29 Ekim notları: Cumhuriyet’in buruk yıl dönümü: Sol düşmanlığından halk düşmanlığına

29 Ekim notları: Cumhuriyet’in buruk yıl dönümü: Sol düşmanlığından halk düşmanlığına

'Bugün ne oldu?' köşemizde her gün Editör yorumuyla günün öne çıkan başlıklarını hatırlatıyoruz.

İleri Haber

Bugün Türkiye’de Cumhuriyet rejiminin ilanının 96. yılı kutlandı. Oysa bu kutlamaya konu olan Cumhuriyet, Saray Rejimi’nin sistematik politikaları sonucunda yıkılmış durumda. Türkiye’de halihazırda yürürlükte olan ve hiçbir hukuki ve meşru temeli olmayan yönetim biçimine cumhuriyet demek, cumhuriyet fikrinin kendisine hakaret anlamına gelir.

Türkiye’de Cumhuriyet’in yıkılmasının faili olarak Saray Rejimi’ni işaret etsek de bu yıkımın AKP iktidarına ve onun emellerine indirgenmesi tam olarak doğru olmaz. Türkiye’de sermaye egemenliği, 1923’ten bu yana Cumhuriyet’in ve onun içerdiği halk egemenliğinin altını adım adım boşalttı. Bu sürecin en görünen ve etkili boyutu sola ve sol değerlere karşı tutarlı biçimde sürdürülen saldırı oldu. Türkiye’de sermaye egemenliği, Cumhuriyet’e ve cumhuriyet fikrine gerçek değerini verecek olan solu her zaman düşman gördü ve sola karşı savaşı sürdürdü. Sol düşmanlığı, aynı zamanda halk düşmanlığı anlamına gelmektedir ve Türkiye kapitalizmi halka karşı işlenen suçlar konusunda kabarık bir sicile sahiptir.

AKP’nin iktidara gelmesi ve 17 yıllık iktidarı sonucunda bugün Cumhuriyet’in yıkılmış olduğunu saptayabiliyorsak, bunda sermaye egemenliğinin sol düşmanlığının açtığı yolun payını görmemek imkansız. AKP, emperyalizmin ve Türkiye sermaye sınıfının gani gani destek verdiği bir sürecin sonunda Cumhuriyet’i hem idari hem de fiili olarak tasfiye etmiş, tek adam saltanatına dayanan faşizan bir rejimi inşa etmiştir. Doğal olarak Cumhuriyet, artık halka ve sola ait bir değer haline gelmiş, Cumhuriyet için yürütülecek mücadele de halkın ve solun hanesine yazılmıştır.

KATİLLER CİNAYET MAHALİNDE: HANEDAN 29 EKİM KUTLUYOR

29 Ekim kutlamalarının ilk ayağı, sabah saatlerinde Anıtkabir’de düzenlenen törendi. AKP Genel Başkanı Erdoğan, Anıtkabir’de düzenlenen törende siyasi parti liderleriyle tokalaşırken anamuhalefet partisi lideri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun elini sıkmadı.

İLGİLİ HABER | Erdoğan, Anıtkabir'deki törende CHP heyeti ile selamlaşmadı

Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’yla tokalaşmaması üzerine, özellikle sosyal medyada CHP’nin Suriye’ye yönelik operasyon tezkeresine onay vermesi konusu tekrar gündeme geldi ve Erdoğan’ın CHP’yi itibarsızlaştırmak için en uygun fırsatları değerlendirdiği ileri sürüldü.

HALKIN İRADESİNE DARBE: KAYYUMLAR SÜRÜYOR

Cumhuriyet’in en önemli özelliği halkın seçme ve seçilme hakkının tanınması ve yasalarla korunmasıdır. Türkiye’de Cumhuriyet’in yıkılışının en açık işaretlerinden biri ise seçme ve seçilme hakkının hiçbir gerekçeye ihtiyaç duyulmadan gasp edilmesi oldu. Bugün, yani Cumhuriyet’in ilanının 96. yılının kutlandığı saatlerde Cizre Belediyesi’ne kayyım atandı.

İLGİLİ HABER | Cizre Belediyesi'ne kayyum atandı

Kürt illerinde seçilmiş belediye başkanlarının kayyım darbesiyle görevden alınması, bu gaspın güncel örneklerinden. Halkın iradesini tanımamak, halkın oylarıyla seçilmiş belediye başkanlarının görevlerini yapmasına izin vermemek, kayyım adı altında makam işgal etmek, Saray Rejimi’nin yıkılan Cumhuriyet’in yerine inşa ettiği rejimin niteliklerinden biri.

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ'NDEN 29 EKİM MESAJI

Türkiye İşçi Partisi 29 Ekim’e ilişkin bir mesaj yayınladı. TİP’in mesajı şu satırları içeriyordu: “Yoksul Anadolu halkının emperyalist işgale ve saltanata karşı mücadelesinin meyvesi, coğrafyamızın tarihsel bir ileri adımı olan cumhuriyetin ilanını kutluyor, halkların eşitlik ve barış içinde yaşayacağı sosyalist cumhuriyetin kuruluşu için mücadelemizi sürdürüyoruz.”

İLGİLİ HABER | Türkiye İşçi Partisi'nden 29 Ekim mesajı

Türkiye İşçi Partisi Merkez Komitesi üyesi Metin Çulhaoğlu da bugünkü köşe yazısında Cumhuriyet’in tarihsel mirasını konu aldı.

İLGİLİ HABER | Bu da 29 Ekim yazısı sayılsın

ÜLKE KRİZDE, DİYANET KEYİFTE

Türkiye halkı yoksulluk ve işsizlikle mücadele ederken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın astronomik harcamaları sürüyor. Diyanet’in bütçesinin 1,1 milyar lira artırılarak 11,5 milyar liraya çıkarılması teklif edildi. Bu teklif kabul edilirse Diyanet’in bütçesi 8 bakanlığın bütçesinden büyük olacak.

İLGİLİ HABER | Diyanet'e bütçe dayanmıyor: 16 bakanlığın 8'ini geride bıraktı!

Ülkenin kaynakları Saray hanedanı, yandaş şirketler ve Diyanet arasında bölüştürülürken, yoksullar ve emekçiler ise yaşama savaşı veriyorlar. Avustralya’da Melbourne Mercer’in her sene hazırladığı Küresel Emeklilik Endeksi’ne göre Türkiye en kötü emeklilikte dünyada 3. sırada yer aldı.

İLGİLİ HABER | Türkiye 'en kötü emeklilik'te 3. sırada

Sayıştay’ın hazırladığı rapora göre ise ülkenin nakit stoku 2017’deki 31,1 milyar liradan 2018’de 26,4 milyar liraya düştü. Hesaplamalara göre Türkiye’nin nakit stokundaki düşüş yüzde 186 oranında.

İLGİLİ HABER | Nakit stoku yüzde 186 azaldı

KADINA ŞİDDET DEVAM EDİYOR

Ülkemizde iktidarın sistematik politikalarıyla artırılan kadın düşmanlığı her gün bir kadının cinayete kurban gitmesine veya saldırıya uğramasına neden oluyor. Bugün de cinayet zinciri devam etti. Kayseri’de bir erkek, tartıştığı kadını bıçaklayarak öldürdü.

İLGİLİ HABER | Kayseri'de kadın cinayeti

Bir başka skandal ise mahkemeden geldi. Şırnak’ta mahkeme, bir kadını darp eden suçluya verilen 2,240 liralık para cezasını 20 takside böldü.

İLGİLİ HABER | Mahkeme, bir kadını darp eden erkeğe verdiği 2 bin 240 liralık cezayı 20 takside böldü!

DÜNYA MANZARASINDAN PARÇALAR

Dünyadan haberler arasında bugünün öne çıkan gelişmelerinin ilki Irak’tan geldi. Irak’ta süren protesto gösterileri devlet şiddetiyle bastırılmaya çalışılıyor. Bugün Kerbela’daki protesto gösterisinde polisin halka ateş açması sonucunda en az 20 kişinin öldüğü, 865 kişinin de yaralandığı bildirildi.

İLGİLİ HABER | Irak'ta polis halka ateş açtı: 20 ölü, 865 yaralı

Afganistan'ın Cüzcan vilayetine düzenlenen Taliban saldırısında ise en az 20 güvenlik görevlisiyle bir sivilin hayatını kaybettiği öğrenildi.

İLGİLİ HABER | Afganistan'da Taliban saldırısı: 21 ölü

Neoliberal politikalara karşı kitlesel direnişini devam ettiren Şili halkı ise mücadeleye devam ediyor. Bugün basına yansıyan görüntülerden bir tanesi ise sosyal medyada sıkça paylaşıldı. Görüntülerde eylemlere katılmamaları için okulun bahçesine kilitlenen öğrencilerin hep birlikte kapıyı kırarak dışarı çıkmaları görülüyor.

İLGİLİ HABER | Şili'de öğrenciler eyleme katılmak için okul kapısını kırdı