2019'da Google'da en çok Emine Bulut, seçimler ve deprem arandı

2019'da Google'da en çok Emine Bulut, seçimler ve deprem arandı

Boşandığı erkek tarafından çocuğunun gözü önünde katledilen ve kadın cinayetlerine karşı sembol isimlerden biri haline gelen Emine Bulut'un adı, Google'da Türkiye'den en çok aranan isim oldu.

Türkiye'de 2019'da en çok gündem olan konulardan kadın cinayetleri, Google arama sonuçlarına da yansıdı. Boşandığı erkek tarafından çocuğunun gözü önünde katledilen ve kadın cinayetlerine karşı sembol isimlerden biri haline gelen Emine Bulut'un adı, Google'da Türkiye'den en çok aranan isim oldu. Ankara ve İzmir başta olmak üzere AKP'nin kaybettiği yerel seçimlerde tüm gözler İstanbul'daydı. Seçimlerin yenilenmesi ile İstanbul seçim sonuçları uzun süre gündemde kaldı. Deprem ve yitirdiğimiz sanatçılar da arama sonuçlarında öne çıktı.

Google, her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’de ve dünyada en çok arananların listesini açıkladı. Evrensel'den Görkem Kınacı, yayınlanan aramaların neden öne çıktığını derledi.

2019'DA TÜRKİYE’DE GENEL ARAMALARDA İLK 10

İstanbul Seçim Sonuçları 2019:

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde İstanbul'u Ekrem İmamoğlu kazandı ancak AKP'nin itirazları, çok sayıda yeniden sayım sonucunda YSK İstanbul seçiminin tekrarlanmasına karar verdi. 23 Haziran'da yenilenen İstanbul seçimlerinin kesin galibi yine Ekrem İmamoğlu idi. Bu uzun süreçte başta İstanbullular olmak üzere hemen hemen herkesin gündeminde İstanbul seçimleri vardı. Gündemin sıcaklığı haliyle Google aramalarına da yansıdı. "İstanbul Seçim Sonuçları 2019" Google'da en çok arama yapılan konu oldu.

Geleceğe Nefes:

Sosyal medyada AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yapılan bir gönderi hızla "çevrecilik" gösterisine dönüşen bir kampanya ile sonuçlandı. Tarım ve Orman Bakanlığının "Geleceğe Nefes" projesi kampanyası Erdoğan tarafından ‘Milli Ağaçlandırma Günü’ ilan edildi. 11.11'de (Kasım'ın 11'i) saat 11.11'de 81 ilde 2 bin 23 noktada gerçekleştirilen kampanya kapsamında 11 milyon fidan dikildi. Ormancılar ise tarih seçiminin doğru olmadığını, milyonlarca fidanın ziyan olacağını söyledi.

YSK:

Bknz. 1. madde (İstanbul Seçim Sonuçları 2019)

Deprem:

Yurt genelinde şubatta Çanakkale Ayvacık'ta meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremle başlayan deprem gündemi, Ege'de meydana gelen irili ufaklı depremlerle ve eylülde İstanbul Silivri'de meydana gelen 5.8 büyüklüğünde depremle iyice yoğunlaştı. 1999'da yaşanan Körfez Depremi'nden bu yana tartışılan İstanbul'da (Marmara'da) meydana gelecek deprem ve ne kadar hazır(lıksız) olduğumuz günlerce tartışıldı.

Sigara Fiyatları:

Nisan, mayıs, temmuz, ağustos, eylül ve saymadığımız başka aylarda da sigaraya zam üstüne zam yapıldı. Hal böyle olunca tüketici, bakkala giderken cebindeki paranın yetip yetmeyeceğini öğrenmek için önce Google'a uğradı.

Dolar Kuru:

Dolar/TL paritesi, Türkiye-ABD gerilimlerine sahne olan 2018'den bu yana halkın en çok merak ettiği konulardan oldu. Çünkü uygulanan ekonomi politikaları, siyaset arenasındaki gelişmeler, dış ilişkilerdeki dengesizlik ve Erdoğan'ın söylemleri anlık olarak dolar kurunu etkiledi. Tüm ihtiyaçlara gelen zamların temel nedenlerinden olan dolardaki artış en çok merak edilenlerden oldu.

Askerlik Son Dakika:

Askerlik çağına gelmiş, zorunlu askerlik mağduru çok sayıda kişinin en çok merak ettiği konuların başında bedelli askerliğin ne zaman çıkacağı ile ilgili haberler olurdu. Son olarak 2018'de çıkan "bedelli" 21 gün askerlik süresi, 15 bin TL bedel ve 25 yaş sınırıyla hayata geçirildi. Ancak bundan sonra bedelli askerliğin sürekliliği olan bir sistem halinde uygulanacağı bilgileri kulislerde dolaşılınca sistem açıklanana kadar yine merak edilenlerdeki yerini korudu. Savunma Bakanı Hulusi Akar yeni askerlik sistemini mart 2019'da açıkladı. 2019 yılı bedelli askerlik ücreti 33 bin 230 lira, dövizle askerlik ücreti de 5 bin 442 avro olarak belirlendi.

EYT:

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT); 4 milyon civarındaki sayılarıyla, yaptıkları renkli eylemlerle, kitlesel toplantılarla yılın en aktif gruplarından oldu. Katıldıkları etkinlikleri, diğer illerdeki toplantı ve eylemleri merak eden EYT'liler Google'a başvurdu.

İstiklal Marşı 10 Kıta:

Halihazırda İstiklal Marşı'nı öğrenmek ya da hatırlamak isteyenlerin aramalarının yanı sıra, Milyoner yarışmasının bir bölümündeki son soru, marşı gündemin üst sırasına taşıdı. Soruda, "Hangi kelime İstiklal Marşı'nda daha az geçer" deniliyordu ve "kan, toprak, vatan ve yurt" seçenekleri veriliyordu. Yarışmacı Arda Ayten, soruya "toprak' yanıtını vererek 1 milyon TL'yi aldı ve yarışma tarihine geçti.

Notre Dame Katedrali:

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan, dünyanın en önemli tarihi yapılarından biri kabul edilen Notre Dame Katedrali’nde yangın çıktı. Katedralin kulesi yıkıldı ve çatısı tamamen çöktü. 8,5 saatte söndürülebilen yangında pek çok tarihi eser zarar gördü.

2019'DA TÜRKİYE’DE İSİM ARAMALARINDA İLK 10

Emine Bulut:

Kırıkkale'de 38 yaşındaki Emine Bulut eski eşi Fedai Baran tarafından kızının önünde öldürüldü. Bulut'un “Ölmek istemiyorum” feryadı kadınların "Ölmek istemiyoruz" tepkisine dönüştü. Kadın cinayetlerin en önemli gündemlerden olduğu 2019'da sembol isimlerden biri haline gelen Emine Bulut'un adı, Google'da Türkiye'den en çok aranan isim oldu.

Ekrem İmamoğlu:

Bknz. Genel Aramalarda İlk 10 1. madde (İstanbul Seçim Sonuçları 2019) İstanbul'a belediye başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu'nun uygulamaları ve açıklamaları hâlâ en çok aranan bilgiler arasında...

Neslican Tay:

Kansere karşı verdiği mücadele ile milyonlara ulaşan ve binlerce hastaya ışık olan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Neslican Tay, 20 Eylül'de yaşamını yitirdi.

Palu Ailesi:

Kayıp olduğu iddia edilen Meryem Tanhal ile küçük kızı Melike Tanhal'ı öldürmeleri ve cinayeti televizyon programında itiraf etmeleri ile zirveye ulaşan süreç kamuoyunun gündemindeki yerini Palu Ailesi başlığı ile uzun süre korudu.

Tarık Ünlüoğlu:

Oyuncu Tarık Ünlüoğlu, 1 Ekim'de 62 yaşında hayatını kaybetti.

Kerimcan Durmaz:

Sosyal medya fenomeni Kerimcan Durmaz'a hikayelerinde yayımladığı video nedeniyle tepki yağdı. Durmaz hakkında, Instagram hesabından paylaştığı video nedeniyle "müstehcenlik" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Dilber Ay:

Şarkıcı, söz yazarı ve sunucu Dilber Ay, 29 Nisan'da geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.

Ayşen Gruda:

Ünlü sanatçı, 23 Ocak günü 74 yaşında hayata veda etti.

Devran Çağlar:

Arabesk şarkıcısı Devran Çağlar (56); Maltepe'de yaşadığı rezidansta ölü bulundu.

Demet Akbağ:

Demet Akbağ'ın eşi Zafer Çika'nın da içerisinde bulunduğu Pick-Up aracı, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi üzerine kontrolden çıkarak şarampole yuvarlandı. 12 Mart'ta yaşanan kazada ağır yaralanan ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde ameliyata alınan Zafer Çika yaşamını yitirdi.

DAHA FAZLA