21 ülke, tek cevap: Zenginlerden daha fazla vergi alınsın!

21 ülke, tek cevap: Zenginlerden daha fazla vergi alınsın!

OECD'nin sosyal ve ekonomik risklere yönelik 21 ülkedeki araştırması, insanların zenginlerden daha fazla vergi alınmasından yana olduğunu gösterdi.

OECD'nin sosyal ve ekonomik risklere yönelik 21 ülkedeki araştırması, insanların zenginlerden daha fazla vergi alınmasından yana olduğunu gösterdi. 

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından 21 ülkede 22 bin kişiyle yapılan araştırmada, "Hükümet daha az gelire sahip insanları korumak adına zengin insanlardan şu anda olduğundan daha fazla vergi almalı mı?" sorusu yöneltildi. Katılımcıların yarısında fazlası bu soruya "Evet" yanıtını verdi. 

İSPANYA VE PORTEKİZ BAŞI ÇEKİYOR

Sputnik'in haberine göre, zenginlerden fazla vergi alınmasını isteyenlerin 21 ülkedeki ortalaması yüzde 68 olurken, bu fikre en fazla destek ekonomik krizle boğuşan Portekiz ve Yunanistan'dan geldi. İki ülkede bu oran yüzde 80'e kadar çıktı.

Ortalamada sadece yüzde 20, ihtiyaç duyduğunda kamu yardımlarından yeterince faydalanabildiğini söylerken, yüzde 56 bu yardımlara ulaşmanın zor olacağını söyledi.

OECD'ye göre katılımcıların çoğunluğu; barınma, sağlık hizmetleri ve yaşlılara uzun süreli bakım sağlanması gibi konularda endişeli olduğunu dile getirdi.

OECD, araştırmanın aynı zamanda insanların hükümetlerin refah politikaları konusundaki hoşnutsuzluğunu ortaya koyduğunu belirtti.

'FİKİRLER ÖNEMSENMİYOR'

OECD'ye göre katılımcılar, sisteme verdikleri göz önünde bulundurulduğunda adil bir paylaşım olmadığını söylemekle kalmadı. Kanada, Norveç, Danimarka ve Hollanda dışındaki ülkelerde yaşayan tüm katılımcılar, hükümetlerinin kendi fikirlerini önemsemediğini de savundu.

[ih2]

OECD, adaletsizlik duygusunun iyi eğitimli ve yüksek gelirli kesimde daha da yüksek olduğunu açıkladı.

Öte yandan hükümetlerinin ekonomik refah ve adil paylaşım konusunda daha iyisini yapması gerektiğini düşünenlerin çoğunun, Fransa ve Danimarka dışında, refah sistemi açısından diğer ülkelere nazaran daha cömert sayılan ülkelerde yaşıyor olması dikkat çekti.

[ih3]

Araştırmaya göre katılımcıların çoğu daha iyi emekli aylıklarının öncelik olması gerektiğini belirtirken, bunun ekonomik açıdan özgürleştirici olduğunu savundu. 

Her 100 katılımcıdan 48'i sağlık sistemini ikinci sıraya yerleştirdi, 37'si ise sabit ve garantili gelir sahibi olmayı tercih etti.