23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 97'nci kuruluş yıldönümü kutlu olsun...
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 97'nci kuruluş yıldönümü tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde kutlanıyor. 23 Nisan'ın resmi törenlerinde ilk adres TBMM olurken, ardından Anıtkabir ve Birinci Meclis’te de törenler düzenlendi.
23 NİSAN'IN TARİHÇESİ
Emperyalizme ve işbirlikçi Osmanlı yönetimine karşı Kurtuluş Savaşı'nı yönetmek üzere 23 Nisan 1920'de Ankara'da TBMM'nin açılması, ilk olarak 1921'de "Hakimiyet-i Milliye Bayramı" olarak kutlandı. Öksüz ve yetim çocuklara yardım amaçlı kurulan Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1923 yılından itibaren 23 Nisanlarda çocuklar yararına yardım organizasyonları düzenlemesi, zamanla 23 Nisan'ın "çocuk bayramı" olarak öne çıkmasını sağladı. Bu dönemde yurdun dört bir yanında düzenlenen 23 Nisan kutlamalarına da öğrencilerin gerçekleştirdiği etkinlikler damga vurmaya başladı.
"KÜÇÜK HANIMLAR, KÜÇÜK BEYLER..."
1926 yılında ilk olarak "çocuk günü" olarak anılan 23 Nisan, 1927 yılından itibaren ise yaygın olarak "çocuk bayramı" adıyla kutlandı. 1929 yılından itibaren Ankara'da devlet yöneticilerinin koltuklarını bir günlüğüne çocuklara devretmesi geleneği başladı. 1935 yılında ise resmi olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" ilan edildi.
"23 Nisan karanlıktan aydınlığa kavuştuğumuz gündür" diyerek ulusal egemenliğin önemine vurgu yapan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ulusal egemenliğinin koruyuculuğunu emanet ettiği çocuklara, "Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz" ifadeleriyle seslenmişti.
DÜNYANIN İLK ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ TAKSİM'DE OKUNDU
23 Nisan'ın "çocuk bayramı" ilan edilmesiyle birlikte dünyada ilk defa Türkiye'de çocuk haklarına ilişkin siyasi talepler dile getirilmeye başlandı.
Kurtuluş Savaşı döneminde İstanbul'da düzenlenen Sultanahmet Mitingi'nde kürsüden yaptığı konuşmayla öne çıkan ve cumhuriyet döneminin önemli eğitimcilerinden Nakiye Elgün, 1930 yılında Taksim Meydanı'nda dünyanın ilk çocuk hakları bildirgesini okudu.
Taksim'de düzenlenen ve çocuk haklarını merkeze alan ilk mitingde çocuklar da taleplerini taşıdıkları dövizlerle dile getirdi.
NAKİYE ELGÜN KİMDİR?
1882 yılında Sarıyer Rumelifeneri'nde dünyaya geldi. Kız Muallim Mektebi'ni bitirmesinin ardından aynı okulda edebiyat öğretmeni olarak görev yaptı. 2. Meşruiyet'in ardından Fevziye Lisesi'nde müdürlük yaptı.
Kurtuluş Savaşı döneminde İstanbul'da Anadolu'daki mücadeleye destek mitinglerinde öne çıktı. Cumhuriyetin ilanının ardından İstanbul Kız Lisesi müdürlüğü görevini yürüttü. 1930 yılında İstanbul Şehir Meclisi'ne ilk kadın üye olarak seçildi. TBMM'nin 5., 6. ve 7. yasama dönemlerinde de Erzurum milletvekilliği yaptı.
23 Mart 1954'te vefat eden Elgün'ün adı İstanbul'un Şişli ilçesinde Osmanbey'de bir sokağa verildi.