2 bin 511 engelli öğretmen atama bekliyor...

2 bin 511 engelli öğretmen atama bekliyor...

Türkiye’de beklenilen düzeyde engelli öğretmen atamaları yapılmadığı için, zorlu ve engellerle dolu eğitim süreçlerini aşarak öğretmen olmayı hak etmiş olan 2 bin 511 engelli öğretmen adayının diplomaları duvarda asılı kaldı.

İleri Haber

MEB kadrosun 5 bine yakın engelli öğretmen açığı bulunmasına rağmen 2 bin 511 engelli öğretmenin ataması yapılmıyor. Atanamayan öğretmenler, fiziksel farklarına rağmen başka işlerde tehlike ile burun buruna çalışıyor. Öğretmenler, uluslararası sözleşmelerle ve ulusal bazda kanunlarla engelli bireylere çalışma yaşamında etkin ve aktif bireyler olarak yer alma olanağı sağlayan yasaların doğru ve yerinde bir şekilde uygulanmasından hareketle atamalarının yapılmasını istiyor.

Türkiye’de beklenilen düzeyde engelli öğretmen atamaları yapılmadığı için, zorlu ve engellerle dolu eğitim süreçlerini aşarak öğretmen olmayı hak etmiş olan 2 bin 511 engelli öğretmen adayının diplomaları duvarda asılı kaldı. 2021 Şubat ayında 500 kontenjanla yapılan engelli öğretmen atamalarının 72 branş üzerinden dağıtıldığı için Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) 89 puan almış olan engelli öğretmen adayları dahi, üstün başarılarına rağmen atanamadı.

‘ENGELLİ ÖĞRETMENLER TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞMAK ZORUNDA’

Konuyla ilgili Gören Kalpler Eğitim Derneği ve Atanamayan Engelli Öğretmen Adayları Platformu’ndan yapılan açıklamada, yapılan imza kampanyasına destek istenirken, atama bekleyen engelli öğretmen adaylarının, fiziksel farklılıklarının el vermeyeceği inşaat işçiliği vs. zorlu işler yapmak zorunda kaldığının altı çizildi.

“Ne kadar ilginçtir ki bugün sınıflarında öğrenci yetiştirmesi gereken eğitim neferleri, üzülerek görüyoruz ki inşaat işçiliği gibi fiziksel koşullarının el vermeyeceği işlerde ya da eğitim bakımından liyakat uyuşmazlığı olan meslekleri icra etmek zorunda kalmaktalar” denilen açıklamada, geçmiş yıllara nazaran Türkiye’de engelli öğretmen atamalarının kontenjan bakımından sürekli düşüş gösterdiği ve düzenli engelli öğretmen atamalarının yapılmadığı hatırlatıldı.

‘KADROLAR BOŞ AMA ATAMALAR YAPILMIYOR’

2021 Haziran döneminde yapılması gereken engelli öğretmen atamalarının ise salgın gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkilileri tarafından yapılmayacağı bilgisi verildiği belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Ülkemizde yasal engelli çalıştırma kotası incelendiği zaman, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 5 bin’e yakın engelli kadrosunun boş olduğu görülmekte ve boş engelli kadrolarının tamamına yakınının ise öğretmen kadrolarında olduğu tespit edilmiştir.

Yani bugün atama bekleyen 2 bin 511 engelli öğretmen adayının tamamı atanmış olsa bile, hala milli eğitim Bakanlığı'nın engelli öğretmen kontenjanlarında boş kadrolar kalacakken, hak sahibi olan 2 bin 511 engelli öğretmen adayı sınıflarında değil, maalesef inşaat iskeleleri üzerinde fiziksel farklılıklarına rağmen tehlikelerle burun buruna çalışmak zorunda kalmaktalar. Ve birçoğu da kutsal mesleklerini icra edemiyor oluşunun manevi ağırlığının yanı sıra, ekonomik olarak da hala başkalarına bağımlı olmanın maddi enkaz altında yaşamaktalar.

Milli Eğitim Bakanı Sayın Prof. Dr. Ziya Selçuk’un, medya kanalları aracılığıyla yapmış olduğu bilgilendirmelerde, her zaman için engelli öğretmen atamalarının ülkemizde yapıldığı ve yine yapılacağı bilgileri sunulmakta, fakat 2021 Haziran ayı engelli öğretmen atamaları için, kontenjan ve tarihlere dair net bir ifadesi bulunmamaktadır.

Duyarlılık bilincine hakim olan, tüm halkımızdan ricamız, uluslararası sözleşmelerle, ve ulusal bazda kanunlarla engelli bireylere çalışma yaşamında etkin, ve aktif bireyler olarak yer alma Olanağı sağlayan yasaların doğru ve yerinde bir şekilde uygulanması için, kampanyaya bir imza vermenizdir.

DAHA FAZLA