27 barış akademisyenine hapis cezası: Sadece barış istedik

27 barış akademisyenine hapis cezası: Sadece barış istedik

27 barış akademisyenine 'Bu suça ortak olmayacağız' başlıklı barış bildirisini imzaladıkları için hapis cezası verildi.

"Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı barış bildirisini imzaladıkları için yargılanan 27 akademisyenin birleştirilen dosyası İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme akademisyenlerin bir bölümüne 1 yıl 10 ay, diğer bölümüne 2 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

SAVCI CEZALANDIRILMALARINI İSTEDİ

Barış akademisyenlerinden Yüksel Taşkın’ın avukatı Adil Demirci, Anayasa’ya aykırılık yönünde başvuru talepleri olduğunu belirterek yazılı dilekçesini mahkemeye sundu. Demirci, “Terör örgütü propagandası” suçunu düzenleyen Terörle Mücadele Kanununun (TMK) 7/2 maddesinin Anayasa’nın maddelerine aykırı olduğunu savunarak, maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurulmasını ve yanıt verilene kadar yargılamanın durmasını talep etti. Meltem Ahıska’nın avukatı Alp Tekin Ocak da, TCK 301’den izin alınması için dosyanın Adalet Bakanlığı’na gönderilmesi ve yanıt gelene kadar yargılamanın durmasını istedi. Ocak ayrıca dosyanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden dört akademisyenin dava dosyasıyla birleştirilmesi talebinde bulundu. Duruşmada SEGBİS’in açılmasını isteyen Avukat Meriç Eyüboğlu’na mahkeme başkanı “Yazılı dilekçe sundunuz mu?” diye sordu. Eyüboğlu böyle bir mecburiyet olmadığını söyledi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, “Siz buyrun, konuşun. Ben uygun gördüğümü yazdırırım” dedi. Eyüboğlu da Anayasaya aykırılık için AYM’ye başvuru ve kovuşturmanın genişletilmesi taleplerinde bulundu. Duruşma savcısı, taleplerin “dosyanın mevcut delil durumu ve dosyanın geldiği aşama gözetilerek” taleplerin reddine karar verilmesini istedi. Mahkeme, SEGBİS’in açıklaması talebini kabul ederken diğer talepleri reddetti. Ardından savcı esas hakkındaki mütalaasını vererek, 27 akademisyenin üzerlerine atılı suçtan cezalandırılmasını istedi.

‘SADECE BARIŞ İSTEDİK, BU SUÇ DEĞİL’

Avukatların taleplerinin ardından akademisyenlerin esasa ilişkin beyanlarına geçildi. Akademisyen Hülya Kirmanoğlu avukatının başka bir duruşmada olduğunu belirterek savunmasını daha sonra yapmak istediğini söyledi. Mahkeme başkanı “Avukatınızın mazeretini reddettik. Buyrun savunmanızı yapın” dedi. Kirmanoğlu savunmasını mahkemeye sundu. Yöneltilen suçlamayı reddeden Kirmanoğlu, beraatini istedi. Akademisyen Haydar Durak beyanında “Sadece barış istedik. Barış istemek hiçbir yerde suç değil. Fakat farklı mahkemelerde arkadaşlarımıza cezalar verildi. Sizin de bu yanlış karara ortak olmamanızı temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi. Akademisyenlerden Özgür Müftüoğlu, “Evrensel bir hak olan barış hakkını hukuka uygun olarak talep ettim. Açıkçası hala ceza almayacağımızı düşünüyorum. Çünkü ortada bir suç yok. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmenin savunma hakkını sınırlandırdığını düşünüyorum ve kabul etmiyorum” dedi. Akademisyenlerin beyanlarının ardından avukatları esasa ilişkin savunmalarını sundu ve müvekkillerinin beraatini talep etti.

AYNI BİLDİRİYE İKİ FARKLI CEZA

Evrensel’de yer alan habere göre kararını açıklayan mahkeme, 13 barış akademisyenine 1 yıl 10 ay 15' gün hapis cezası; 14 barış akademisyenine ise ‘pişmanlık göstermedikleri’ gerekçesiyle 2 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.

1’er yıl 10’ar ay 15’er gün hapis cezası verilen 13 akademisyen hakkında hükmün açıklanması geri bırakıldı.