16 yaşındaki aktivist Thunberg Beyaz Saray önünde iklim eylemine katıldı

16 yaşındaki aktivist Thunberg Beyaz Saray önünde iklim eylemine katıldı

16 yaşındaki iklim aktivisti Greta, Beyaz Saray önündeki "Gelecek için Cumalar" eylemine katıldı.

Birleşmiş Milletler İklim Konferansı için ABD'de bulunan 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, cuma günü Beyaz Saray önünde yapılan iklim eylemine katıldı.

T24'ün The Guardian'dan aktardığına göre diğer iklim protestocuları Thurnberg'i görünce sloganlar atmaya başladı ve genç iklim aktivistine teşekkür etti. Beyaz Saray'ın önüne yürüyen protestocuları birçok kamera takip etti.

ABD Başkanı Donald Trump iklim bilimini ve bulgularını Oval Ofis'te bulunduğu sürece defalarca reddetti. Trump hükümeti ayrıca geçmiş hükümetler tarafından alınan birçok çevre koruma yasasını da kaldırdı. Son olarak dün Alaska'da koruma altına alınmış bir bölgenin sondaja açılması için son hazırlıklar yapıldığı belirtilmişti ve temiz suları kimyasalardan koruyan bir yasa yürürlükten kaldırılmıştı.

Neredeyse tamamı öğrencilerden oluşan grup, "İklim değişikliği ölümcüldür", "Bombalar iklim değişikliğini hızlandırır" yazılı pankartlar açtı ve "Geleceğimizi koruyun" diye slogan attı.

Protesto sırasında kısa süreliğine megafonu eline alan Thunberg, "Bir konuşma yapmayacağım çünkü benden öncekiler her şeyi söyledi. Sadece hepinize minettar olduğumu söylemek istiyorum. Bu büyük bir kalabalık, hepinizle gurur duyuyorum. Asla pes etmeyin, önümüzdeki hafta görüşürüz" ifadelerini kullandı. 

Geçen haftalarda Avrupa'dan yola çıkıp sıfır karbondioksit salınımlı yelkenliyle Atlantik Okyanusu'nu geçerek New York'a ulaşan Thunberg, daha sonra başkent Washington'a geçmişti. Thunberg önümüzdeki çarşamba günü ABD Kongresi'nde bir konuşma yapacak ve daha sonra Yargıtay binası önünde iklim değişikliği sebebiyle hükümete dava açan ABD'lilere katılacak.

Thunberg gelecek cuma da dün yaptığı gibi "Gelecek için Cumalar" eylemine katılacak. 16 yaşındaki iklim aktivisti bu eylemleri aylar önce cuma günleri okula gitmek yerine İsveç Parlamentosu'nun önünde oturarak başlatmıştı. Bu eylem kısa süre içinde dünyanın birçok yerine yayıldı.

DAHA FAZLA