28 Ekim notları: IŞİD gidecek MIŞİD gelecek, bu döngü nasıl kırılacak?

28 Ekim notları: IŞİD gidecek MIŞİD gelecek, bu döngü nasıl kırılacak?

'Bugün ne oldu?' köşemizde her gün Editör yorumuyla günün öne çıkan başlıklarını hatırlatıyoruz.

IŞİD lideri Bağdadi’nin öldürülmesine ilişkin iddialar ve olayın yansımaları, bugün gündemdeki başlıklar arasında öne çıktı.  ABD cephesinden yapılan açıklamalarda, “IŞİD’le mücadele böyle yapılır” gibi bir tavır gözlemlenirken, Orta Doğu’nun bugün içerisinde bulunduğu durumu da, “cihatçı ölüm makinesini” de halkların başına musallat edenin ABD’nin ta kendisi olduğunu unutmamak gerek.

İLGİLİ HABER | 'Bağdadi operasyonunun bazı parçalarını yayımlayabiliriz'

Sosyalizmi geriletmek ve bölgedeki etkisini kırmak için 1970’lerin sonlarında yürürlüğe konulan ‘Yeşil Kuşak Projesi’, Orta Doğu’da cihatçı terörün ortaya çıkmasına neden oldu. Sovyetler Birliği’nin 1979’da Afganistan’a müdahalesinin ardından cihatçıların bizzat ABD tarafından silahlandırılarak desteklenmesi, siyasal İslamcılarla bölgede ilk ortaklığı olmasa da bugünlere gelinen sürecin önemli eşiklerinden birini teşkil etti.

Silahlandırılan cihatçılardan Usame Bin Ladin bu sürecin bir ürünü olurken, El Kaide’nin filizlenmesi de bu sürece denk geldi. ABD’den desteği alan cihatçılar, sosyalizmin çözülüşünün ardından silah bırakmadı ve Sovyetlere karşı biledikleri ‘cihat kılıcını’ bölge halklarına çevirdi.

İLGİLİ HABER | Cihatçıları Orta Doğu'nun başına kim 'bela' etti? Bağdadi'nin yok edilmesi ABD'ye 'başarı' yazar mı? 

Yeşil Kuşak Projesi’nin uzun vadeli hedeflerinden biri olan ‘Arap Baharı’nda ise ABD’nin Orta Doğu’daki en eski ittifakı olan siyasal İslamcılar güçlendirilirken, “ılımlılar” diye yutturulmaya çalışılan cihatçılar en vahşi şekilde Libya’da, Mısır’da, Suriye’de sahneye çıktı.

Irak’ta uzun süredir gerileyen El Kaide, Suriye’de savaşın başlamasının ardından birden yine ortaya çıkarken örgüt içerisinde henüz adını duyurmayan Irak İslam Devleti (IİD) isimli bir yapı ise bu güçlenme döneminde El Kaide’den ayrılarak Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) adını aldı. 

Bu ayrışmanın ardından bölgede hızla büyüyen IŞİD, cihatçılar arasında Suriye hükümetine karşı savaşan en önemli güç haline gelirken emperyalizmin desteğini de arkasına aldı. Baş düşman “Esad” ilan edilirken, IŞİD’in yaptığı katliamlara göz yumuldu.

Bugün iddialara bakılırsa, Bağdadi yok edildi; edildi, evet ama emperyalizm bölgede at koşturmaya devam ettikçe Ladin-Bağdadi, El Kaide-IŞİD gibi ‘ölüm makineleri’ halkları katletmeye devam edecek.

İLGİLİ HABER | Suriyeli uzman: ABD, Bağdadi'yi saklamış olabilir

İLGİLİ HABER | İddia: IŞİD'in yeni lideri belli oldu!

Burada bir parantez açmak gerek: Bağdadi’nin TSK gözetiminde olan bir bölgede kıstırılmış olması dikkat çekerken, Türkiye’nin bölgedeki cihatçılara olan desteği ise bugün AKP’nin “Kuvayi Milliye” dediği ÖSO’dan ibaret değil.

İLGİLİ HABER | AKP Sözcüsü Çelik: ABD uçakları Fırat Kalkanı bölgesinden uçuş yaptı

Türkiye’den gönderilen ve “Türkmenlere gönderiyorduk” - ki bu Türkmen grupları silahların kendilerine gelmediğini açıkladı - şeklinde savunulan tırlar dolusu mühimmat, ülke sınırlarının cihatçılara açık olması, “öfkeli gençler”in Türkiye’nin bazı illerinde kurtarılmış mahalleler yaratması ve bu cihatçıların ülke tarihinin en büyük terör saldırısında bulunmasının üzerinden henüz uzun bir süre geçmedi.

AKP, ABD’nin kanatları altında yeni Osmanlıcılık hayalleri kurarken, cihatçılara verdiği desteklerle bölge halkının başına çorabı örenlerin önde gelenlerinden biri oldu.

İLGİLİ HABER | Ankara'da IŞİD operasyonu: 20 gözaltı

İŞÇİ SINIFININ AYAK SESLERİ…

Maltepe Belediyesi’nin taşeron şirketi MATAŞ'ın işçileri, toplu iş sözleşmesinin hükümlerinin yerine getirilmediği ve haksız işten çıkarmalar yapıldığı gerekçesiyle iş bırakma eylemi başlatmıştı. İş bırakan Temizlik İşleri işçilerine Fen İşleri ve Park ve Bahçe İşleri işçileri de katıldı.

Belediyenin önünde kalabalık şekilde yapılan eyleme, patron-temsilci iş birliğiyle işten çıkarılan Valfsan işçileri de destek verdi.

Maltepe Belediyesi’ndeki direniş Saica Pack, Flormar, Cargill, Makro Market, Real-Metro Marketleri, Reysaş, Serfloor, Sibaş Gıda gibi işletmelerde başlayan direniş zincirine, Soma ve Eskişehir’den Ankara’ya yürüyüşleri türlü gerekçelerle engellenen maden ve metal işçileriyle birlikte eklenmiş oldu.

İLGİLİ HABER | Maltepe Belediyesi'nde Fen İşleri ve Park ve Bahçe İşleri işçileri de iş bıraktı