200 sığınmacının yaşadığı köye boşaltma kararı

200 sığınmacının yaşadığı köye boşaltma kararı

Kamuoyunda 'sığınmacı dostu' olarak bilinen, 200 sığınmacının yaşadığı köy önümüzdeki aydan itibaren boşaltılıyor.

İtalya İçişleri Bakanı Salvini, yüzlerce sığınmacıyı kabul ederek uluslararası üne kavuşan Riace ilçesindeki sığınmacıların başka yerlerdeki sığınmacı yurt ve barınaklarına gönderileceğini açıkladı.

'YURT VE BARINAKLARA GÖNDERİLECEKLER'

İtalya'nın aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini, 2 bin 300 nüfuslu, yüzlerce sığınmacının yaşadığı Riace ilçesine dair planlarını açıkladı. Göç ve mülteci karşıtı politikalarıyla tanınan İçişleri Bakanı bu ilçede yaşayan sığınmacıların başka yerlere yerleştirileceğini duyurdu.  

Salvini yaptığı açıklamada, uluslararası alanda 'entegrasyon ve hoşgörünün sembolü' haline gelen ilçedeki sığınmacıların önümüzdeki haftadan itibaren başka yerlerdeki sığınmacı yurt ve barınaklarına gönderileceğini söyledi. İlçenin tutuklu Belediye Başkanı Domenico Lucano'yu kastederek, "Kim hata yaptıysa, bunun bedelini ödemek zorundadır" diyen İtalya İçişleri Bakanı, "Kamuya ait paranın kullanılmasında hata yapılmasına müsamaha gösterilemez. Bu paraların sığınmacılara harcanmış olması da özür olamaz" dedi. 

NE OLMUŞTU?

Nüfusu giderek azalan Riace köyünü ayakta tutmak için yüzlerce sığınmacıya kapılarını açan ve bu çabaları nedeniyle Dresden Barış Ödülü'ne layık görülen Riace Belediye Başkanı Domenico Lucano  'yasadışı göçe kolaylık sağladığı' gerekçesiyle maliye polisi tarafından ev hapsine konulmuştu. Belediye Başkanı'nın ev hapsine alınması İtalya'da birçok ünlü ismin katıldığı gösteri ile protesto edilmişti.