2019'da Meclis'e sunulan kanun tekliflerinin yüzde 97'si reddedildi

2019'da Meclis'e sunulan kanun tekliflerinin yüzde 97'si reddedildi

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yönetilen ilk tam yıl olan 2019’da Meclis'e sunulan kanun tekliflerinin yüzde 97’si reddedilirken, yalnızca yüzde üçü yasalaştı.

Daha önce yazılı soru önergelerinin sadece yüzde 10’unun yanıtlandığına yönelik bir çalışma hazırlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, yeni bir çalışmayla Meclis’in azalan yasa yapma gücünü ortaya koydu. 24 Haziran 2018 tarihinde resmen geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Meclis'in etkinlik alanının daraltıldığını dile getiren muhalefetin eleştirileri ve uyarıları, istatistiklerde de kendisine yer buldu.

'2017'DE ORAN İKİ KATI FAZLAYDI'

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, CHP’li İlgezdi’nin çalışması, tüm yıl Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yönetilen 2019’da TBMM Başkanlığı’na sunulan 962 kanun teklifinin sadece 28’inin yasalaştığını ortaya koydu. Yeni sisteme geçilmeden önceki son yıl olan 2017’de bu oranın iki katı daha fazla olduğuna dikkati çeken İlgezdi, “Meclis iktidar tarafından bilinçli olarak, giderek daha az yasa yapan, daha az denetim faaliyeti gerçekleştiren bir yapıya sokuldu” dedi.

YEDİSİ ULUSLARARASI ANLAŞMA

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, 2019 yılında kabul edilen 28 yasadan 7’sinin uluslararası antlaşma olduğunu vurgulayarak, “Çoğu torba kanun olan 18 kanun teklifi, AKP’li milletvekillerinin teklifi üzerine yasalaştı. Üçü de Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlandı. Kanun tekliflerinin 855’i de komisyonlarda tutuluyor ve görüştürülmüyor” dedi.

'AKP MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGELERİNİ DİKKATE ALMIYOR'

CHP’li İlgezdi, AKP’nin Meclis Araştırma Önergelerini de dikkate almadığını vurguladı. İlgezdi, hazırladığı çalışmada, “2019 yılında verilen bin 492 araştırma önergesine karşılık sadece dört araştırma komisyonu kuruldu. 18 önergenin birleşimi ile oluşturulan dört komisyon dışında, 474 Meclis Araştırma Önergesi görüşülemedi. Oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonları’nın toplam önergelere oranı yüzde 1,2 oldu. En az 20 imza ile Meclis Araştırma Önergesinin verilebildiği düşünülürse milletvekillerine ait en az 9 bin 480 imza boşa gitti” ifadelerini kullandı.