kuruluşlar da yorum vermekten kaçındı. İstanbul Havaalanı, hükümetin yolcu garantisi verdiği projelerin arasında yer alıyor.

DAHA FAZLA