25 Kasım'da kadınlar yurdun dört bir yanında sokağa çıktı

25 Kasım'da kadınlar yurdun dört bir yanında sokağa çıktı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde kadınlar Türkiye'nin dört bir yanında sokağa çıktı.

Fotoğraf: Hakan Bintepe / csgorselarsiv.org 

İleri Haber

Türkiye'nin dört bir yanında kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü eylemleri için sokaklara çıktı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında sosyal mesafeye dikkat edilecek olan eylemlerde kadınların, 6284 sayılı Şiddeti Önleme Yasası'na, İstanbul Sözleşmesine ve nafaka haklarına dikkat çekti. 

İSTANBUL

İstanbul'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 25 Kasım Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadın örgütleri Kadıköy'de bulunan Beşiktaş İskelesi önünde kitlesel buluşma için toplandı. Alınan yoğun polis önlemleri ise dikkat çeki

"Eşitlikten, özgürlükten, geleceğimizden, mücadelemizde ve İstanbul Sözleşmesinde vazgeçmiyoruz" sloganlarıyla Beşiktaş İskelesi'ne ilerlemek isteyen kadınları polis engellemeye çalıştı.  

Kadınlar tüm engelleme girişimlerine rağmen Beşiktaş İskelesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: 

Birbirimiz için sokaktayız. Polonyada kürtaj yasağına karşı direnişte, Rojava'da kadın örgütleyicileriyiz. Bedenimizde ki özerkliğe yapılan saldırılara karşı ayaktayız.
Pandemiyle evde kalan kadınlara şiddet kat be kat arttı.
Evden çalışma uygulamasıyla tüm ev iş ve çocuk bakımını üstlenen makina lar haline getirmek istiyorlar. Fetvalarla şiddeti normalleştirmeye, çocuk isrismarlarının üstünü kapatmaya ve erkek devlet şiddetine teslim etmeye çalıştılar. Onlar failleri korumaya devam ediyorlar. Nadira Kadirova 'dan Gülistan Doku'ya kadar binlerce kadının katilinin akıbeti ne oldu?
Katliamlara karşı hayatlarına sahip çıkan kadınlarla omuz omuza dayanışıyoruz.
İstanbul Sözleşmesi'nden geri adım atmak isteyen iktidara geri adım attırmak için tüm gücümüzle mücadelemizi sürdürüyoruz. Tüm bu saldırılara karşı alanlarda yan yana durmaya devam ediyoruz.
İstanbul Sözleşmesi'nin geri çekilmesine nasıl izin verdiysek, uygulanması için de elimizden geleni yapacağız.
Ekonomik krizin bizlere dayatılmasını reddiyoruz. Tüm sosyal haklarımıza erişebildiğimiz bir yaşam istiyoruz.
Bizler daimi savaş politikalarını terkedilip barış politikalarının sürdürülmesini istiyoruz. Göçmen kadınlarjn tüm yaşam ve iş alanlarında ki ötekileştirilmesinin derhal sonlandırılmasını istiyoruz. Dayanışmamızın tüm renkleriyle birlikteyiz, sokaktayız, isyandayız!

 

 

ANKARA'DA KADINLAR POLİS SALDIRISINA RAĞMEN EYLEM YAPTI 

Ankara'da Çankaya Belediyesi önünde toplanmak isteyen kadınlara polis saldırdı. Birçok kadın darp edildi. Kadınlar, polisin tüm engellemelerine rağmen basın açıklamalarını gerçekleştirdi. 

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Adını koymak lazım: Kadın katliamı var. Her güne kadın katliamları haberleriyle uyanıyoruz. Erkek egemen devlet, tüm organlarını katletmek ve katilleri korumak için seferber ediyorken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı da ‘kadın cinayetlerinin abartıldığını’ iddia ediyor. Yıllardır erkek şiddeti kamusal alandan özel alana bir denetim aracı olarak kullanılıyor. Erkek egemen sistemin sürdürücüsü olan AKP iktidarı ile birlikte erkek şiddeti artarak adeta yönetim biçimi haline getirilerek kampüslerde, hastanelerde, adliye koridorlarında, iş yerlerinde ve yaşadığımız evlerde kullanılmaya devam ediyor. Yarattığınız erkek dünyaya karşı yaşamlarını, bedenlerini, haklarını, birbirini savunan kadınlar  hayatlarına sahip çıkmaya devam ediyor!   Adaleti sağlamayan erkek yargınıza karşı öz savunmamızla direniyor, Çilem Doğan’dan yana olmaktan Nevin Yıldırımın baltalarıyız demekten vazgeçmiyoruz. Bütün bu saldırılara karşı hala inatla burada, sokaktayız. Dayanışmamızdan aldığımız güçle birlikteyiz.

 

İZMİR

Alsancak'ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplanan kadınlar, AKP'nin kadın politikalarına karşı "AKP elini kadınlardan çek" ,"Erkek adalet değil, gerçek adalet" sloganları attı. 

MERSİN

Mersin'de kadınlar, Mersin Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya geldi. Eylemde yapılan açıklamada, "Kadın düşmanı iktidar her hamlesinde kadınların kurduğu barikata çarpıyor. Tıpkı İstanbul Sözleşmesi’ne yapılan saldırılarda olduğu gibi. Bu yaz aylarını herkesin bildiği gibi İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılar altında geçirdik. AKP tüm kadınları ilgilendiren uluslararası bir sözleşmeyi parti MYK’sında tartışma haddini kendinde buldu, ancak kadınların direnişine çarptı. Tüm yaz boyunca sokaklardaydık. Hayatlarımızı, birbirimizi ve İstanbul Sözleşmesi’ni savunduk. Kadın düşmanı iktidara geri adım attırdık. Buradan bir kez daha söylüyoruz, saldırıları püskürttük şimdi ise İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız. Eşitlik için, özgürlük için, bir kişi daha eksilmemek için İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284’ü uygulatacağız." ifadelerine yer verilirken, kadınlarla birlikte eylemde olan HDP Milletvekili Fatma Kurtulan yaptığı konuşmada, "Erdoğan, 'bu kadın cinayetleri de nerden çıktı, kadın cinayeti var mı ki?' diye soruyor. Evet bizler halen öldürülüyoruz, halen yaşam mücadelesi veriyoruz ve katillerimizin peşindeyiz dedi. 

ANTALYA

Antalya Kadın Platformu, 25 Kasım’da “Hayatımızdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz” diyerek Attalos Meydanı’nda bir araya geldi. “Yasaları uygulamadığınız için öldürülüyoruz” pankartının tutulduğu açıklamada İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284’ün uygulanması çağrısı yapıldı. Kadınlar, salgının fırsata çevirilerek kazanımlarının ellerinden alınmaya çalışıldığına dikkat çekerek, yaptıkları açıklamada,  "Sokaklardayız çünkü; pandemi fırsatçılığıyla kazanımlarımız yok edilmek isteniyor, sermayeyi gözeten salgın tedbirleri bizi daha da yoksullaştırıyor, emeğimiz üzerindeki sömürü katmerleşiyor. Pandemi koşullarında derinleşen ekonomik kriz var olan cinsiyet eşitsizliğini derinleştirirken artan kadın işsizliği ve yoksulluğuna dair hiç bir önlem alınmıyor. BM verilerine göre Türkiye'de pandemi sürecinde erkeklere göre işini kaybeden kadınların oranı %32 daha fazla oldu. Kadınların ücretsiz izin kullanım oranı erkeklerden % 42, ev içi iş yükü artışı ise % 65 daha fazla. Sağlık alanı başta olmak üzere pandeminin etkilediği kadın emeğinin yoğun olduğu sektörlerde ağır iş yükü altında çalışmak zorunda kalan kadınlar bakım hizmetlerinin paylaşılmasını önceleyen sosyal devlet sorumluluklarının yerine getirilmemesi nedeniyle hem evde hem işte bitmeyen mesai içerisinde tükeniyor." dedi.  

 

BATMAN

Batman'da Gülistan Caddesi'nde bir araya gelen kadınlar, erkek şiddetini kabul etmediklerini haykırdı. Eylemde konuşma yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, "Şiddeti, zulmü ve acıyı kime reva görürseniz görün, kimsenin gücü artık biz kadınların sesini kısmaya yetmez. Herkes haddini bilsin. Çekin elinizi çocukların, kadınların ve gençlerin üzerinden. Düşmanlığınızı; isyanımızla ve direnişimizle bastıracağız. Eğer düşmanlıkları; varlığımıza, dilimize ve kültürümüze ise; eğer hedefleri kadın düşmanlığıysa; Klara Zetkin'i tutun, Leyla Qasimlo'yu tutun, Sakîna'yı tutun, Sewê'yi tutun, Pakîza'yı tutun, Darjîn'i ve Asya'yı tutun. Bedeli ne olursa olsun biz söz veriyoruz dünya kadınlarına. Yaşamımız ve özgürlüğümüz için direneceğiz. Artık erkek düşmanlığını kabul etmiyoruz. Herkes aklını başına alsın. Herkes kadın mücadelesine saygı göstersin." dedi. 

 

DAHA FAZLA