‘2018’de büyük depremlerin sayısı artabilir’

‘2018’de büyük depremlerin sayısı artabilir’

Amerikan Jeoloji Enstitüsü’nün yıllık toplantısında sunulan çalışmaya göre dünyanın dönüş hızında yaşanan küçük değişim yer altı enerjisinin açığa çıkmasına neden olabilir.

Evrensel’in haberine göre Colorado Üniversitesi’nden Roger Bilham ve Montana Üniversitesi’nden Rebecca Bendick tarafından sunulan çalışmada “Dünya’nın dönüş hızı ve deprem aktivitesi arasında kuvvetli bir ilişki var ve bu, önümüzdeki yıl güçlü depremlerin sayısında artış yaşanacağını gösteriyor” ifadelerine yer verildi.

Günün uzunluğunun 1 salise değişmesine neden olacak dönüş hızı değişiminin önemli etkileri olabileceğini belirten Bilham ve Bendick, dünyada büyük depremlerin sık yaşandığı dönemlerin dünya dönüş hızının azaldığı dönemleri takip ettiğini ifade etti. Günümüzde de dünyanın böyle bir döneme girdiğini ifade eden bilim insanları, bu dönemde dört adet büyük deprem gerçekleştiğinin ve bu sayının 20’nin üzerine çıkabileceğinin altını çizdi.

Bu depremlerin nerede gerçekleşeceğinin tahmin edilmesinin zor olduğunu belirten Bilham ve Bendick, daha önceki örneklerin ekvator çevresinde gerçekleştiğini belirtti. Ekvator bölgesinin çevresini kapsayan tropik bölgelerde 1 mlyar insan yaşıyor.

DAHA FAZLA