2 bin 200 yıllık antik tiyatro gün yüzüne çıkıyor

2 bin 200 yıllık antik tiyatro gün yüzüne çıkıyor

Muğla'da Strakonikeia Antik Kenti'ndeki 2 bin 200 yıllık antik tiyatro gün yüzüne çıkarılıyor. Uzmanlar, kentteki antik tiyatronun 2 bin yıl öncesinde 3 katlı sahne binasıyla birlikte en gösterişli yapılardan biri olduğunu

Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Strakonikeia Antik Kenti'ndeki 2 bin 200 yıllık antik tiyatro gün yüzüne çıkarılmaya çalışılıyor. UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi'nde bulunan antik kentte Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemleri'ne ait eserler bir arada bulunuyor.

Dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia Antik Kenti, 3 bin yıllık tarihi kalıntılarıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerin de gezi rotalarında yerini alıyor.

'EN GÖSTERİŞLİ YAPILARDAN BİRİ'

Kazı başkanlığında bulunan Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Bilal Söğüt, Karia bölgesinin en önemli kentlerinden Stratonikeia'nın, Anadolu'nun yerli halkı Karialılar ve Leleglere ait bir yerleşim yeri olduğunu vurguladı. Söğüt, kentteki antik tiyatronun 2 bin yıl öncesinde 3 katlı sahne binasıyla birlikte en gösterişli yapılardan biri olduğunu ifade etti.

Çalışmalar kapsamında tiyatrodaki blokların sağlamlarını kontrol edeceklerini aktaran Söğüt, daha sonra var olan blokların kendi yerlerine konulacağını, eksik kalan kısımların tamamlanacağını bildirdi.

'YAPILARIN ESKİ GÖSTERİŞLİ GÜNLERİNE DÖNMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ'

"Tiyatro Augustus döneminde sahne binasıyla birlikte gösterişli bir hal alıyor. Biz de kazı çalışmalarıyla bu yapıların eski gösterişli günlerine dönmesini sağlayacağız" diyen Sögüt, şunları ifade etti:

"Daha önce sahne binasının doğu paradoslarını açmıştık ve sütunları ayağa kaldırmıştık. Şimdi de batı paradosların olduğu kısımları ve sahne binasının diğer yapılarını gün yüzüne çıkarıyoruz. Kazı çalışmaları tamamlandığında toprak altından çıkardığımız blokların tamamını bir araya getirerek restorasyon çalışması yapıp ziyaretçilere sergileyeceğiz." (AA)

DAHA FAZLA