19 kurumdan ortak açıklama: Nesli tehlike altındaki kuşlar vurulmasın!

19 kurumdan ortak açıklama: Nesli tehlike altındaki kuşlar vurulmasın!

19 kurum, nesli küresel ölçekte tehlike altında olan kuşların avlanmasını engellemek bir kampanya başlattı.

İleri Haber

19 kurum, nesli küresel ölçekte tehlike altında olan kuşların avlanmasını engellemek için bir araya geldi. Her sene ava açılacak canlı türlerini belirleyen Merkez Av Komisyonu’nun bu seneki  toplantısı öncesinde ortak bir deklarasyon metni hazırlayan kurumlar, nesli küresel ölçekte tehlike altında olan kuş türlerinin avının tamamen yasaklanması için çağrıda bulunarak Change.org üzerinden bir imza kampanyası başlattı.

Her yıl Mayıs ayında toplanan Merkez Av Komisyonu, sene içerisinde ava açılacak canlı türlerini ve alanları belirliyor. Görevlerinden biri korunacak türleri belirlemek olan komisyon, geçtiğimiz yıllarda nesli küresel ölçekte tehlike altındaki kuş türleri olan üveyik ve elmabaş patkanın avını serbest bırakmış durumda. Yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte çalışmalar yürüten 19 kurum tarafından yayınlanan ortak deklarasyonda, bu sene 16 Mayıs 2019 tarihinde yapılacak olan Merkez Av Komisyonu toplantısında bu iki türün avının tamamen yasaklanması talep ediliyor.

Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) çalışmaları, tüm dünyadaki kuş türlerinin yaklaşık %13’ünün küresel ölçekte yok olma tehlikesinde olduğunu gösteriyor. Kuşların büyük bir hızla yok oluşunun sebeplerinin başında ise doğal yaşam ortamlarının yok edilmesi ve avcılık geliyor. Tehditler incelendiğinde, kuşların daralan yaşam ortamlarında devam eden avcılık faaliyetlerinden olumsuz etkilendiği görülüyor. Bilim insanları ve Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nun (BirdLife) yaptığı çalışmalar, Akdeniz Havzası’nda her sene 12 ila 38 milyon kuşun avlandığını ortaya koyuyor. Üstelik bu kuşların birçoğu göç yolculukları sırasında avlanıyor.

Nesli tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patka vuruluyor.

Türkiye’de yaşayan nesli küresel ölçekte tehlike altındaki kuş türlerinden üveyik ve elmabaş patka, hala avına izin verilen türler arasında bulunuyor. Yapılan çalışmalar üveyiğin Streptopelia turtur dünya nüfusunun 1980’den bu yana %78, elmabaş patkanın Aythya ferina dünya nüfusunun ise %30-49 oranında azaldığını gösteriyor. Ancak 2018-2019 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu kararlarında bir av gününde, bir avcının beş bireye kadar üveyik, altı bireye kadar elmabaş patka vurmasına izin veriliyor.

Nesli tehlike altındaki kuşların vurulmaması için bir araya gelen 19 kurumun; Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, IUCN Ulusal Komitesi ve Merkez Av Komisyonu üyesi kurum, kuruluş, sivil toplum örgütü ve akademisyenlerden  ortak talebi; nesli küresel ölçekte yok olma tehlikesinde olan üveyik Streptopelia turtur ve elmabaş patkanın Aythya ferina koruma altındaki türler listesine eklenmesi, nesli küresel ölçekte tehlike altında olan türlerin avının tamamen yasaklanması.

İMZACI KURUMLAR:

AKFOD

Alakır Nehri Kardeşliği

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği

Cahide Derneği

Doğa Derneği

Doğaya Dönüş Gençlik ve Spor Kulübü Derneği

HAYTAP

Hayvanlar İçin Projeler Derneği (HİPDER)

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi

Kızılkaya Yenidünya Derneği

KİHAYKO

Kuzey Ormanları Savunması

MAGMA Dergisi

Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği

Orman Melekleri

Simurg Kuş Yuvası Derneği

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD)

TTKD

WWF-Türkiye

DAHA FAZLA