16 yaşındaki Özcan Erbaş'ın ölümüne ilişkin 11 askere dava açıldı

16 yaşındaki Özcan Erbaş'ın ölümüne ilişkin 11 askere dava açıldı

Hakkari'nin Derecik ilçesinde askerlerin açtığı ateş sonucu 16 yaşındaki Özcan Erbaş'ın öldürülmesine ilişkin 11 askere 'taksirle öldürmekten' dava açıldı. Bölgeye giden Hakkari barosu avukatları ve İHD avukatları duruma ilişkin gözlem ve değerlendirmelerde bulundu.

Hakkari’nin Derecik ilçesinde, 30 Kasım günü Yeşilova'dan Anadağ köyüne giden 3 gence bölgedeki askerler tarafından açılan ateş sonucu 16 yaşındaki Özcan Erbaş yaşamını yitirmişti. Hakkari Valiliği konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Erbaş'ın kaçakçı olduğunu ve havaya açılan ateş sonucu vurulduğunu ileri sürmüştü.. 
 
Hakkari Barosu ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi avukatlarından oluşan bir heyet Özcan Erbaş'ın öldürülmesine ilişkin bilgi edinmek için bölgeye giderek köylülerden bilgi aldı. Heyet içerisindeki avukatlardan İHD üyesi Eren Baskın, bölgedeki gözlem ve incelemelere dair konuştu.
 
Olayın yaşandığı yere gitmek istediklerini ancak köylülerin kendilerine "şu anlık oraya gidilmiyor, oraya gitmenize gerek yok" dediğini aktaran Av. Baskın, "Ailenin bu yaklaşımına saygı duyduk ve taziyeye geldiğimizi söyledik. Onların bu işi pek sahiplenici bir tarafı olmadığını gördük. Hak savunucuları olarak işin bu kısmı ile ilgilenmiyoruz.  Sonuç olarak 16 yaşında vurulan bir çocuk var" dedi. Uzaktan özel bir silahla ateş açıldığını ve Erbaş'ın sırtına isabet eden kurşunun ön taraftan çıktığını gözlemlediklerini kaydeden Baskın, kimi kişilerle görüştüklerini ancak sadece Erbaş'ın kimi arkadaşlarından kimi bilgiler elde ettiklerini dile getirdi. 
 
'YARDIMA İZİN VERMEDİLER'
 
Konuşan kişilerin, köy girişinde at üstündeyken bir el silah sesi duyduklarını ve sonrasında Erbaş'ın yere düştüğünü söylediklerini aktaran Baskın, şunları söyledi: "Karşı tarafa baktıklarında 500-600 metrelik bir alan içerisinde çok fazla askerin bulunduğunu görüyorlar. Olaydan hemen sonra asker havaya ateş ediyor ve onun yaşıtı tüm arkadaşları korkarak oradan kaçıyorlar. Olaya bire bir tanıklık eden bir arkadaşı ‘yardım etmek istedim ama izin vermediler. Ben de korktum. Özcan’ın orada öldüğünü biliyordum. Çünkü vücudunda parçaların çıktığını gördüm’ dedi." 
 
 11 ASKERE 'TAKSİRDEN' SORUŞTURMA
 
MA'dan Mazlum Engindeniz'in haberine göre olayın yaşandığı gün 11 askerin Şemdinli'ye götürülüp ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldıklarını söyleyen Baskın, "Hiçbir tedbir kararı uygulanmadan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıyorlar. Daha olay yeri incelemesi olmadan bu kişilere 'taksirle adam öldürmekten' dava açılıyor. Bunu anlamış değiliz. Bunun 'taksiri' nasıl olur? Gündüz vakti, saat 3 civarlarında, 500 metre mesafede bir çocuk sırtından vurularak öldürülüyor. Nasıl olur da 'taksirle adam öldürmekten' dava açılıyor? Bu akla ziyan bir durum. Bu bütün devlet kademelerinde güvensizlik duymamıza neden oluyor” diye konuştu. 
 
'YARGILANMAZLARSA ÖLÜMLER SÜRECEK'
 
Erbaş'ın ölümünü, kolluk kuvvetleri tarafından öldürülen Vedat Ekinci ve Şerali Dereli'ye benzeten Baskın, sınırda yaşanan ölümlerin aydınlatılması gerektiğini vurgulayan Baskın, "Burada suçu olan her kişinin yargılanıp, cezalarını çekmesi gerekiyor. Eğer bu sağlanmazsa, bundan aldıkları güçle Hakkari ve çevresinde birçok insan daha hayatını kaybedecek. Emin olun ki hiçbiri yargılanmayacaktır. Bu olayların aydınlatılması için her zaman bunun peşinde olacağız." dedi.

DAHA FAZLA