2018’de ‘emeklilik çağında çalışan’ en az 228 işçi yaşamını yitirdi!

2018’de ‘emeklilik çağında çalışan’ en az 228 işçi yaşamını yitirdi!

Bu yılın ilk dokuz ayında ‘emeklilik çağında çalışan’ en az 228 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İleri Haber

2018’in ilk dokuz ayında ‘emeklilik çağında çalışan’ en az 228 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 16 Ekim 2018’deki Meclis Grup toplantısında “Emeklilikte yaşa takılanlar kampanyası siyasi ranta dönüştürülmemeli. Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52’dir. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz. Bu teklifin maliyeti 750 milyar liraya ulaşıyor. Böyle bir yükü ülkenin sırtına bindiremeyiz” ifadelerini kullanmıştı. Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin TBMM’de görüşülen önerge de AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedilmişti.
[ih2]

‘MEZARDA EMEKLİLİK’ 2008’DE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ

Yurt genelinde “mezarda emeklilik” itirazıyla yapılan tüm eylemlere rağmen 2008 yılında yürürlüğe giren SSGSS Yasası ile emekli olabilme yaşı ve prim ödeme gün sayısı kademe kademe olarak yükseltildi (nihai olarak 65 yaş ve 9000 prim günü).

İş cinayetlerinin yaş ortalaması çocuklara kadar inerken, öte yandan ‘emeklilik çağında çalışan işçiler’ de daha fazla iş cinayetine maruz kaldı..

İŞÇİLER EMEKLİLİK YAŞINDA ÇALIŞIRKEN ÖLDÜ…

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Türkiye’de hastalıkların ve yıpranmanın belirginleştiği 50 yaş üstünü emeklilik yaşı olarak belirlerken, şu verileri açıkladı:

-Türkiye’de 2018 yılının ilk dokuz ayında ‘emeklilik çağında çalışan’ en az 228 işçi (ücretli) iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Yani tüm ücretli iş cinayetlerinin yüzde 20’sini 50 yaş üzeri işçiler oluşturuyor.

-Ölenlerin 4’ü kadın işçi, 224’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

-Ölenlerin 206’sı 51-64 yaş aralığındayken, 22’si ise 65 yaş ve üzerinde. 65 yaşının üzerinde bile çalışırken ölenler emeklilik çağında çalışan işçilerin yüzde 10’u gibi yüksek bir orana sahip. 65 yaş ve üzeri ölen işçiler tarım, ticaret, metal, inşaat, taşımacılık, konaklama ve genel işler işkollarında çalışıyordu.

-Ölümler en çok inşaat, taşımacılık, tarım, belediye/genel işler, ticaret/büro ve madencilik işkollarında gerçekleşti. Yoksulluk ve yasal düzenlemelerle emeklilik hakkının fiilen ortadan kaldırılması yaşlı işçileri güvencesiz çalışma koşullarına itmiş ve güvencesiz işçi havuzunun önemli bir kaynağı haline getirmiştir. Bu işkollarında sigortasız çalışmak ya da sigortanın düzensiz yatmasından dolayı emekli olmak zordur. Diğer yandan başka mesleklerden emekli olup geçinemeyen ve yaşa takılanlar özellikle inşaatta çalışmakta, şoförlük yapmakta ve mevsimlik tarım işçisi olmaktadır...

EMEKLİLİK YAŞINDA ÇALIŞMA KALP KRİZİ SONUCU ÖLÜMLERE NEDEN OLUYOR

-En fazla ölüm nedeni yüksekten düşme, ezilme/göçük, kalp krizi ve trafik kazasıdır. Yüksekten düşmeler inşaatta, ezilmeler inşaat ve tarımda, trafik kazaları ise taşımacılık işkolunda sık rastlanan nedenlerdir. Ancak dikkat çeken husus bütün işkollarında ‘emeklilik çağında çalışan’ işçileri ‘yatay’ olarak kesen neden olan kalp krizleridir. Her 5 ‘emeklilik çağında çalışan’ işçiden 1’i çalışırken kalp krizi geçirerek yaşamlarını yitirmekte. Kalp krizinin nedeni ağır çalışma koşulları olduğu gibi bu durum belli bir yaşın üstünde olan işçilerin genel sağlığına dair ülkemizin hiçbir politikasının olmadığını da gözler önüne sermektedir.

ÖLENLERİN %98’İ SENDİKASIZDI…

-Ölenlerin 4’ü (yüzde 1,75) sendikalı işçi, 224 işçi ise (yüzde 98,25) sendikasız işçidir. Yani bu çağda çalışan işçilerin tamamına yakını sendika üyesi değil ve sadece ‘yaşamak’ veya ‘emeklilik hakkını elde etmeye’ çalıştıkları için en zor koşullara katlanmaktalar.

TİP MİLLETVEKİLİ BAŞ AÇIKLAMIŞTI: ERDOĞAN 46 YAŞINDA EMEKLİ OLMUŞ

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Erkan Baş, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın 46 yaşında emekli olduğunu açıklamıştı. TİP Milletvekili Baş, “Elinizi vicdanınıza koyun. Cumhurbaşkanı 46 yaşında emekli oldu mu? Herkesi 46 yaşında emekli yapalım. Niye bundan kaçınıyorsunuz?” diye sormuştu.