'1’inci sınıfa giden çocuk için 2 bin TL’lik kitap isteniyor'

'1’inci sınıfa giden çocuk için 2 bin TL’lik kitap isteniyor'

Özel okullarda birinci sınıfa başlayan çocuk için sayısı 100’ü aşan, toplam fiyatı da yaklaşık 2 bin TL'yi bulan kitaplar isteniyor.

Özel okullarda velilere alınması zorunlu kılınan kitaplar binlerce lirayı buluyor. Henüz okuma yazma bilmeyen birinci sınıf öğrencisi çocuk için istenen kitapların sayısı bile 100’ü aşıyor. Velilerin, fiyatı yaklaşık 2 bin TL'yi bulan bu kitapları tek tek alması yasaklanırken, zorunlu olarak okul alıp paket halinde teslim ediyor.

Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı, 'eğitimi ticarete döken' özel okullar hakkında yazdı. Çakmakçı'nın "1’inci sınıftaki çocuğa 2 bin TL’lik kitap" başlığıyla yayınlanan köşe yazısından ilgili bölüm şöyle:

Bir veli; elinde uzun bir kitap listesi. 57 parça ama bazıları 5’erlik, 10’arlık seriler halinde. Oturup saysanız 100’ü aşar. Fiyatı yaklaşık 2 bin TL.

İsmi lazım değil, bu kitap listesi çok tanınan bir özel okulun birinci sınıfına başlayan bir çocuğun velisinin eline ulaşıyor. Yani henüz okuma yazma bilmeyen ve birinci sınıfta öğrenecek çocuğun bir yıl içinde okuyacağı kitap sayısı bu. Kitap sayısına mı, ödenecek tutara mı takılalım, şaşırdım. Üstelik velinin bu kitapları tek tek alması yasak, zorunlu olarak okul alıp paket halinde teslim ediyor.
Hadi gelin bir hesap daha yapalım. Çocuğun okulda kalacağı eğitim süresi bol keseden bakarsak 200 gün. İlkokul birinci sınıf öğrencisi bu çocuk, henüz okumayı bile bilmiyorken ortalama iki günde bir kitap okuyacak. Hadi canım!

Şimdi gelelim sadede... On binlerce öğrencisi olan bir okulun kazancını hesaplayalım. Ortalama bir kitabı 5 TL’den hesaplarsak 500 TL yapar. Eee veliden 2 bin TL isteniyor. Okula kalan 1.500 TL. Hadi bunu binlerle, on binlerle çarpın milyonlara ulaşın...

Bir de bunun giysi ve servis tarafı var. Okulun bir tişörtü 70-80 TL’ye sattığını düşünürseniz, benim matematiğim zayıf varın siz hesaplayın. Bu okulların sayıları fazla değil, ama binlerce öğrencileri var, işi ticarete döktükleri aşikâr.

FOTOKOPİ Mİ ÇEKEYİM?

İşte buna benzer olayı yaşayan başka bir okul velisinin yazdıklarına göz atalım:

“Çocuğumuz 2.5 yaşında başladığı okul öncesi eğitimin ardından ilkokula geçti. Hangi okula gideceğine karar vermemiz tam iki yılımızı aldı. Uzaklığını ölçtük, kalitesine baktık, bütçemizi denkleştirdik, bir okula yazdırdık. Bu büyük maratonun ilk sürecini kitapla yaşadık. Gittiğimiz özel okulun ‘dayatması’ sonucunda ilkokul birinci sınıfın kitaplarını satın almamız gerekiyor. Fiyatı sorduk, 1.800 TL. Liste uzun, yaklaşık 100 kitap. Kitapların 17’sini okul kendi basıyor, diğerleri piyasadaki yayınevlerine ait. Çoğu 3-7 lira arasında. Ben de yayıncıyım, kitapları alabilirdim. Ama okulun kendi kitaplarını bulamadım. Gittiğim okul yetkilileri, “Herkes aldı, siz de mecburen alacaksınız” diyor. Ya çocuğumun arkadaşlarından kitapları alıp fotokopi çektireceğiz ya da 2 bin TL’yi okula ödeyeceğiz. Hani diğer masrafları hiç söylemiyorum. Siz söyleyin şimdi, ben ne yapayım?”

DAHA FAZLA