'3 büyük marketteki etler şarbon şüphesiyle toplatıldı'

'3 büyük marketteki etler şarbon şüphesiyle toplatıldı'

Hükümet yetkilerinin yalanlamaları ve "korkulacak bir şey yok" söylemlerine rağmen şarbon vakaları görülmeye devam ediyor.

AKP'nin 'ucuz et' poltikasının sonucu olarak art arda görülen şarbonla ilgili "Türkiye çapında faaliyet gösteren 3 büyük marketten ithal etlerin şarbon şüphesiyle toplatıldığı" iddia edildi.

Oda TV'nin haberine göre, şu ana kadar 130 kişiye şarbon teşhisi konulduğu ve vakaların Ankara'yla İstanbul'da yoğunlaştığı belirtildi.

En son Ankara'da bir acil serviste şarbon nedeniyle karantina uygulandığı belirtilen haberde şarbonun, hasta hayvan ve kana temas ve et tüketimi yoluyla bulaştığı bildirilirken, Türkiye çapında şubeleri bulunan 3 büyük markette satılan ithal etlerin şarbon riski nedeniyle toplatıldığı iddia edildi.

ŞARBON HASTALIĞI NEDİR?

Şarbon, ot yiyen hayvanlarda görülen şarbon bacillus anthracis isimli bir bakterinin yol açtığı enfeksiyon hastalığıdır. Hayvandan insana, hayvandaki yaraya temas edilmesi, hayvanın etinin yenilmesi, hastalıklı hayvanın bulunduğu alanın şarbon sporlarının solunması sonucu insana bulaşır. 

Şarbon hastalığı, deri, akciğer ve bağırsak olmak üzere üç gruba ayrılır. Akciğer ve bağırsak yoluyla bulaşması durumunda ölümcül sonuçlar doğruyor. Şarbonun insandan insana bulaşması ise çok küçük bir ihtimaldir.

ŞARBON HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Şarbonun bulaşma yolları çeşitlidir.

-Şarbonlu hayvanlarla doğrudan temas ya da dolaylı olarak temas etmek,

-Bu hayvanların etinin yenilmesi, hayvanın kesilmesi sırasında temas edilmesi,

-Sanayi ürünlerinde kullanılan hayvan yünleri, derileri ve kılları,

-Hastalığın görüldüğü ülkeden hayvan ve hayvan ürünlerini almak,

-Ayrıca laboratuvar çalışmaları sonucu dikkat edilmezse, şarbon mikrobu bulaşabilir.

ŞARBON KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Hastalığa herkes yakalanabilir. Ancak hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, deri yün endüstrisinde çalışanlar, veteriner sağlık teknisyenleri ile veteriner hekimlerin hastalığa yakalanma ihtimali daha yüksektir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şarbon hastalığı, etkenin vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 2-7 gün sonra ortaya çıkar. Belirtiler hastalığın klinik şekline göre değişir.