3. Havalimanı işçilerinin adli kontrol şartı ve yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı

3. Havalimanı işçilerinin adli kontrol şartı ve yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı

3'üncü havalimanı şantiyesinde insanlık dışı çalışma ve yaşam koşullarına karşı başlattıkları eylemlerin ardından tutuklanan ve ilk duruşmada serbest bırakılan işçilerin yargılandığı davanın 2. duruşması bugün Gaziosmanpaşa Adliyesi'nde görüldü. İşçi ve sendikacıların adli kontrol şartı ve yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı.

İleri Haber

3. Havalimanı inşaatında kötü çalışma ve yaşam koşullarına karşı 'Köle değiliz' diyerek başlattıkları eylemler sonrası gözaltına alınıp tutuklanan, ardından 6 Aralık 2018'de tahliye edilen inşaat işçilerinin yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün saat 09.00'da Gaziosmanpaşa Adliyesi'nde görüldü. İşçi ve sendikacıların tamamının adli kontrol şartı ve yurt dışı çıkış yasağı kaldırılırken; dava 26 Haziran'a ertelendi.

GÜNCELLEME 14.02

Av. Tamer Doğan'ın konuşmasını bitirmesinin ve diğer avukatların kısa konuşmalarının ardından yargılanan tüm işçi ve sendikacıların adli kontrol şartı ve yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı.

GÜNCELLEME 13.24

Avukat Tamer Doğan "Bu işçiler yurt dışına kaçmak için değil, çalışmak için çıkmak zorundalar" diyerek işçilerin adli kontrolünün ve yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması talebini iletti. Doğan, sözlerine "Bu insanlar çalışan insanlar. Az önce kalkan arkadaş benden 5 yaş küçük, 4 çocuğu var. 18 yaşında da olsa burada çalışıp ailesine para gönderen insanlar. Ve asıl yargılanması gerekenler burada olmadığı için mağdurlar" şeklinde konuştu.

GÜNCELLEME 12.24

Yargılanan işçilerin tamamı her hafta imza atmak zorunda oldukları için çalışamadıklarını söyleyerek adli kontrolün kaldırılması talebinde bulundu.

GÜNCELLEME 12.11

Avukatların itirazı ve ısrarı üzerine işçilere "Jandarma ifadelerinin onlara hiçbir hak sunulmadan, avukat hakkı söylenmeden, şiddet ve baskıyla imzalatıldığını mı söylüyorsunuz?" diye soruldu. İşçilerin tamamı "Evet, kimse bize avukat tutabileceğimizi söylemedi, darp ve işkenceyle ifadelerimiz alındı, o ifadeleri kabul etmiyoruz" dediler. Bir işçi ise bu konuşulanlar üzerine "Benim 7 saat ifademi aldılar. Kırmızı bültenle aranmıyorum ben" dedi.

GÜNCELLEME 12.00

Hakim bir işçiye daha jandarma ifadesini okuyunca avukat müdahale ederek "Avukat huzurunda alınmamış ifadenin okunması yasadışıdır" hatırlatmasını yaptı. Hakim pişkince bu itirazı reddetti.

GÜNCELLEME 11.38

"Yargılanması gereken bu zor şartlarda çalışan işçiler değil, onları bu pislikten kokan yataklarda yatmaya mahkum edip asgari ücret veren işverenlerdir" diyen servis şoförü işçi, hakime "Her gece yatağınıza girdiğinizde tahta kurusunun sizi yemesini kabul ediyorsanız ben de kabul ediyorum" dedi. İşçi, havalimanındaki şartları anlatmaya devam ederken hakimin "Anladım anladım" diyerek sözünü kestiği işçi "Ama ben burada suçlanıyorum ve savunmamı yapmak zorundayım" şeklinde konuştu.

GÜNCELLEME 11.20

Hakim, işçinin en son verdiği beyanla çelişen ve jandarma baskısı altında alınmış ifadesini okuyunca avukatlar itiraz ederek, hakimin baskı altında alınmış ifadeyi okumasının yasal olmadığını belirtti.

GÜNCELLEME 11.18

İfadesini veren işçilerden bir diğeri yaşadığı kötü koşullardan bahsederek "Eylemi gördüm katıldım. İşçi haklarını savundum" dedi. Hakim ise sert bir şekilde "İşçi haklarını savundun da tam olarak ne yaptın, nasıl savundun, toplandıktan sonra ne yaptınız?" diye soruyor.

GÜNCELLEME 11.03

Hakim, savunmasını yapan işçiye "Talep edilirse havalimanındaki maddi zararı karşılar mısın?" diye sordu. İşçi ise "Tutuklanmaktansa gücüm yettiğince para ödemeyi kabul ederim" dedi. Avukatların müdehalesiyle hakimin manipüle ettiği durum düzeltilirken, işçi "Ben hapis cezasının para cezasına çevrileceğini düşündüğüm için evet dedim. Kimsenin malına zarar vermedim, ödemeyi kabul etmiyorum" dedi.

GÜNCELLEME 10.44

Duruşma başladı, avukatlar mahkemeye derhal beraat taleplerini bildiriyorlar.

GÜNCELLEME 09.45

'Köle değiliz' diyen işçilerin yargılandığı davanın 2. duruşması, duruşma salonuna çevrilen adliye yemekhanesinde birazdan başlayacak.

Fotoğraf: İnşaat-İş Sendikası

GÜNCELLEME 09.41

Gaziosmanpaşa Adliyesi önünde 3. Havalimanı işçilerinin yargılandığı dava öncesi sendika temsilcileri tarafından konuşmalar yapıldı. Duruşma öncesi İnşaat-İş yöneticisi Özkan Özkanlı, "Biz değil iş cinayetlerinin sorumlusu patronlar yargılanmalı" derken; DİSK Dev Yapı-İş Başkanı Özgür Karabulut ise "Adli kontrol şartı inşaat işçileri için açlık demektir. Bu kararla cezalandırılmaya devam ettik. Biz değil iş cinayetlerinin sorumluları yargılanmalıdır" ifadelerini kullandı.

--------------------------------------------------------------------------------------------

3. HAVALİMANI DİRENİŞİ'NDE NE OLMUŞTU?

AKP'nin seçim malzemesi olan, daha önce sık sık iş cinayetleri ve kötü çalışma koşullarıyla gündeme gelen 3. Havalimanı inşaatında, son yaşanan iş cinayetinin ardından binlerce işçi 14 Eylül 2018'de iş bırakma eylemi yaptı. 

İşçilerin, 13 maddelik talep listesi yayınlamasının ve direnişe devam kararı almasının ardından havalimanı işletmecisi konumundaki İGA bir açıklama yayınlayarak işçilerle görüştüklerini söyledi. İGA, açıklamasında işçilerin insanca ve güvenli bir ortamda çalışma taleplerini 'günlük sorunlar' olarak nitelendirdi. 

Jandarma, direnişin 2. gününde işçilerin odasına sabaha karşı baskın düzenledi. Direnişin 2. günü boyunca gözaltılar devam ederken; gün boyunca toplamda 543 işçi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 3. Havalimanı işçilerinin serbest bırakılması ve taleplerinin kabul edilmesi için 15 Eylül 2018'de İstanbul ve Ankara'da düzenlenen basın açıklamalarına polis saldırdı. Polisin saldırısı sonucu çok sayıda sendika yöneticisi ve yurttaş gözaltına alındı.

Gözaltı işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edilen 43 havalimanı işçisinden 24'ü 19 Eylül 2018'de tutuklandı. Tutuklananlar arasında işçilerin eylemlerini desteklediği için gözaltına alınan Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi Yusuf Yılmaz da vardı.

3. Havalimanı şantiyesinde kötü çalışma koşullarına karşı iş bırakma eylemine giden işçilerin taleplerinin İGA tarafından doğrulanmasına rağmen işçiler tutuklandı. İGA ise sorumluluğu taşeron firmalara attı.

3. Havalimanı inşaatında 'Köle değiliz' diyerek başlattıkları eylemler sonrası gözaltına alınıp tutuklanan inşaat işçilerinin ilk duruşması 6 Aralık 2018'de Gaziosmanpaşa Adliyesi 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Tutuklu 25 işçi ve 5 sendika yöneticisinin adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verilirken, işçilere yurt dışına çıkma yasağı da konuldu. Tutuklu işçilerden Serhat Bilici ise başka bir davadan, başka bir ilde tutuklu olduğu ve SEGBİS'le ifadesi alınamadığı gerekçesiyle tahliye edilmedi. Bir sonraki duruşma 20 Mart 2019'a ertelendi.