25 Kasım eylemine yapılan saldırıyla ilgili Emniyet'ten açıklama: 'Marjinal gruplar ve LGBTİ'lere müdahale edildi'

25 Kasım eylemine yapılan saldırıyla ilgili Emniyet'ten açıklama: 'Marjinal gruplar ve LGBTİ'lere müdahale edildi'

EGM'den yapılan açıklamada, 25 Kasım eylemine yönelik saldırı "Marjinal gruplara ve LGBTİ'lere müdahale edildi" şeklinde savunuldu.

Taksim’deki 25 Kasım eylemine yapılan polis saldırısıyla ilgili EGM’den skandal bir açıklama geldi. Açıklamada, ‘marjinal gruplar’a ve LGBTİ’lere “müdahale edildiği” belirtildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden (EGM); Taksim’de kadınlar tarafından gerçekleştirilen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü eylemine yapılan polis saldırısı hakkında bir açıklama yapıldı.

EGM’den yapılan açıklamada, “Mevcut polis barikatının üstüne gelerek, içlerinde marjinal grupların ve LGBTİ’nin de yer aldığı 50 kişilik grubun dağılmaları yönünde ikazda bulunulmuştur. Alandan ayrılmak istemeyen grubun mukavemete devam etmesi üzerine, yere doğru göz yaşartıcı gaz atılarak (orantılı güç kullanılarak) grup alandan uzaklaştırılmıştır. Olayla ilgili herhangi bir yakalama/gözaltı yapılmamıştır” denildi.

Açıklamada, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında düzenlenen eylem ve etkinliklere ilişkin bilgi de verilirken,  81 ilde 29 bin 749 kişinin katılımıyla düzenlenen 282 eylem/etkinliklerin (basın açıklaması, yürüyüş, tiyatro gösterimi, stant açma, bildiri dağıtma gibi) normal olarak sona erdiği belirtildi.

KATILIM YÜZDE 25 ARTTI

Katılım sayısının bir önceki yıla göre, 23 bin 767’den 29 bin 749’a yükselerek yüzde 25, eylem/etkinlik sayısının ise 216’dan 282’ye çıkarak, yüzde 30,5 arttığı kaydedildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında İstanbul ili Beyoğlu ilçesinde Taksim Tünel’den başlayan yaklaşık 100 metre mesafede bir önceki yıl 1.200 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen kutlamalar bu yıl 2.500 kişinin katılımıyla normal olarak sona ermiştir. Mevcut polis barikatının üstüne gelerek içlerinde marjinal grupların ve LGBTİ’nin de yer aldığı 50 kişilik grubun dağılmaları yönünde ikazda bulunulmuştur. Alandan ayrılmak istemeyen grubun mukavemete devam etmesi üzerine, yere doğru göz yaşartıcı gaz atılarak (orantılı güç kullanılarak) grup alandan uzaklaştırılmıştır. Olayla ilgili herhangi bir yakalama/gözaltı yapılmamıştır.”