180 milyon yıllık Dupnisa Mağarası inşaat tehdidi altında!

180 milyon yıllık Dupnisa Mağarası inşaat tehdidi altında!

Türkiye’nin en önemli mağaralarının arasında yer alan ve 180 milyon yıl önce oluşmuş Dupnisa Mağarası’na karşı inşaat tehdidine karşı dava açıldı. Mağaracılık Federasyonu Başkanı Genç, “Eşsiz doğayı görmek tüm yurttaşların hakkıdır” dedi.

İleri Haber

Kırklareli’de 180 milyon yıl önce oluşmuş olan Dupnisa Mağarası inşaat tehdidi altında. Türkiye’nin en önemli mağaralarından biri olan Dupnisa Mağarası’nın bulunduğu orman arazisine apart otel yapılmak isteniyor.

İl Genel Meclisi’nin onay verdiği yapılaşmaya tepki gösteren Mağaracılık Federasyonu Başkanı Bülent Genç, “Türkiye’nin en önemli mağaralarından olan Kırklareli, Demirköy’deki Dupnisa mağarası ve çevresi, bilinçsiz yapılaşma tehdidi altında. 180 milyon yıl önce oluşmuş Dupnisa Mağarası ve çevresi, 133 bitki türüne ve ülkemizdeki yarasa türlerinin dörtte üçüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu yarasa türleri, Türkiye’nin de imzasının bulunduğu uluslararası Bern sözleşmesi ile koruma altındadır. Mağaranın yakınına yapılmakta olan yapılar, bu biyoçeşitliliğe geri dönülemez zararlar verecektir” dedi.

BÖLGE SAKİNLERİ DE TEPKİLİ, İTİRAZLAR SUNULDU

Bölge sakinlerinin de olaya tepki gösterdiğine dikkat çeken Genç, “Onay kararı sonrası Kırklareli Kent Konseyi Başkanlığı, İl Genel Meclisine başvurarak Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanlığı ve Mağaracılık Federasyonunun da konuyla ilgili resmi raporlarını sunarak itirazlarını sundu.

Söz konusu raporlarda mağaranın 2. derece sit alanı olduğu ve inşaat projesinde mağara ve çevresindeki ekosistemin göz ardı edildiği belirtildi. Konuyla ilgili yönetmeliklerde bu statüdeki mağaraların çevresine yalnızca günübirlik rekreasyon amaçlı yapılara izin verilmişken, bir apart otel inşaatının bu maddeye aykırı olduğu belirtildi” diye aktardı.

‘HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATTIK’

Genç açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Dupnisa’nın da aralarında bulunduğu B Grubu Mağaralar, doğal, estetik, bilimsel ve ekolojik açıdan değerleri sebebiyle ancak sağlık ve eko-turizm amaçlı faaliyetler için, doğal dengeler dikkate alınarak, ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonundan izin almak şartı ile kullanılabilecek mağaralardır.

Mağaracılık Federasyonu olarak bu yapılaşmanın önüne geçilmesi için hukuki süreci başlatmış bulunmaktayız. Ülkemizin en önemli doğal değerlerinden biri olan bu mağarayı ve çevresindeki bozulmamış, eşsiz doğayı görmenin tüm yurttaşların hakkı olduğunu ve bu hakkın uluslararası sözleşmelere de aykırı bir şekilde hiçe sayılmasının önüne geçmek için her türlü hukuki yola başvuracağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

DAHA FAZLA