25 Kasım'da kadınlar yurdun dört bir yanında sokağa çıktı
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde kadınlar Türkiye'nin dört bir yanında sokağa çıktı.
25-11-2020 20:29

Fotoğraf: Hakan Bintepe / csgorselarsiv.org
İleri Haber
Türkiye'nin dört bir yanında kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü eylemleri için sokaklara çıktı.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında sosyal mesafeye dikkat edilecek olan eylemlerde kadınların, 6284 sayılı Şiddeti Önleme Yasası'na, İstanbul Sözleşmesine ve nafaka haklarına dikkat çekti.
İSTANBUL
İstanbul'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 25 Kasım Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadın örgütleri Kadıköy'de bulunan Beşiktaş İskelesi önünde kitlesel buluşma için toplandı. Alınan yoğun polis önlemleri ise dikkat çeki
"Eşitlikten, özgürlükten, geleceğimizden, mücadelemizde ve İstanbul Sözleşmesinde vazgeçmiyoruz" sloganlarıyla Beşiktaş İskelesi'ne ilerlemek isteyen kadınları polis engellemeye çalıştı.
Kadınlar tüm engelleme girişimlerine rağmen Beşiktaş İskelesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
Birbirimiz için sokaktayız. Polonyada kürtaj yasağına karşı direnişte, Rojava'da kadın örgütleyicileriyiz. Bedenimizde ki özerkliğe yapılan saldırılara karşı ayaktayız.
Pandemiyle evde kalan kadınlara şiddet kat be kat arttı.
Evden çalışma uygulamasıyla tüm ev iş ve çocuk bakımını üstlenen makina lar haline getirmek istiyorlar. Fetvalarla şiddeti normalleştirmeye, çocuk isrismarlarının üstünü kapatmaya ve erkek devlet şiddetine teslim etmeye çalıştılar. Onlar failleri korumaya devam ediyorlar. Nadira Kadirova 'dan Gülistan Doku'ya kadar binlerce kadının katilinin akıbeti ne oldu?
Katliamlara karşı hayatlarına sahip çıkan kadınlarla omuz omuza dayanışıyoruz.
İstanbul Sözleşmesi'nden geri adım atmak isteyen iktidara geri adım attırmak için tüm gücümüzle mücadelemizi sürdürüyoruz. Tüm bu saldırılara karşı alanlarda yan yana durmaya devam ediyoruz.
İstanbul Sözleşmesi'nin geri çekilmesine nasıl izin verdiysek, uygulanması için de elimizden geleni yapacağız.
Ekonomik krizin bizlere dayatılmasını reddiyoruz. Tüm sosyal haklarımıza erişebildiğimiz bir yaşam istiyoruz.
Bizler daimi savaş politikalarını terkedilip barış politikalarının sürdürülmesini istiyoruz. Göçmen kadınlarjn tüm yaşam ve iş alanlarında ki ötekileştirilmesinin derhal sonlandırılmasını istiyoruz. Dayanışmamızın tüm renkleriyle birlikteyiz, sokaktayız, isyandayız!
Kadınlar erkek şiddetine karşı Beşiktaş İskelesi önünde#25Kasım
— İleri Haber (@ilerihaber) November 25, 2020
Beşiktaş İskelesi önünde bir araya gelen kadınlar, erkekler tarafından katledilen kadınların isimlerini haykırıyor#25Kasım
— İleri Haber (@ilerihaber) November 25, 2020
ANKARA'DA KADINLAR POLİS SALDIRISINA RAĞMEN EYLEM YAPTI
Ankara'da Çankaya Belediyesi önünde toplanmak isteyen kadınlara polis saldırdı. Birçok kadın darp edildi. Kadınlar, polisin tüm engellemelerine rağmen basın açıklamalarını gerçekleştirdi.
Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
Adını koymak lazım: Kadın katliamı var. Her güne kadın katliamları haberleriyle uyanıyoruz. Erkek egemen devlet, tüm organlarını katletmek ve katilleri korumak için seferber ediyorken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı da ‘kadın cinayetlerinin abartıldığını’ iddia ediyor. Yıllardır erkek şiddeti kamusal alandan özel alana bir denetim aracı olarak kullanılıyor. Erkek egemen sistemin sürdürücüsü olan AKP iktidarı ile birlikte erkek şiddeti artarak adeta yönetim biçimi haline getirilerek kampüslerde, hastanelerde, adliye koridorlarında, iş yerlerinde ve yaşadığımız evlerde kullanılmaya devam ediyor. Yarattığınız erkek dünyaya karşı yaşamlarını, bedenlerini, haklarını, birbirini savunan kadınlar hayatlarına sahip çıkmaya devam ediyor! Adaleti sağlamayan erkek yargınıza karşı öz savunmamızla direniyor, Çilem Doğan’dan yana olmaktan Nevin Yıldırımın baltalarıyız demekten vazgeçmiyoruz. Bütün bu saldırılara karşı hala inatla burada, sokaktayız. Dayanışmamızdan aldığımız güçle birlikteyiz.
Ankara'da kadınlara polis saldırısı!
— İleri Haber (@ilerihaber) November 25, 2020
video/@kadinkolektifi#25Kasımhttps://t.co/cuEGFP1WUb pic.twitter.com/GmHl0JcGrv
İZMİR
Alsancak'ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplanan kadınlar, AKP'nin kadın politikalarına karşı "AKP elini kadınlardan çek" ,"Erkek adalet değil, gerçek adalet" sloganları attı.
İzmir'de kadınlar, "Erkek adalet değil, gerçek adalet" sloganlarıyla Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndehttps://t.co/cuEGFP1WUb pic.twitter.com/pApR4nU8aE
— İleri Haber (@ilerihaber) November 25, 2020
MERSİN
Mersin'de kadınlar, Mersin Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya geldi. Eylemde yapılan açıklamada, "Kadın düşmanı iktidar her hamlesinde kadınların kurduğu barikata çarpıyor. Tıpkı İstanbul Sözleşmesi’ne yapılan saldırılarda olduğu gibi. Bu yaz aylarını herkesin bildiği gibi İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılar altında geçirdik. AKP tüm kadınları ilgilendiren uluslararası bir sözleşmeyi parti MYK’sında tartışma haddini kendinde buldu, ancak kadınların direnişine çarptı. Tüm yaz boyunca sokaklardaydık. Hayatlarımızı, birbirimizi ve İstanbul Sözleşmesi’ni savunduk. Kadın düşmanı iktidara geri adım attırdık. Buradan bir kez daha söylüyoruz, saldırıları püskürttük şimdi ise İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız. Eşitlik için, özgürlük için, bir kişi daha eksilmemek için İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284’ü uygulatacağız." ifadelerine yer verilirken, kadınlarla birlikte eylemde olan HDP Milletvekili Fatma Kurtulan yaptığı konuşmada, "Erdoğan, 'bu kadın cinayetleri de nerden çıktı, kadın cinayeti var mı ki?' diye soruyor. Evet bizler halen öldürülüyoruz, halen yaşam mücadelesi veriyoruz ve katillerimizin peşindeyiz dedi.
ANTALYA
Antalya Kadın Platformu, 25 Kasım’da “Hayatımızdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz” diyerek Attalos Meydanı’nda bir araya geldi. “Yasaları uygulamadığınız için öldürülüyoruz” pankartının tutulduğu açıklamada İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284’ün uygulanması çağrısı yapıldı. Kadınlar, salgının fırsata çevirilerek kazanımlarının ellerinden alınmaya çalışıldığına dikkat çekerek, yaptıkları açıklamada, "Sokaklardayız çünkü; pandemi fırsatçılığıyla kazanımlarımız yok edilmek isteniyor, sermayeyi gözeten salgın tedbirleri bizi daha da yoksullaştırıyor, emeğimiz üzerindeki sömürü katmerleşiyor. Pandemi koşullarında derinleşen ekonomik kriz var olan cinsiyet eşitsizliğini derinleştirirken artan kadın işsizliği ve yoksulluğuna dair hiç bir önlem alınmıyor. BM verilerine göre Türkiye'de pandemi sürecinde erkeklere göre işini kaybeden kadınların oranı %32 daha fazla oldu. Kadınların ücretsiz izin kullanım oranı erkeklerden % 42, ev içi iş yükü artışı ise % 65 daha fazla. Sağlık alanı başta olmak üzere pandeminin etkilediği kadın emeğinin yoğun olduğu sektörlerde ağır iş yükü altında çalışmak zorunda kalan kadınlar bakım hizmetlerinin paylaşılmasını önceleyen sosyal devlet sorumluluklarının yerine getirilmemesi nedeniyle hem evde hem işte bitmeyen mesai içerisinde tükeniyor." dedi.
Antalya'da kadınlar, koronavirüs salgınının fırsat bilinerek kazanımlarının ellerinden alınmasına izin vermeyeceklerini haykırdı#25Kasımhttps://t.co/cuEGFP1WUb pic.twitter.com/tBTjuypZT1
— İleri Haber (@ilerihaber) November 25, 2020
BATMAN
Batman'da Gülistan Caddesi'nde bir araya gelen kadınlar, erkek şiddetini kabul etmediklerini haykırdı. Eylemde konuşma yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, "Şiddeti, zulmü ve acıyı kime reva görürseniz görün, kimsenin gücü artık biz kadınların sesini kısmaya yetmez. Herkes haddini bilsin. Çekin elinizi çocukların, kadınların ve gençlerin üzerinden. Düşmanlığınızı; isyanımızla ve direnişimizle bastıracağız. Eğer düşmanlıkları; varlığımıza, dilimize ve kültürümüze ise; eğer hedefleri kadın düşmanlığıysa; Klara Zetkin'i tutun, Leyla Qasimlo'yu tutun, Sakîna'yı tutun, Sewê'yi tutun, Pakîza'yı tutun, Darjîn'i ve Asya'yı tutun. Bedeli ne olursa olsun biz söz veriyoruz dünya kadınlarına. Yaşamımız ve özgürlüğümüz için direneceğiz. Artık erkek düşmanlığını kabul etmiyoruz. Herkes aklını başına alsın. Herkes kadın mücadelesine saygı göstersin." dedi.
Batman'da bir araya gelen kadınlar: "Düşmanlığınızı, isyanımız ve direnişimizle bastıracağız"https://t.co/cuEGFP1WUb pic.twitter.com/9LHMbQsT0f
— İleri Haber (@ilerihaber) November 25, 2020
İLGİLİ HABERLER
HDP'nin Meclis'e sunduğu 'kadına yönelik şiddete karşı acil önlem toplantısı' çağrısı reddedildi
HDP'nin kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine ilişkin acil önlemler alınması amacıyla Meclis'te genel görüşme yapılması talebi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
26-01-2021 21:35

Halkların Demokratik Partisi (HDP), kadına yönelik şiddetin son bulması ve kadın cinayetlerinin önlenmesi için Meclis Genel Kurulu’nda genel görüşme talep etti. HDP'nin kadına yönelik şiddete ilişkin acil önlemler alınması amacıyla genel görüşme yapılması talebi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
Türkiye’de kadına yönelik cinsel ve fiziksel şiddet başta olmak üzere sosyal, ekonomik ve psikolojik şiddetin artarak devam etmesinden dolayı Genel Kurul’a sunulan genel görüşme talebi reddedildi.Görüşme gerekçesinde, “Özellikle pandemi ile beraber yaşanan ekonomik ve toplumsal krizde en güvencesiz konumda olan kadınların ciddi hak kayıpları yaşamasının yanı sıra, kamusal alandaki varlığına, kimliğine, yaşam alanlarına, bedenlerine ve emeklerine dönük saldırılar da artmıştır. Cinsiyet kimliğinden, cinsel yönelimden ve iradesinden dolayı neredeyse her gün en az bir kadın erkekler tarafından katledilmektedir” denildi.
'ACİL ÖNLEMLER ALINMALI'
Gerekçenin devamında özellikle acil önlemlerin alınması talebi belirtilerek "İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması hayati önem taşımaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan kadına yönelik şiddet, Türkiye’nin de gittikçe derinleşen temel sorunlarından biridir. Kadına yönelik şiddetin yaygınlaşmasının en önemli nedenlerinden biri yasaların etkin şekilde uygulanmamasıdır. Türkiyeli kadınların uzun soluklu mücadeleleri sonucu kadına yönelik şiddetle mücadelede hayati öneme sahip olan birçok kanun yasalaşarak güvence altına alınmıştır. Kadına yönelik şiddetle mücadele, erkek şiddetinin önlenmesi ve şiddet gören kadınların korunarak güçlendirilmesini kapsayan bütüncül bir politika gerektirmektedir. Ancak katliam boyutuna varan kadın cinayetlerine rağmen hala gerekli tedbirler alınmamaktadır. Bu açıdan kadına yönelik şiddete ilişkin acil önlemler alınması amacıyla genel görüşme açılması elzemdir.” denildi.
AKP-MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ
HDP’nin genel görüşme talebi AKP-MHP oylarıyla reddedildi. HDP’nin kadın cinayetlerinin önlenmesi amacıyla Meclis Genel Kurul’una sunduğu genel görüşme talebine ilişkin konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü de ''İyi bir iletişimle gerçekten başarabileceğimize inanıyordum. Ancak ne yazık ki öyle olmadığını deneyimleyerek öğrendim. Otuz bir aylık süreçte Cumhuriyet Halk Partisinin, İyi Parti’nin, Halkların Demokratik Partisi’nin sayısız kez kadın konularıyla ilgili araştırma önergesi verdiğini hatırlıyorum. Her seferinde de AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğine tanıklık ettim. Tanıklık ettiğim başka bir şey daha var, o da hangi parti grubu tarafından verilirse verilsin AKP’li milletvekili arkadaşlarımızın, özelikle de kadın milletvekili arkadaşlarımızın bu kürsüye gelip işlerin nasıl iyi gittiğini anlattığına tanıklık ettik. Sonuç: Kabul edenler, etmeyenler, kabul edilmemiştir ve yeni bir gündem maddesine geçiyoruz ne yazık ki ama kadınlar ise şiddet görmeye ve öldürülmeye devam ediliyorlar Türkiye’de ne yazık ki. Bütün suç da sizin, günah da sizin. Bu ülkede öldürülen kadınların her birinin kanı hepinizin elinde” diyerek AKP'nin politikalarını eleştiren Süllü "Korkuyorsunuz, İstanbul Sözleşmesi’nden korkuyorsunuz, 6284’ten korkuyorsunuz'' dedi.
Iğdır'da bir kadın, boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından katledildi!
Dilan K., evine camı kırarak giren, boşanma aşamasında olduğu Maruf K. tarafından tabancayla vurularak öldürüldü.
26-01-2021 12:43

Iğdır'da iki çocuk annesi Dilan K., boşanma aşamasında olduğu Maruf K. tarafından tabancayla başından vurularak, öldürüldü.
Kadın cinayeti, saat 02.00 sıralarında, merkez Karaağaç Mahallesi'nde meydana geldi. Maruf K., boşanma aşamasında olduğu Dilan K.'nin annesi ile yaşadığı evin önüne geldi. İddiaya göre, camı kırarak içeri giren Maruf K., iki çocuk annesi Dilan K.'yi başından tabancayla vurdu.
İhbar üzerine eve sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık görevlilerince yapılan kontrolde, Dilan K.'nin hayatını kaybettiği belirlendi. Dilan K.'nin cansız bedeni, Iğdır Devlet Hastanesi morguna götürüldü.
Cinayete ilişkin soruşturma başlatıldı.
Tacizci Metin Bulut’un serbest bırakılmasına karşı kadınlar isyanda!
İstanbul’da bir kadını taciz eden Metin Bulut isimli erkeğin serbest bırakılmasına karşı kadınlar eylem yaptı.
25-01-2021 21:14

İleri Haber
İstanbul Çekmeköy’de bir okulda öğretmen olan kadını işlettiği pastanede taciz eden Metin Bulut, 1 buçuk ay cezaevinde kaldıktan sonra avukatının ‘Taciz değil, sarkıntılık’ savunmasının ardından serbest bırakıldı. Bugün Çekmeköy’de Bulut’un pastanesinin önünde eylem yapan kadınlar, tacizcinin tutuklanması çağrısında bulundu.
Metin Bulut
‘DIŞARIDA OLMASINA TAHAMMÜL EDEMİYORUM’
Tacize maruz bırakılan ve İleri Haber’e konuşan öğretmen Özlem Akkuş, Bulut’un yeniden tutuklanması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Bu kişinin dışarıda olmasına tahammül edemiyorum. Dışarıda olması da normal değil zaten. Metin Bulut’un avukatı mahkemede bana dönük konuşarak, “Hocam kusura bakmayın ama bu taciz değil sarkıntılık” dedi ve bu savunmasına ilişkin maddeler sıraladı. Benim avukatım yoktu. Emniyette ya da adliyede kimse bana bu süreçte bir avukata ihtiyacım olduğunu bile söylemedi. Tüm süreçle tek başıma mücadele etmek zorunda kaldım. Adalete güvendim ancak düşündüğüm gibi olmadı. Metin Bulut serbest bırakıldı”
'ÖĞRENCİLERİ DE TACİZ ETMİŞ'
Özlem Akkuş ile dayanışmak ve tepkilerini dile getirmek için Çekmeköy Dayanışma Derneği üyeleri ve Çekmeköy Kadın Platformu üyeleri, Metin Bulut’un işlettiği pastane önünde bir eylem gerçekleştirdi. Kadınlar eylemlerinde Bulut tutuklanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.
Çekmeköy Dayanışma Derneği Üyesi Hamiyet Şabudak, “Özlem Öğretmen’i bu süreçte yalnız bırakmayacağız. Özlem’in ardından okulundaki bir çok öğretmen, öğrencilerinin Metin Bulut’un tacizine uğradığını söylediğini bildirdi. Bu kişi gereken cezayı almadığı sürece tacizlerine devam edecek. Metin Bulut’un tutuklanması gerek. Bu sürecin takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.
Kadınlar, Metin Bulut’un tutuklanması için sosyal medyada hashtag eylemi gerçekleştirdi.
Nevşehir'de 10 gündür kayıp olan kadının cansız bedeni buldu
Hava almak için evinden çıkan ve 10 gündür kendisinden haber alınamayan Afganistan uyruklu Nasıma Sharıfı’nın cansız bedeni dağlık alanda bulundu.
25-01-2021 14:46

Nevşehir’de 15 Ocak tarihinden bu yana kayıp olan 60 yaşındaki Afganistan uyruklu Nasıma Sharıfı’nın cansız bedeni bulundu.
Nevşehir'de Karasoku Mahallesi'ndeki evinden 15 Ocak'ta ayrılan hava almak için ayrılan ve epilepsi hastası olduğu öğrenilen 60 yaşındaki Nasıma Sharıfı’nın ailesi kendisinden haber alamamasının ardından Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerine kayıp ihbarında bulundu. Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 10 gündür her yerde aranan yaşlı kadını arama çalışmaları MOBESE kameraları ile devam etti.
Polis ekipleri tarafından son olarak görüldüğü yerde arama çalışmalarının yoğunlaşmasının ardından Afat Evler Mahallesi'nde dağlık alanda yaşlı kadının cansız bedenine ulaşıldı. Savcılık ve olay yeri inceleme ekipleri tarafından yapılan çalışmaların ardından yaşlı kadının cansız bedeni Nevşehir Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
Şüpheli kadın ölümüne ilişkin soruşturma sürüyor.
İstanbul'da bir oteldeki kız çocuğu şüpheli şekilde düşerek hayatını kaybetti
Duygu Delen ve Feyzanur Saydam'dan sonra aşağı düşen bir kız çocuğunun daha ölümü polis kayıtlarına şüpheli olarak geçti.
25-01-2021 11:41

İstanbul'da 17 yaşındaki Z.C. kaldığı otelin sekizinci katından şüpheli şekilde aşağı düşerek hayatını kaybetti.
Z.C.'nin ölümü, saat 04.00 sıralarında İstanbul’un Esenyurt ilçesindeki 11 katlı bir otelde meydana geldi. Z.C., biri kuzeni olmak üzere beş kişi kaldıkları otelin sekizinci katındaki odanın balkonundan henüz belirlenemeyen bir sebeple düştü.
İhbar üzerine olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemede kız çocuğunun hayatını kaybettiği tespit edildi. Yapılan incelemenin ardından Z.C.’nin cesedi Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.
Polis olay sırasında otelde bulunan dört kişiyi ifadesi alınmak üzere karakola götürdü. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
Eskişehir'de taciz iddiası: 'Birçok sabıkası var ama hala dışarıda'
Eskişehir'de kendisini emekli öğretmen olarak tanıtan bir erkeğin, kadınları taciz ettiği iddia edildi.
24-01-2021 22:17

Eşkişehir'de kendisini emekli öğretmen olarak tanıtan bir erkeğin, kadınları taciz ettiği öğrenildi.
"Eskişehir Etkinlikler" isimli Instagram hesabından "Sizi bir sapıkla ilgili uyarmak istiyorum" denilerek yapılan paylaşımda, kendisini emekli öğretmen olarak tanıtan bir erkeğin kadınları taciz ettiği iddia edildi. Hesaptan yapılan paylaşımda, "Bağlar, Derhaneler, Köprübaşı tarafında emekli öğretmen olduğunu söyleyerek genç kızlarla iletiim kurmaya çalışıyor. Bir kızı takip ederken cinsel organıyla oynadığı kameralara yansımış. Birçok sabıkası var fakat hala dışarda" ifadeleri kullanıldı.
Hesabın paylaşımının ardından birçok kadın, söz konusu erkeğin tacizine uğradığını belirten mesajlar gönderdi.