2022'de elektrik borcu nedeniyle 120 bin abonelik feshedildi

2022'de elektrik borcu nedeniyle 120 bin abonelik feshedildi

Verileri, Bakan Fatih Dönmez açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yanıtladığı soru önergesinde, geçen yıl borçları nedeniyle 274 bin abonenin elektriğinin kesildiğini ve 120 bin aboneliğin feshedildiğini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, elektriğe yapılan zamların en yüksek enflasyon oranının dahi üstnde olduğunu belirterek sorular yöneltti.

Gürer, Dönmez'e "Elektrik faturalarımızda gördüğümüz sayıların üretim, iletim ve dağıtım faaliyetlerinin maliyeti ile yasal kar marjları toplamı olması gerekirken, yapılan zamlar da bu kriterler neden dikkate alınmamaktadır? Yıllık enflasyon oranı 2022 Ekim ayı itibarıyla TÜİK’e göre yüzde 84,3, İstanbul Ticaret Odası'na göre yüzde 103, Enflasyon Araştırma Grubu'na göre de yüzde 170'dir. Ancak elektriğe yapılan ortalama zam oranı en yüksek enflasyon hesaplamasının bile üzerinde olmasına müdahale edilmemesinin nedenleri nedir? 2022 yılında borcundan dolayı elektriği kesilen, iptali yapılan abone sayısı kaçtır?" diye sordu.

274 BİN 809 ABONENİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ

Önergeye yanıt veren Dönmez, perakende elektrik satış tarifesinin belirlenmesinde tarife konusu faaliyetlerle ilgili tüm maliyetlerin mevzuat gereği dikkate alınması gerektiğini belirterek, bu maliyetlerde gerçekleşen artışların/azalışların doğal sonucu olarak perakende satış tarifelerinde artışlar/azalışlar olduğunu savundu.

Maliyetlerde yaşanan artışların elektrik tarifelerine yansıtılmasının sınırlı tutulduğunu öne süren Bakan, Türkiye genelinde 2022 yılında dönem sonu itibarıyla borcu ödenmediği için elektriği kesik olan abone sayısının 274 bin 809 olduğunu açıkladı.

120 BİN ABONELİK FESHEDİLDİ

Bakan Dönmez, aynı dönem içinde borcunu ödememesi nedeniyle aboneliği feshedilen abone sayısının ise 120 bin 869 olduğunu belirtti ve bu sayının toplam abone sayısının yüzde 0,24’üne denk geldiği ifade etti. 

'MEMLEKETİN IŞIĞINI SÖNDÜRDÜLER'

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre CHP'li Gürer, AKP iktidarları döneminde uygulanan yanlış ekonomi programlarının her alanda faturasının vatandaşa çıktığını belirtip, "Memleketin ışığını da söndürdüler" dedi.

Ekonomik kriz nedeni ile mağdur vatandaşın faturaları ödeyemediğini, banka kredileri ile ayakta kalmaya çalıştığını, icra dosyalarının 23 milyonu aştığını hatırlatan Gürer, "Vatandaşta gelir gider dengesi bozuldu. Sabit ve dar gelirlinin geliri yerinde sayarken gıdadan enerjiye her alanda fiyatlar katladı. Ödeme güçlüğü çeken icralık oldu. Elektriği borçlarından dolayı kesildi. Seçim öncesi oy uğruna yapılan iyileştirmeye yönelik bazı düzenlemelerde de artık mızrak çuvala sığmadığı için fayda sağlamıyor. 14 Mayısta bu gidiş halkın oyu ile sonlanması var olan sorunların çözümünün başlangıcı olacaktır" diye konuştu.