'3. Havalimanı projesi yeni kaza ve felaketlere gebedir'

'3. Havalimanı projesi yeni kaza ve felaketlere gebedir'

Açılışı 29 Ekim'de yapılacak olan 3. Havalimanı'na ilişkin 'Uyarıyoruz' başlıklı bir açıklama yayınlayan İnşaat-İş, havalimanında gerçekleşebilecek kazalara dikkat çekerek '3. Havalimanı projesi yeni kaza ve felaketlere gebedir' dedi.

İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş); açılış hazırlığı yapılan 3. Havalimanı için 'Uyarıyoruz' başlıklı bir açıklama yayımladı. İnşaat İş yaptığı açıklamada "İnşaatı bile tam bitmemiş olan o havaalanını 1 Ocak 2019’da açmakta inat ve ısrar edilecek olursa, bu acele yüzünden bugüne kadar dökülen işçi kanlarına yenileri eklenmekle kalmayacak, havacılık kazalarına da davetiye çıkarılmış olacak" ifadelerini kullandı.

Ödenmeyen ücretler, kötü çalışma ve barınma koşullarına karşı işçi eylemleriyle, gözaltı ve tutuklamalarla gündeme gelen 3. Havalimanı inşaatının "şu anki toplam gerçekleşme oranının yüzde 50’nin altında" olduğuna vurgu yapan sendika 'Uyarıyoruz' başlıklı açıklamasında şunları dile getirdi:

İstanbul’un ciğeri olan Kuzey Ormanları’nın tahribi yanında bugüne kadar kesin sayısı bilinmeyen inşaat işçisine mezar olan 3. Havalimanı projesi yeni kaza ve felaketlere gebedir.

'18 PİSTTEN SADECE İKİSİ TAMAMLANMIŞ DURUMDA'

İnşaatın 3’te 2’si tamamlanmadığı halde sırf gösteriş uğruna 29 Ekim’de göstermelik bir show yapılacak. Asıl açılış için verilen tarih ise 1 Ocak 2019. Ancak o şantiyedeki inşaatın o tarihe kadar da bitmesi mümkün değil. Çünkü şu ekim ayı itibariyle 18 pistten sadece ikisi tamamlanmış durumda. Henüz yarısı bile bitmemiş olan yolcu salonları ve diğer hizmet binalarının inşası da o tarihe kadar zor tamamlanır. Projenin şu anki toplam gerçekleşme oranı yüzde 50’nin altında.

'HAVACILIK KAZALARINA DAVETİYE ÇIKARILMIŞ OLACAK'

İnşaatı bile tam bitmemiş olan o havaalanını 1 Ocak 2019’da açmakta inat ve ısrar edilecek olursa, bu acele yüzünden bugüne kadar dökülen işçi kanlarına yenileri eklenmekle kalmayacak, havacılık kazalarına da davetiye çıkarılmış olacak. Şöyle ki;

Ocak ayı, kış koşullarının en sert yaşandığı bir ay. Kar, buz, yağmur-çamur yanında sert rüzgarların esme olasılığı en yüksek ayların başında gelir. Üstelik rant uğruna doğanın canına okunan o havaalanı, Karadeniz rüzgarlarına açık bir alanda inşa ediliyor. Ağır kış koşullarında yeni bir havaalanına ilk kez inecek pilotların karşılaşacakları risklerin normalden çok daha fazla olacağı ortada.

"UÇUŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN BÜYÜK RİSKLER VAR"

Yapımı planlanan pistlerin çevresinde halen çok sayıda rüzgar enerjisi (RES) direği bulunuyor. Bunlar uçuş güvenliği açısından büyük bir risk kaynağı. Yoğun bir sis, yağmur ya da kar yağışı nedeniyle pistleri pas geçecek olan uçaklar için bu direkler birer tuzak.

'İNİŞ VE KALKIŞLAR SIRASINDA KAZALARA DAVETİYE ÇIKARILMIŞ OLACAK'

Şu an devrede olan Atatürk Havalimanı’ndaki bütün hassas cihazların tırlarla 45 saat içinde 3. Havalimanı’na taşınması planlanıyor. Bu tırlardan birinin kaza yapması ya da başka bir aksilikle karşılaşılacak olursa kimi ekipmanlar monte edilmeden yapılacak iniş ve kalkışlar sırasında kazalara davetiye çıkarılmış olacak.

Bunlar ilk bakışta akla gelen belli başlı riskler. İnşaat-İş Sendikası olarak kamuoyunu uyarıyoruz:

Doğanın katli ve işçi kanı üzerine inşa edilen 3. Havalimanı projesinin, sırf Erdoğan iktidarının gösteriş merakı uğruna yeni felaketlere neden olmasına sessiz ve seyirci kalmayın!