22 yıldır adalet bekleyen İlhan Çomak yine tahliye edilmedi

22 yıldır adalet bekleyen İlhan Çomak yine tahliye edilmedi

Örgüt üyeliği suçlamasıyla 22 yıldır tutuklu yargılanan İlhan Çomak yine tahliye edilmedi.

‘PKK üyeliği’ ve ‘bölücü faaliyetlerde bulunma’ suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan ve AİHM kararıyla yeniden yargılanan İlhan Çomak davası bugün İstanbul Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Çomak'ın yine tahliye edilmediği duruşma 14 Temmuz'a ertelendi.

Bugün saat 13.30'da İstanbul’daki Çağlayan Adliyesi’nde görülen duruşmayı ÖHD'li avukatların yanı sıra CHP ve HDP'li milletvekilleri de takip etti. Duruşmada tanıklardan sonra avukatların savunmalarına geçildi. Mahkeme heyetinin usulsüz yargılama yapıldığını ifade eden avukatlar, mahkeme heyetinin reddi talebinde bulundu. ÖHD’li avukatlar “Düşman ceza hukukuna başvurmadan, Salih Mirzabeyoğlu ve eski paşaların davalarında ne yapıldıysa o yapılsın" dedi. Mahkeme, heyetin reddi talebini reddetti. Çomak'ın yine tahliye edilmediği duruşma 13 Temmuz'a ertelendi.

22 yıldır adalet bekleyen Çomak, 1994 yılında, 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisiyken polis tarafından gözaltına alındı. ‘PKK adına orman yakma” ve ‘bölücü faaliyette bulunma’ suçlamalarıyla çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak cezaevine kondu. Çomak AİHM kararıyla yeniden yargılamaya başladı. 12 Nisan’da Çağlayan Adliyesi’ndeki 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Çomak, yaşadıklarını şu sözlerle anlatmıştı:

‘KIZ KARDEŞİME TECAVÜZ EDECEKLERİNİ SÖYLEDİLER’

“Bu kadar ağır cezayı hak edecek bir şey yapmadım. 18 günlük gözaltı süresi boyunca yoğun işkence gördüm. Günlerce uyutulmadım ve her türlü işkenceyi yaşadım. Abimi öldüreceklerini, kız kardeşime tecavüz edeceklerini söylediler. 22 yıl geçmiş olmasına rağmen hala yapılan işkencenin izlerini taşıyorum. Bir gün bizi bir yere götürüp elimize bidon verdiler. Basını çağırmışlardı ormanları yaktığımı söylediler. Neredeyse İstanbul’daki tüm ormanları benim yaktığım söylendi. Ejderha olsam böyle yakamam. ‘Abi vallahi biz yakmadık’ dediğim halde ‘Hakim bunu sonra düzeltir’ dediler. Bana işkence yapanlar kendi aralarında birbirlerine ’56, 12, minik, ayı boğan’ gibi isimlerle hitap ediyorlardı.”

1973 Bingöl doğumlu olan Çomak’ın hayatı yakın zamanda gösterime girecek olan ‘Gönderen: İlhan Sami Çomak’ isimli belgesele konu oldu. Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde yatan Çomak’ın ‘Gitmeler Çiçek Kurusu’, ‘Açık Deniz’, ‘Günaydın Yeryüzü’ ve ‘Kedilerin Yazdığı İlahi’ isimli dört şiir kitabı bulunuyor.