297 gündür süren Flormar Direnişi sonlandırıldı
297 gündür fabrika önünde devam eden Flormar Direnişi, Flormar’ın sunduğu teklifin kabul edilmesiyle sona erdi.
08-03-2019 11:00

Sendikaya üye oldukları için iÅŸten atılan ve 297 gündür Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrika önünde devam eden Flormar iÅŸçilerinin direniÅŸi, iÅŸverenin sunduÄŸu teklifin kabul edilmesiyle sona erdi.
Petrol-İş Sendikası avukatına Flormar avukatları tarafından 297 gün süren direniÅŸ boyunca ilk defa yazılı bir teklif ulaÅŸtırılırken, Flormar tarafından iÅŸçilerine 12 maaÅŸ sendikal tazminat, boÅŸta geçen süreler için de 4 maaÅŸlık bir ödeme teklif edildi. Flormar’ın yazılı teklifini olumlu bulan iÅŸçiler bu talepler etrafında karşı bir yazılı teklifin iletilmesini konuÅŸtu.
İşçilerle yapılan toplantıya 73 iÅŸçi katılırken, yapılan direniÅŸ oylamasında 73 iÅŸçinin 20’si teklife hayır dedi. 53 iÅŸçi ise evet dedi. Böylece 297 gündür direnen ve adım adım zafere yürüyen Flormar İşçileri’nin direniÅŸi 12 maaÅŸ sendikal tazminat, boÅŸta geçen süreler için de 4 maaÅŸlık bir ödeme sonucunda son buldu. İşçiler iÅŸe iade edilmedi.
İLGİLİ HABERLER
AKP üniversiteleri böldü, yine emekçiler zarar gördü: İstanbul Üniversitesi'nde 40 kantin işçisi işten çıkarıldı
İstanbul Üniversitesi'nin bölünmesinin ardından Sosyal Tesisler'e bağlı kantinlerde çalışan Tez-Koop-İş üyesi yaklaşık 40 işçi, kantin personeli ihalesinde özelleştirmeye gidileceği bahanesiyle işten çıkarıldı.
13-12-2019 13:38

İzel Sezer - @izelsezer
AKP'nin geçen sene Meclis'ten geçirdiÄŸi üniversitelerin bölünmesi yasasının ardından bölünen İstanbul Üniversitesi'nde Tez-Koop-İş Sendikası üyesi olan yaklaşık 40 kantin iÅŸçisi iÅŸten çıkarıldı. Yıllardır üniversite bünyesinde çalışan iÅŸçilerin, kantin personeli ihalesinde özelleÅŸtirmeye gidileceÄŸi bahanesiyle iÅŸine son verilirken, iÅŸçilere iki aylık ihbar süresinde ödeme yapmamak için ise iÅŸçilerin fesih bildirimlerini alelacele verdiler.
ÖÄŸrencilerin ve akademik personelin tüm itirazlarına raÄŸmen AKP'lilerin "yeni üniversite yasa tasarısı" adı altında üniversiteleri bölme yasasını Meclis’ten geçirmesi üzerine İstanbul Üniversitesi bölünmüÅŸ ve İstanbul Üniversitesi'ne baÄŸlı CerrahpaÅŸa Tıp, Florence Nightingale HemÅŸirelik, Hasan Ali Yücel EÄŸitim, Orman, SaÄŸlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner, Mühendislik fakülteleri İstanbul Üniversitesi-CerrahpaÅŸa isimli yeni bir üniversiteye geçirilmiÅŸti.
İstanbul Üniversitesi’nin bölünmesinin ardından ödeneklerin kesilmesi üzerine üniversitede birçok problemin yaÅŸanmasının ardından, bu sefer de yaklaşık 40 kantin iÅŸçisi iÅŸten çıkarıldı. Tez-Koop-İş üyesi olan iÅŸçilerin iÅŸten çıkarılması sürecini ise Tez Koop iÅŸ 5 Nol'u Åžube BaÅŸkanı Selahattin Karakurt İleri Haber'e deÄŸerlendirdi.
PERSONEL ALIMINDA ÖZELLEÅžTİRMEYE GİDİLECEK
Selahattin Karakurt, "2019 yılı içerisinde CerrahpaÅŸa bölgesinde çalışan personel, bölünmeden dolayı CerrahpaÅŸa RektörlüÄŸü bünyesine geçiÅŸ yaptı. CerrahpaÅŸa bölgesinde kalan kantin ve otoparklar bölünmenin ardından İstanbul Üniversitesi Sosyal Tesisleri'ne baÄŸlı olarak çalışıyordu. Kantin ve otoparkta çalışan iÅŸçiler Sosyal Tesisler'den maaşını aldığı için İstanbul Üniversitesi CerrahpaÅŸa 'Biz kendi bölgemizde kalan kantin ve otoparkları 31 Aralık'ta bir ÅŸirkete devredeceÄŸiz' dedi. Yani orada özelleÅŸtirmeye gidilecek" diyerek süreci özetledi.
'İKTİDAR ÜNİVERSİTELERİ BÖLDÜ DİYE İŞÇİLER ÇIKARILDI'
Bununla ilgili her iki üniversitenin yönetimiyle de görüÅŸtüklerini ve bu durumun iÅŸçilerin suçu olmadığını dile getirdiklerini söyleyen Karakurt, "İktidar üniversiteleri böldü diye burada çalışan iÅŸçileri kimsenin sahiplenmemesi gibi bir durum söz konusu olamaz. İhaleye verseniz bile iÅŸçileri burada çalıştırabilirsiniz, 10-20 yıldır burada çalışıyor bu insanlar, hepsinin çocuÄŸu, ailesi var. İşçiler burada maÄŸdur durumda kaldılar" dedi.
'İHBAR SÜRESİNDE ÖDEME YAPMAMAK İÇİN FESİH BİLDİRİMLERİNİ VERDİLER'
Yapılan görüÅŸmelerde, İstanbul Üniversitesi yönetiminin, maliyetin bu iÅŸçilerin giderini karşılayamadığını, 5 milyon liraya yakın eksiye düÅŸüldüÄŸünü söylediÄŸini ifade eden Karakurt, "2 ay ihbar süresinde ödeme yapmamak için iÅŸçilerin fesih bildirimlerini verdiler. 31 Aralık'ta iÅŸçilerin fesih bildirimleri gerçekleÅŸtirilecek" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
"İstanbul Üniversitesi bir yandan yaklaşık 40 iÅŸçiyi iÅŸten çıkartırken, bir yandan da hizmet satın alım ihalesi yaptı" ifadelerini kullanan Selahattin Karakurt, bilim yuvası olması gereken üniversitenin ticarethane gibi davrandığını vurguladı.
'ÖZELLEÅžTİRİLİNCE FİYATLARDA ÇOK BÜYÜK ARTIÅž OLACAK'
Kantin çalışanlarının üniversite öÄŸrencilerine ve hocalarına hizmet ettiÄŸini söyleyen Karakurt, "Öte yandan, ihalenin bir ÅŸirkete verilmesiyle kantin fiyatlarında da çok büyük bir artış yaÅŸanacak. Çay 1 lira iken, ÅŸirket gelince 5 lira olacak, kahve 3 lira iken 10 lira olacak. Bu durumdan öÄŸrenciler, hocalar, hastalar, hasta yakınları baÅŸta olmak üzere herkes rahatsız" diyerek iÅŸçilerin yanı sıra halkın da maÄŸdur edildiÄŸinin altını çizdi.
'HERHANGİ BİR UZLAŞMA SAĞLANAMADI'
Sürece iliÅŸkin son durumu da paylaÅŸan Karakurt, "İstanbul Üniversitesi, İŞKUR üzerinden veya köklü bir çözüm aramaya çalışacağını söyledi. 155 personel var ama kantinde çalışan 40'ını iÅŸten çıkartıyorlar. Açtığımız iÅŸe iade davasında süreç arabulucuya gitti fakat herhangi bir uzlaÅŸma saÄŸlanmadı" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
İleri Hatırlatıyor
Öğretmenleri darp eden ve mobbing uygulayan müdür hakkında şikayetlere rağmen işlem yapılmıyor!
Mobbing ve taciz iddialarından dolayı Sultangazi Mehmetçik İlkokulu’nda 2015’te görevden alınan ve şimdi Sancaktepe Perran Kutman Sarıtaş İlköğretim Okulu’nda görev yapan müdür Levent Taştepe’nin, görevde olduğu okulda da mobbing ve darp iddialarıyla şikayet edilmesine rağmen hakkında işlem yapılmaması tepki çekiyor.
13-12-2019 10:09

İstanbul'un Sultangazi ilçesindeki Mehmetçik İlkokulu’nda 2015’te öÄŸretmenlere mobbing uyguladığı için hakkında birçok ÅŸikayet bulunan müdür Levent TaÅŸtepe’nin olaydan sonra atandığı Sancaktepe Perran Kutman SarıtaÅŸ İlköÄŸretim Okulu’nda da benzer uygulamalar yaptığı ortaya çıktı.
Veliler ve öÄŸretmenlerin ÅŸikâyetine raÄŸmen görevde olduÄŸu belirtilen müdür hakkında iÅŸlem yapılmaması dikkat çekti.
'SINIF ANNESİNE TOKAT ATTI AMA ŞİKAYETLER İŞLEME ALINMADI'
Yeni YaÅŸam’dan Reyhan HacıoÄŸlu'na konuÅŸan ve ismini vermek istemeyen bir veli, okulda yaÅŸanan mobbingi anlattı. Okulda yaÅŸanan sorunlar için baÅŸvurdukları müdür TaÅŸtepe’nin kendilerini muhatap almadıklarını ifade eden veli, TaÅŸtepe’nin geçen yıl okulda bir sınıf annesine tokat attığını iddia ederek, gerekli yerlere ÅŸikâyette bulunulduÄŸunu ancak hiçbir iÅŸlem yapılmadığını söyledi.
ÖÄžRETMENLERİ TEHDİT EDİYOR
Okulda bulunan öÄŸretmenlere Müdür tarafından mobbing uygulandığını belirten veli ÅŸunları söyledi:
“ÖÄŸretmenlere fiziksel ve sözlü ÅŸiddette bulunuyor. ÖrneÄŸin öÄŸretmenler odasında otururken, geliyor ‘siz burada bekleyemezsiniz’ deyip güvenlikle dışarı atıyor öÄŸretmenlerimizi. Ertesi gün bir hocamız da kalıyor ‘Sizi atamaz’ diye. Ve bunun üzerine 4 öÄŸretmen bekliyor. Zil çaldıktan 10 dakika sonra geliyor. ‘Sizin burada ne iÅŸiniz var, burada bir ÅŸey olursa sizden sorarım’ diyor. ‘Bir daha sizi burada görmeyeceÄŸim’ deyip camı çarpıyor. Asıl yapmak istediÄŸi korkutmak.”
'DİKKAT ET BAŞINA CİNSEL SALDIRI GELMESİN'
ÖÄŸretmenlerin İlçe Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü'ne, BİMER’e ÅŸikâyette bulunduÄŸunu ancak bir iÅŸlem yapılmadığını belirten veli, “Hocalarımızın bizlere anlattıkları korkunç. ÖrneÄŸin bir hocamız yaÅŸadığı baÅŸka bir olayı bize ÅŸu ÅŸekilde anlattı. Hocalarımızı zorla öÄŸretmen odasından çıkartmak istediÄŸinde hocamız soruyor; ‘Hocam neden böyle davranıyorsunuz?’ diye. Müdür de, ‘Daha önce bu okulda bir cinsel saldırı oldu. Dikkat et senin de başına gelmesin’ diye cevap veriyor.“ Veli bu iddialara raÄŸmen müdürün hala görevde olduÄŸunu belirtti.
Telefonla ulaşılan okul müdürü TaÅŸtepe ise böyle bir ÅŸeyin söz konusu olmadığını iddia etti.
DAHA ÖNCE DE REHBER ÖÄžRETMENİ DARP ETMİŞ
TaÅŸtepe daha önce de müdür olduÄŸu Sultangazi Mehmetçik İlkokulu’nda rehber öÄŸretmen Ö. Özbakış’a darp ile gündeme gelmiÅŸti. Kamudan.com’da yer alan habere göre, 27 Mart 2015’te EÄŸitim Sen tarafından yapılan protestoda yapılan açıklamada, Levent TaÅŸtepe’nin rehber olan Özbakış’ın odasına müdür yardımcısı F.I’yı yerleÅŸtirmek istediÄŸi, Özbakış’ın bunu kabul etmemesi üzerine Özbakış’a kin beslediÄŸi ve son olarak rehberlik odasına giderek Özbakış’ı odasından zorla çıkartmak istediÄŸi belirtildi. Açıklamada, TaÅŸtepe’nin Özbakış’ın telefonunu zorla elinden aldığı ve darp ettiÄŸi belirtildi. Açıklamada, ÅŸikâyet üzerine okula gelen İlçe Milli EÄŸitim Müdürü'nün de olaya göz yumduÄŸu ifade edildi.
'DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK'
ÖÄŸretmenlere yapılan mobbinge karşı okul önünde bir araya gelen veliler, okulda birçok sorunun olduÄŸunu, bu konuda müdürün kendilerini muhatap almadığını belirtti. “Çocuklarımızın sürekli hastalanmasını okulun bu durumuna baÄŸlıyoruz. İdareci olarak gereken hassasiyeti göstermemektedir” diyen veliler, Müdür TaÅŸtepe’nin eÅŸi F. TaÅŸtepe’nin de okulda sınıf öÄŸretmeni olduÄŸunu belirterek, “EÅŸi derslere girmemekte çocukları başıboÅŸ bırakmakta. Müdür eÅŸi olduÄŸu için buna göz yummaktadır” dedi.
Veliler açıklamalarında müdürün öÄŸretmenlere mobbing uyguladığını belirterek ÅŸunları dile getirdi: “Bizleri en çok üzen ÅŸey ise müdürün öÄŸretmenlerimize mobbing uygulamasıdır. ÖÄŸretmenlerimiz çok mutsuz ve psikolojilerinin bozulduÄŸunu görüyoruz. 2015’te de bir okulda mobbing yaptığı için ceza alıp bizim okula sürülüyor ve o günden bu güne deÄŸiÅŸen hiçbir ÅŸey olmamıştır.”
Greenpeace önünde oturma eylemi: 'Yaşanabilir çevre için mücadele ettiğini iddia eden bir kurum işçi haklarını ihlal edemez'
Greenpeace Türkiye Ofisi'nde çalışırken işten çıkartılan ve mobbinge maruz kaldığını iddia eden Kıymet Aram, ofis önünde oturma eylemine başladı. Yaptığı basın açıklamasıyla süreci anlatan Aram, "Yaşanabilir çevre için mücadele ettiğini iddia eden bir kurum işçi haklarını ihlal edemez" dedi.
12-12-2019 18:47

Seçkin Barbaros
Greenpeace Türkiye Ofisi'nde çalışırken iÅŸten çıkartılan ve mobbinge maruz kaldığını iddia eden Kıymet Aram, yaptığı basın açıklamasıyla ofis önünde süresiz oturma eylemi baÅŸlattığını duyurdu. Basın açıklamasına KOS tarafından destek verildi.
Mobbinge maruz kalarak iÅŸten çıkarıldığını ve haklarının ödenmediÄŸini savunan Kıymet Aram Greenpeace Türkiye Ofisi önünde süresiz oturma eylemine baÅŸladı. Greenpeace’in İstanbul ÅžiÅŸli’de bulunan ofisi önünde basın açıklaması yapan Aram, Greenpeace’e hem gönüllüsü hem de çalışanı olarak 8 yıl emek verdiÄŸini ancak açık bir ÅŸekilde mobbinge maruz kalarak istifa etmeye zorlandığını ifade etti.
Greenpeace’te son zamanlarda çevre mücadelesine katkıda bulunmak yerine kariyer planları yapan yöneticilerin iÅŸe alındığını belirten Aram, “Bu yöneticiler kurum içinde sürekli çalışan haklarından kısmak suretiyle kendilerine konfor ve menfaat alanı yarattı” ifadelerini kullandı,.
Aram ÅŸeffaflık, hesap verilebilirlik, tarafsız iÅŸe alım politikalarını uygulamadığını ve kurum içi denetim saÄŸlayan bu politikaların uygulanmaması kurum içinde bozulmalara, kurum gündeminin çevre mücadelesinden ÅŸirket iÅŸletmesine doÄŸru kaymasına neden olduÄŸunu belirtti.
Kurum içinde rahatsızlığını dile getiren çalışanların da baÅŸka gerekçelerle iÅŸten çıkarıldığını veya ayrılmaya zorlandığını ifade eden Aram kendisinin de istifa etmeye zorlandığını ve en sonunda da iÅŸten çıkarıldığını söyledi.
'YAÅžANABİLİR ÇEVRE İÇİN MÜCADELE ETTİĞİNİ İDDİA EDEN BİR KURUM İŞÇİ HAKLARINI İHLAL EDEMEZ'
Aram'ın açıklamasında ÅŸu ifadelere yer verildi.
"Åžahsıma karşı iÅŸletilen hukuka aykırı süreçler için İstanbul 23. İş Mahkemesi’nde iÅŸe iade davası açtım ve kazandım. Greenpeace iÅŸe iademi kabul etmedi, mahkemece belirlenen tazminatımı ise eksik ödedi. Yapılan bu haksızlığa karşı yine de yöneticilerle barışçıl bir iletiÅŸim kurmak istedim ama bir muhatap bulamadım. Bulamadığım için bugün burada bu açıklamayı yapmayı görev edindim.
4 yıl boyunca bana yaÅŸatılan ağır haksız politikalar nedeniyle maddi manevi zarara uÄŸratıldım. Greenpeace temel ilkeleri gereÄŸi bunları düzeltmek zorundadır. Greenpeace’in eksik ödediÄŸi mahkemenin hükmettiÄŸi iÅŸe aide tazminatının kalan tutarını 2020 yılı baz alınarak derhal ödenmesini talep ediyorum.
İşçilik alacakları davamda da rapor lehime gelmiÅŸ ancak Greenpeace’in yargı kararını aynı ÅŸekilde uygulamamasından endiÅŸe duyuyorum. 4 yıl boyunca hayatımı altüst eden Greenpeace’in hala bu eziyeti sürdürmesi kabul edilemez. Unutmayalım ki çevre mücadelesi, iÅŸçi haklarında kopuk bir mücadele deÄŸildir. YaÅŸanabilir çevre için mücadele ettiÄŸini iddia eden bir kurum iÅŸçi haklarını ihlal edemez."
EYLEME DESTEK
Kuzey Ormanları Savunması (KOS) ve Sıfır Gelecek'in de destek verdiÄŸi açıklamada Kıymet Aram, Greenpeace tarafından hakları ödenene kadar 10.00-18.00 arasında süresiz oturma eylemi yapacağını duyurdu.
Giresun'da iş cinayeti: Çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Giresun'da tek katlı evin çatısından düşen 45 yaşındaki işçi hayatını kaybetti.
12-12-2019 15:13

Giresun'un Güce ilçesinde, tek katlı evin çatısından düÅŸen 45 yaşındaki iÅŸçi hayatını kaybetti.
AA'nın verdiÄŸi bilgiye göre, ilçeye baÄŸlı Akpınar köyünde tek katlı evin çatısında çalışan 45 yaşındaki İşçi Adem Åžen henüz belirlenemeyen nedenle beton zemine düÅŸtü.
Şen, olay yerinde hayatını kaybetti.
48 maden işçisinin işine son verildi: 'Ne işsizlik maaşı alabilecekler ne de iş bulabilecekler'
Bursa'nın Orhaneli ilçesindeki özel bir maden işletmesinde çalışan 48 işçi işten çıkarıldı. SGK’nin 29. Kod 25. Maddesi’nden iş sözleşmeleri feshedilen işçiler, "Bu madde çok ağır bir maddedir. Ne işsizlik maaşı alabileceğiz ne de iş bulabileceğiz" dedi.
12-12-2019 10:11

Bursa'nın Orhaneli ilçesinde Åžetat Madencilik A.Åž. Krom ve Olivin iÅŸletmesinde çalışan iÅŸçiler iÅŸten çıkarıldı. Aynı anda iÅŸten çıkarılan 48 iÅŸçi, Orhaneli 9 Eylül Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. MaaÅŸlarını, bayram mesailerini ve normal mesailerini 4 aydır alamadıklarını belirten iÅŸçiler, maaÅŸlarının bir kısmının yatırılmasını talep ettiklerini fakat bu talebin yerine getirilmediÄŸini belirtti.
'İŞSİZLİK MAAŞI ALAMAYACAKLAR'
İşten çıkan İbrahim Susuzlar, “Bunlar bizim duygularımızla oynadılar. Ben 1 ay öncesi iÅŸi bırakmış olabilirim. Ama arkadaÅŸlarımın, SGK’nin 29. Kod 25. Maddesi’nden iÅŸ sözleÅŸmeleri feshedilmiÅŸtir. Bu madde çok ağır bir maddedir. Ne iÅŸsizlik maaşı alabilecekler ne de iÅŸ bulabilecekler, bu madde önlerine çıkacaktır. Åžetat Madencilik’i Åžetat yapan iÅŸçilerdir” dedi.
SGK 29. KOD 25. MADDE NEDİR?
SGK iÅŸten ayrılış kodlarına göre 29 kodu: “İşveren tarafından iÅŸçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih” anlamına gelmektedir.
İşverenin iÅŸçisini bu kod ile çıkarabilmesi için iÅŸçinin 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II bendi kapsamında belirtilen fiillerden birini iÅŸlemesi gerekmektedir. (İHA)
Mersin'de iş cinayeti: Fabrikada staj yapan lise öğrencisi yaşamını yitirdi
Tarsus'da, metal fabrikasında staj yapan lise öğrencisi römorkun altında kalarak hayatını kaybetti.
11-12-2019 19:13

Mersin, Tarsus'da, lise öÄŸrencisi Mehmet Fatih Çiftçi (18), staj yaptığı fabrikada, iÅŸ makinesi römorkunun altında kaldı. Ağır yaralanan Çiftçi, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
ÖÄŸle saatlerinde, Tarsus- Adana yolunda bulunan metal fabrikasında meydana gelen olayda, fabrikada staj yapan, meslek lisesi öÄŸrencisi Mehmet Fatih Çiftçi'ye, geri manevra yapan operatörünün ismi bilinmeyen iÅŸ makinesi çarptı. Römorkun altında kalan Çiftçi, ağır yaralandı. İhbar üzerine, fabrikaya saÄŸlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. SaÄŸlık görevlileri, olay yerinde ilk müdahalede bulunduÄŸu Çiftçi'yi ambulansla hastaneye kaldırdı. Mehmet Fatih Çiftçi, doktorların tüm müdahalelerine raÄŸmen yaÅŸamını yitirdi. İş makinesi operatörü, gözaltına alınırken, olayla ilgili soruÅŸturma baÅŸlatıldı.