23 Haziran böyle geçti: İşte sandıkta yaşananlar!

23 Haziran böyle geçti: İşte sandıkta yaşananlar!

Bugün İstanbul'daki 10 milyon 560 bin 963 seçmen, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için sandık başına gitti.

İleri Haber

31 Mart yerel seçimlerinin ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından şaibeli  bir biçimde iptal edilip yenilenmesi kararı alınan İstanbul seçimleri için 10 milyon 560 bin 963 seçmen sandık başına gitti.

31 Mart seçimlerindeki sandık seçmen listeleri, yeni bir güncelleme yapılmaksızın bu seçimde de kullanılacak. Bu süreçte 18 yaşını dolduranlar ve askerden gelenler oy kullanamadı. İstanbul’un 39 ilçesinde, 62’si cezaevi, 156’sı seyyar olmak üzere 31 bin 342 sandıkta, 10 milyon 560 bin 963 kişi oy kullanacak. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için tüm ilçelerde seyyar sandıklar oluşturuldu.

Bugün gerçekleşecek olan İstanbul seçimi için 39 ilçede bin 897 yerde 31 bin 124 sandık kuruldu. 

Seçim takvimi süresinde başvuruları kabul edilen yatağa bağlı seçmenlerin ise sandık ayağına gitti. Yine 39 ilçede, 3 bin 748 hasta seçmen 156 sandıkta oy kullandı. 

7 ilçede bulunan 19 cezaevinde 62 sandık kuruldu. Bu sandıklarda; tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü toplam 9 bin 320 cezaevi seçmeni tercihte bulundu.

    Saat 08.00 itibarıyla başlayıp, 17.00'da sona eren oy verme işlemleri ve ardından yapılacak sayımın ardından CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu yeniden İBB Başkanı seçildi.

    Güncelleme 19.05

    Ümraniye Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde oy sayımı tamamlandıktan sonra kapılara asılan tutanakları çıkartmaya çalışan AKP'liler ve vatandaşlar arasında arbede yaşandı.

    Güncelleme 18.05

    Alınan bilgiye göre, oy kullanma işlemleri sırasında, oy pusulası fotoğrafı çekmekten 43, tartışma ve münakaşa çıkarmaktan 22, beraber oy kullanmaktan 9, başkasının yerine oy kullanmaktan 3, silah kanununa muhalefetten 4, tehdit ve hakaretten 4, telefonla kabine girmekten 14, oy teşhiri yapmaktan 5 ve siyasi içerikli kıyafetler giymek, alkol kullanmak ve sandık başlarında slogan atmak gibi genel muhalefetten 7 kişi olmak üzere 124 kişiye adli ve idari işlem yapıldı.

    İdari işlem yapılan şüphelilerin ifadelerinin ardından serbest bırakıldığı, adli işlem yapılanların ise gözaltında tutulduğu açıklandı. 

    Güncelleme 17.35

    İstanbul'un Şişli ilçesinde bulunan Halide Edip Adıvar İlkokulu'nda saat 17.00'den sonra oy kullanmak isteyen bir kişi olay çıkardı.

    Güncelleme 16.57

    İBB seçimlerinde şu ana kadar seçim kanuna muhalefet eden  111 kişiye işlem başlatıldı:

    -43 kişi oy pusulasının fotoğrafını çekti

    -22 kişi sandık başında tartışma çıkardı

    -9 kişi beraber oy kullanmak istedi

    -14 kişi telefon ile oy kabinine girdi

    Güncelleme 14.42

    Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Kadıköy Anadolu Lisesi'nde oyunu kullandı.

    Güncelleme 16.31

    Beykoz Şehit Er Ersin Güner İlköğretim Okulu'nda AKP'nin müşahitleri oy kullanma işlemlerinin henüz bitmemesine rağmen yeniden sayım talebi içeren tutanakları sandık kurulu üyelerine imzalatmaya çalıştı.

    Güncelleme 16.13

    Yüksek Seçim Kurulu, yanlış mühür basılan, mühürsüz olan veya birden fazla mühür basılan zarfların kullanıldığı oyların geçerli sayılmasına karar verdi.

    Güncelleme 16.04

    Ümraniye İmam Hatip Lisesi'nde bir kadın seçmen oğlunun zihinsel engelli olduğu gerekçesiyle onunla birlikte oy kullanmak istedi. Kendisine karşı çıkılınca, "Eğer bunlar gibi oram buram açık olsaydı bunu yapmama izin verirdiniz" dedi. Polis duruma müdahale etti.

    Güncelleme 15.12

    Fatih’teki bir okulda bir şahıs, önce okuma-yazma bilmeyen yakınıyla kabine girmek istedi, ardından onun oyunu kontrol etti. Sandık kurulunun müdahalesi üzerine şahıs, yanına gelen AKP'lilerle birlikte arbede çıkardı.

    Güncelleme 14.44

    Maltepe'deki İmdat Vakfı Dumlupınar Ortaokulu'nun kadınlar tuvaletinde yırtılmış ancak YSK filigranı görünen oy pusulaları ve zarflar bulundu. Konuyla ilgili tutanak tutuldu.

    Güncelleme 14.33

    Çubuklu Mahallesi’ndeki Şehit İsmail Kefal İlkokulu’nda oy kullanan Abdullah Gül, gazetecilere yaptığı açıklamada "İnşallah her şey güzel olur" dedi.

    Güncelleme 14.09

    Beyoğlu Tarhan Koleji’nde AKP’li bir grup, yaşlı babasının yerine oy kullanmaya çalışan seçmeni engelleyen avukat Hüseyin Aslan’a saldırdı. AKP’li grubun saldırısına uğrayan avukat Aslan şikayette bulundu.

    Güncelleme 14.00

    Avcılar Ambarlı İnönü İlköğretim Okulu'nda "sehven oy kullanımı" gerekçesiyle tutanak tutuldu.

    Güncelleme 13.52

    HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Bakırköy'deki Murat Kölük İlkokulu'nda oyunu kullandı. Buldan, "Halkın iradesi gasp edildiği için sandık başındayım. Bugün sandıkta demokrasi ve barışın kazanacağına inanıyorum" dedi.

    Güncelleme 13.36

    Maltepe Gülensu İlkokulu'nda AKP sandık kurulu üyesi; bir seçmene görünür yerde oy kullandırdı ve AKP propagandası yaptı. Sandık kurulu üyesi hakkında tutanak tutuldu.

    Güncelleme 13.30

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Beylerbeyi Hacı Sabancı Anadolu Lisesi'nde oyunu kullandı.

    Güncelleme 13.20

    AKP ve CHP, bazı zarflara yanlış mühür basıldığı, bazılarının mühürsüz olduğunu belirterek, bu oyların geçerli sayılması için Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu. Yüksek Seçim Kurulu, İstanbul'un Üsküdar ve Beykoz ilçelerinde yaşanan mühür karışıklığına dair saat 14.00'da toplanacak.

    Güncelleme 13.10

    Avcılar Atatürk Ortaokulu'nda listede ismi bulunmamasına rağmen oy kullanan kişinin oyu tutanak tutularak geçersiz sayıldı

    Güncelleme 12.58

    Sancaktepe Birikim Koleji'nde 1208 numaralı sandıkta, okuma-yazma bilmediğini belirten bir seçmenin yerine sandık başkanının oy kullandığı iddia edildi. Sandık başında tartışma çıktı.

    Güncelleme 12.49

    Şişli Mustafa Sarıgül İlkokulu'nda AKP'li bir grup "vatan hainleri" diye bağırarak CHP'lilere saldırdı. Saldırganlar gözaltına alındı!

    Güncelleme 12.35

    Beykoz Şehit Er Ersin Güner İlköğretim Okulu'nda sandıklara dağıtılan tüm zarflardaki basılı mühürlerin sorunlu olduğu ortaya çıktı. Zarflardaki mühürler ya silik bir şekilde hiç okunmuyor ya da milletvekili seçimleri ibaresi var.

    Güncelleme 12.30

    İstanbul'un seçilmiş başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Haldun Taner İlkokulu'nda oyunu kullandı. 

    Güncelleme 12.21

    Sancaktepe Birikim Koleji'nde 1208 No'lu sandıkta, fotoğraf çektiği tespit edilen bir seçmen hakkında tutanak tutulmadı. Sandık başkanı, olayın kendisi dikkate alınmadan oldu bittiye getirildiğini söyledi. / via: Dokuz8

    Güncelleme 12.13

    Dokuz8'de yer alan habere göre Beykoz İlçe Seçim Kurulu, milletvekili mührü olan zarfların geçerli sayılması kararı aldı.

    Güncelleme 12.05

    HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Bakırköy’deki Halil Vedat Fıratlı İlköğretim Okulu’nda oyunu kullandı.

    Güncelleme 11.42

    Sultangazi Gazi Mahallesi Aslangazi İlköğretim Okulu'nda engelli babası yerine kabine girip oy kullanan kişi, tutanak tutularak gözaltına alındı.

    Güncelleme 11.33

    Binali Yıldırım’ın oy kullanacağı Emlak Konut Cemil Meriç İlkokulu’nda bahçedeki bir grubun "Recep Tayyip Erdoğan" sloganları atılmasına tepki gösterilince tartışma çıktı. Bunu haberleştirmek isteyen yandaş A Haber’e okulda görevli olduğunu söyleyen avukat tepki gösterince tartışma çıktı. Polislerin müdahalesiyle olay sonlandırıldı.

    Güncelleme 11.18

    Dokuz8'in aktardığına göre Samsun'dan İstanbul'a seçimlerde oy kullanmak için giden Mehmet Karakoç adlı kişi, yolcu otobüsünde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

    Güncelleme 11.13

    Beykoz Mehmet Emin Pulatkonak İlkokulu'ndaki 1526 numaralı sandıktaki 50 zarfın "Milletvekili seçimleri" mührüyle damgalanması üzerine zarflar değiştirildi ve tutanak tutuldu.

    Güncelleme 10.59

    Bu seçimde 142 Belgesi yok!

    İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre; kolluk personeli yalnızca seçmen listesinde kayıtlı oldukları sandıkta oy kullanabilecek.

    Güncelleme 10.22

    Ekrem İmamoğlu'nun oy kullanacağı Beylikdüzü'ndeki Haldun Taner İlkokulu 1382 no'lu dersliğe seçmenler ve basın mensupları dışında kimse alınmıyor. Güvenlik gerekçeli hakim kararıyla basın kartı olmayan basın mensupları da içeri alınmadı.

    Güncelleme 10.13

    Kağıthane Günebakan İlkokulu 1430 sayılı sandıkta, partili asil üyenin gelmesiyle birlikte oy verme işlemi başladı.

    Güncelleme 09.50

    Gazeteci Fatih Portakal sosyal medya hesabından "Ülkenin seçim tarihinde bir ilkle #İstanbul seçimi tekrar ediliyor. Bugünün yöntenleri bu ilkle de tarih sayfasında uzun cümlelerle yer alacaklar. Umarım adalet yerini bulur. İnsanın hakkını yiyenler hak ettikleri sonuca artık katlanırlar" paylaşımını yaptı.

    Oyuncu Levent Üzümcü ise Gezi Direnişi'nde hayatını kaybeden yurttaşların resmini paylaşarak, "1 tanecik oyum var içinde olduğunuz...onu attım" paylaşımını yaptı.

    Güncelleme 09.35

    İstanbul'da bir sandıkta çuval numarası ile çuvalın içindeki belgelerin farklı numaralara sahip olduğu görüldü.

    Güncelleme 09.15

    Esenyurt'ta bir sandıkta, sandık kurul başkanına AKP müşahitleri tarafından "AKP aleyhine hata yapıldığını" gösteren bir belge imzalatmaya çalışıldı.

    Güncelleme 09.10

    Üsküdar’da bazı sandıklarda YSK tarafından hazırlanan zarflarda Milletvekili Genel Seçimleri mührü bulunmasının Sandık Başkanları taraftandan tutanakla kayıt altına alındı.

    Güncelleme 08.55

    Yasaya göre, oy kabinine herhangi bir görüntü kaydeden cihaz ile girmek yasaktır. Buna göre oy pusulası fotoğrafını çekmek ve bunu paylaşmak yasaktır. Ve yasaya göre bunu yapan kişilerin hem hapis cezası hem de idari para cezası alması gerekir.

    Yasaya göre, kullandığı oyu sosyal medyada paylaşan kişi 250 TL idari para cezası kesilir. Yasanın 130'ncu maddesine göre, de bu kişiler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile yargılanabilir. Seçmenler, oy pusulalarının fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşamaya devam ederken, kanun, seçmenin oy verme kabinine cep telefonu ya da herhangi bir görüntü kaydedici ile girmesini açıkça yasaklıyor.

    Güncelleme 08.30

    Dokuz8'in haberine göre, Kağıthane Günebakan İlkokulu 1430 numaralı sandıkta CHP’li üye sandık kuruluna alınmadığı için oy verme işlemi başlayamıyor.

    Güncelleme 08.00

    Saat 08.00 itibarıyla İstanbul'da oy verme işlemi başladı.

    Güncelleme 07.45

    İstanbul'da oy kullanma işlemi başlamadan önce sandık görevlileri hazırlıklarını tamamlayarak sandık yemini ettiler.