2016 yılında teslim olan itirafçı seçimlerden 11 gün önce ifade verdi, Selçuk Mızraklı tutuklandı!

2016 yılında teslim olan itirafçı seçimlerden 11 gün önce ifade verdi, Selçuk Mızraklı tutuklandı!

Seçilmiş Diyarbakır Eş Başkanı Selçuk Mızraklı hakkında suçlamalarda bulunan itirafçının, 2016 yılında yakalandığı ancak 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden 11 gün önce ifade verdiği ortaya çıktı.

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, çıkarıldığı mahkemece 'örgüt üyeliği’ suçlamasıyla tutuklandı. Mızraklı’nın tutuklanmasına gerekçe edilen suçlamalar arasında tanık ifadesi, Sarmaşık Derneği yöneticiliği ve yaptığı siyasi faaliyetler bulunuyor.

Mızraklı’nın tutuklama talebiyle sevk edildiği nöbetçi Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliğinde verdiği ifadenin detayları ortaya çıktı. Mızraklı hakkında bir itirafçının verdiği ifadeler suçlama konusu oldu. Ancak söz konusu itirafçının ifadesinin alındığı tarihe dikkat çekti. İtirafçının ifadesi 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden 10 gün önce alınıyor.

SEÇİME 11 GÜN KALA İFADE ALINMIŞ

İtirafçı H.A’nın 26 Mayıs 2016 tarihinde Mardin’in Nusaybin İlçesinde teslim olduğu belirtiliyor. H.A’nın Mızraklı hakkında ifade verdiği tarih ise 20 Mart 2019. Mızraklı’nın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazandığı 31 Mart Yerel Seçimler’den 11 gün önce ifadesi alınmış.  H.A’nın iddiasına göre, Mıraklı Diyarbakır’da çalıştığı özel bir hastanede bir örgüt mensubunu ameliyat ederek ertesi gün de taburcu etmiş.

'İDDİA, HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI'

Nöbetçi hakimliğe ifade veren Mızraklı,  söz konusu iddialarda bulunan şahsın üçüncü ağızdan konuştuğunu söyledi. Mızraklı itirafçının beyanlarını kabul etmedi. Söz konusu tarihte hastanede kıdemli cerrah olduğunu ifade eden Mızraklı, “Bu sebeple icap nöbetim bulunmamaktaydı. Benim böyle bir ameliyata katılmam söz konusu olamaz. H.A isimli şahsı tanımıyorum.  Ayrıca tanık beyanlarında hastanın bağırsağının kesilip alındığından bahsedilmiştir. Tıp kuralları gereği böyle bir ameliyat geçiren bir kişinin ertesi günü taburcu olup gitmesi hayatın olağan akşına aykırıdır. Bu durum bile tanık beyanlarının gerçeği yansıtmadığını göstermektedir” dedi.

Mızraklı’ya yöneltilen bir diğer suçlama KHK ile kapatılan Sarmaşık Derneği yöneticiliği. Sarmaşık Derneği’nin kaynaklarını kentteki yoksullara sarf eden yardım organizasyonu olduğunu ifade eden Mızraklı, İçişleri Bakanlığı’nın derneği defalarca denetlediğini, ancak kanuna aykırı herhangi bir hususu tespit etmediğini söyledi.

AVUKATLARDAN ORTAK SAVUNMA

Mızraklı’nın avukatları Mehmet Emin Aktar, Zülal Erdoğan ve Muhsin Bilal ortak savunma yaptı.  Avukatlar da savunmalarına dosyada Mızraklı hakkında ifadesi bulunan H.A üzerinde durdu. Söz konusu şahsın Mayıs 2016 tarihinde teslim olduğunun belirtildiği savunmada şu ifadeler kullanıldı:

''Bu şahıs etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak için talepte bulunmuştur. Müvekkilimiz ile ilgili beyanı 20 Mart 2019 tarihinde, yani 31 Mart 2019 tarihindeki yerel seçimlerden 11 gün önce vermiştir. Cumhuriyet Savcısı tutuklama sevk gerekçesinde bu şahsın (itirafçı H.A) müvekkilin (Mızraklı) hangi hastanede çalıştığını bildiğini belirtmiştir. Bu ‘bilme’ hususunu tanığın beyanlarına itibar edilebileceğinin göstergesi olarak sunulmuştur. Aynı Cumhuriyet Savcısı bu tanığın beyanında geçen müvekkilim ile ameliyatı gerçekleştirdiği iddia edilen diğer şahısların belirtilen tarihte hastanede çalışıp çalışmadığını ve ameliyathanede kimlerin ameliyat olup olmadığını araştırma gereği duymamıştır. Müvekkilin hangi hastanede çalıştığı bilgisi sanki çok önemli ve gizli bir bilgiymiş gibi dosyaya sunulmuştur. Tanık beyanında hastanın bağırsaklarından kesilerek dikildiğini ve ertesi günü taburcu olduğunu belirtmektedir. Bu durum hayatın olağan akışına aykırıdır ayrıca böyle bir hususun yakalandığı zaman söylemeyip üç yıl sonra seçimden 11 gün önce belirtmesi de ifadesinin düzmece olduğunu göstermektedir.''

'SOMUT DELİL' GEREKÇESİ İLE TUTUKLANDI

Mızraklı ve avukatların çelişkileri ortaya koymasına karşın nöbetçi hakimlik somut delillerin bulunduğu gerekçesi ile Mızraklı’nın ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi.