18. Munzur Festivali yasaklandı!

18. Munzur Festivali yasaklandı!

Tunceli Valiliği, 18. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ni yasakladı.

Foto: Arşiv

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Güncelleme 15.15

DEDEF Genel Başkanı ve aynı zamanda Festival Tertip Komitesi Başkanı olan Ali Haydar Ben yasak kararına ilişkin İleri Haber’e açıklamalarda bulundu. 

Ben şunları söyledi:

“Yarın Seyit 18.00’de Seyit Rıza Meydanı’nda bir basın açıklaması yapacağız. 
Dersim’de güvenlik sorunu yok, güvenlik üst düzeyde. Geçmiş festivallere baktığımızda yazıldığı gibi ne terörize edildi ne de herhangi bir olay yaşandı. Bir kavga ya da kutuplaşma yaşanmadı. Tam tersi Dersim halkı ve festivale gelen dostlarıyla binlerce kişi ile kutlandı. Bu kararın gerekçesi ise keyfi bir tutum. 

Ben 15 gündür buradayım. Halkın güvenliğini valiliğin emniyetin alması gerekiyor. Ama bu gerekçelerle yasakladılar. Yarın açıklamamızı yapacağız, açıklamadan sonra yurt genelinden gelenlerle festival olmasa dahi tur olarak kutsal yerlerimizi gezdireceğiz. Bir şekilde devam edeceğiz. Çünkü insanlar planlarını, tatillerini bunlara göre ayarladı. Halkın festivalini bu şekilde yasaklamaları doğru bir yerde durmuyor. Son 2 senedir yasaklamalarla karşı karşıya kalıyoruz. 
Yasaklayacakları, kararı son güne bırakmalarından belliydi. Eksik evrak var dendi, son güne bıraktılar.”


Tunceli Valiliği, 18. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne izin verilmeyeceğini bildirerek yasakladı.

Yasak kararına gerekçe olarak, “Vali ve Kaymakam, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın korunması amacı ile belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde yasaklayabilir” ifadeleri gösterilirken, il ve ilçelerde yapılması planlanan festivale izin verilmediği bildirildi.

Vali Yardımcısı ve İl Emniyet Müdürü imzasıyla başvurucu kurum Dersin Dernekler Federasyonu (DEDEF) Tertip Komitesi’ne gönderilen yazıda festivalin ‘uygun görülmediği’ yazıldı. 

YASAĞA RAĞMEN DERSİM’E GİDİYORLAR

Öte yandan festival programına ev sahipliği yapan ilçelerden olan Ovacık Belediyesi yetkilileri de yasağı doğruladı. Belediye yetkilileri yasağa rağmen binlerce Dersimli’nin kente doğru yola çıktığını bildirdi. 




Yetkili, Ovacık Belediyesi’nin 27 ve 28 Temmuz’da ilçede iki günlük programı hazırladıklarını da sözlerine ekledi. 

Ovacık'ta yapılması beklenen program şöyleydi:

KOMİTENİN AÇIKLAMA YAPMASI BEKLENİYOR

Yasak kararının ardından festival tertip komitesinin de bir açıklama yapması bekleniyor.