24 Temmuz’daki Cumhuriyet davası öncesi gazeteye destek eylemi

24 Temmuz’daki Cumhuriyet davası öncesi gazeteye destek eylemi

24 Temmuz’da görülecek Cumhuriyet davası öncesi gazetenin Şişli’deki binası önünde bir basın açıklaması yapıldı.

Cumhuriyet gazetesinin tutuklu muhabir, yazar ve çizerleriyle dayanışma amacıyla kurulan Cumhuriyet Davası Koordinasyonu’nun çağrısıyla, 24 Temmuz’da görülecek ilk duruşma öncesi bugün gazetenin İstanbul Şişli’deki binası önünde bir destek eylemi yapıldı.

İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği'nce "FETÖ, DHKP-C ve PKK propagandası yaptığı" iddiasıyla tutuklanan Cumhuriyet gazetesinin yazar, çizer, muhabir ve yöneticileri 24 Temmuz Pazartesi günü ilk kez mahkemeye çıkacak. Çağlayan Adliyesi'ndeki İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davanın ilk duruşması 24 Temmuz'da saat 09:00'da başlayacak.

Dava kapsamında Murat Sabuncu, Akın Atalay, Kadri Gürsel, Güray Öz, Hakan Kara, Turhan Günay, Musa Kart, Önder Çelik, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör 263 gündür, Ahmet Şık 202 gündür, Yunus Emre İper de 105 gündür tutuklu. Davanın tutuksuz sanıkları arasında gözaltına alındıktan sonra sağlık durumları nedeniyle serbest bırakılan Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başka Orhan Erinç ile Cumhuriyet yazarları Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya da bulunuyor.

GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK

Cumhuriyet Davası Koordinasyonu’nun çağrısı ile gazetenin Şişli’deki binası önünde bugün yapılan basın açıklamasında, gazeteci ve çizerlerin gazetecilik faaliyetleri yüzünden yargılanmasına tepki gösterildi.

“Gazetecilere özgürlük” başlığıyla yapılan basın açıklamasında, Türkiye’de 150’nin üzerinde gazetecinin hapishanelerde rehin tutulduğu hatırlatıldı.

Onlarca muhalif gazete, televizyon, dergi, yayınevi ve haber ajansının halkın haber alma özgürlüğü hiçe sayılarak kapatıldığı belirtilen açıklamada, binlerce gazetecinin işsiz bırakıldığı kaydedildi.

Gazeteciler hakkındaki sayısız dava, soruşturma ve hapis cezalarına değinilen açıklamada şunlar kaydedildi:

HABERCİLER SİLAHLA TEHDİT EDİLİYOR, SANSÜR SIRADANLAŞIYOR

“Muhalif gazeteler ve gazeteciler iktidarın uygulamalarını eleştiren her haber nedeniyle soruşturma ve davalara maruz kalıyor. Bu soruşturmalardan, sadece gazete ve televizyonlar değil, sıradan sosyal medya paylaşımında bulunanlar da fazlasıyla etkileniyor.

Türkiye’nin en eski gazetelerinden biri olan Cumhuriyet, kurmaca bir iddianame ile susturulmaya çalışılıyor. Cumhuriyet’in 12 yazar ve çalışanı 106 ila 264 gündür tutuklu. Gazetecilerin tutuklanmasının gerekçeleri arasında “yayın politikasının değiştirilmesi” dahi yer alabiliyor. Yazan, haber yapan, karikatür çizen terörist diye yaftalanıyor.

Sahada haber takibi yapan gazeteciler silahla tehdit edilmeye varan baskılarla engelleniyor. Yüzlerce internet sitesi Anayasa’ya aykırı erişim engeli kararlarıyla kapatılırken, sansür ve otosansür sıradanlaşıyor.

HAPİSTEKİ GAZETECİLERLE DAYANIŞANLAR DA İKTİDARIN HEDEFİNDE

Tehditler, davalar, baskılar ve işsizlik nedeniyle onlarca gazeteci ülkeyi terk etti.

Türkiye’de ve dışarıda kalabilenler ise her şeye rağmen halkın haber alma hakkı için, basın özgürlüğü için, demokrasi için hakikati dillendirmeye devam ediyor.

Hapishanelerdeki gazeteci arkadaşlarıyla dayanışan herkes bugün iktidarın ve iktidar medyasının hedefinde. Gün geçmiyor ki havuz medyasından yalan ve spekülatif nitelikte hedef gösterici 'haber'ler yayınlanmasın. Hapishanelerdeki gazetecilerin akrabaları dahi bu çirkef yayınlardan nasibini alıyor.

EMİN OLUN Kİ HAKİKAT KAZANACAK

Sanılmasın ki bu yalanlar, üretenlerin yanına kar kalacak. Emin olun ki hakikat kazanacak.

Türkiye’yi bu karanlıktan aydınlığa çıkaracak olan hakikatin ışığıdır. Bu ışık da özgür gazetecilerin ve tüm baskılara rağmen adalet arayanların ellerindedir.

Halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğü önündeki engellere son verilsin!

SANSÜRÜN KALDIRILIŞININ 109. YILINDA YÜZ KARASI DAVA

Sansürün kaldırılışının 109. yılında yüz karası bir dava görülecek.

Gazetecilere özgürlük demek için, halkın haber alma hakkı için, Cumhuriyet davasının ilk duruşmasının görüleceği 24 -28 Temmuz tarihleri arasında sabah 9.00’da Çağlayan Adliyesi önündeki büyük buluşmadaki yerimizi alalım!

KAHROLSUN İSTİBDAT, YAŞASIN HÜRRİYET!

Bu Cumhuriyet davası, Cumhuriyet'e sahip çıkalım.

Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet!”