2022'den günde en az 5 iş cinayeti yaşandı

2022'den günde en az 5 iş cinayeti yaşandı

İSİG Meclisi'nden yapılan açıklamada, "2022 yılında ‘en az’ 1843, her gün 'en az' 5 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti” denildi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi 2022 yılına ait iş cinayetleri raporunu yayımladı. 2022 yılında bin 843 işçi yaşamını yitirirken bu sayı günde en az beş işçinin önlenebilir sebeplerden ötürü öldüğünü gösteriyor.

İSİG Meclisi’nden yapılan açıklamada AKP iktidarı döneminde yaşanan işçi katliamları ve çalışma yaşamının güvencesizleştirilmesine ilişkin uygulamalar hatırlatırlarak, “AKP iktidara geleli 20 yılı geçti. Bu dönemde ‘Büyük Türkiye, Yeni Türkiye, Yerli ve Milli Ekonomi’ gibi birçok söylemle neoliberal işçi karşıtı politikalar hayata geçirildi. MÜSİAD, TÜSİAD, TİSK vb. patronların yüzü gülerken ücretler eridi, sendikal hareket ve genel anlamda emek hareketi zayıflatıldı, grevler yasaklandı, kentler rant alanı haline getirildi, doğa talan edildi ve binlerce işçi işyerlerinden eve geri dönemedi... Tuzla Tersaneleri, Davutpaşa/OSTİM, Soma, Torunlar, Ermenek, Covid, Silikozis, Asbest, Bartın ve niceleri... Sonuç ortada! Güvencesizliği bugünün proleter çalışma ve yaşam disiplini haline getiren AKP’nin iktidar yılları boyunca İş Cinayetlerinde 30 bin 546 işçi hayatını kaybetti” denildi.

RAPORDA ÖNE ÇIKAN VERİLER

Rapora göre en fazla iş cinayeti 189'la haziran ve ağustos aylarında gerçekleşti.

En çok iş cinayetinin gerçekleştiği işkolları ise yüzde 20 ile inşaat ve yol, yüzde 12 ile taşımacılık yüzde 10 ile tarım,orman iş kollarında yaşandı.

İş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımında ise yüzde 23’Ü trafik/servis kazası, yüzde 19’u ezilme, göçük, yüzde 16’ı yüksekten düşme olarak görüldü.

64 ÇOCUK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

2022 yılında 14 ve yaş altı 27, 15-17 yaş aralığında 37 çocuk işçi yaşamını yitirdi.

AKP'nin emeklilik düzenlemesi ve güvencesizlik nedeniyle çalışmak zorunda olan 65 yaş üstü 99 işçi yaşamını yitirdi.

2022’de 90 mülteci işçi yaşamını yitirdi. Ölen mültecilerin yüzde 43'ü Suriyeli ve yüzde 22'si Afganistan uyruklu. Mülteci işçiler toplam 16 ülkeden gelen işçilerdi.