16 Ekim notları: Bir diktatör muhalefeti parçalayacak diye…

16 Ekim notları: Bir diktatör muhalefeti parçalayacak diye…

'Bugün ne oldu?' köşemizde her gün Editör yorumuyla günün öne çıkan başlıklarını hatırlatıyoruz. Bugün de gündemde tüm yakıcılığıyla Suriye’nin kuzeyine düzenlenen operasyon ve yansımaları vardı.

İleri Haber

Saray’ın başlattığı Suriye operasyonu 8. gününü geride bırakırken, gerek sahadaki gelişmeler gerekse uluslararası arenada yaşananlar baş döndürücü bir hızda akmaya devam ediyor. Operasyonun kısa vadeli sonuçları açısından bakılacak olursa, Saray’ın içeride politik olarak kendi gücünü pekiştirmeye çalışması dışında Suriye’de ve uluslararası ilişkiler alanında tam bir fiyaskoyla karşı karşıya olunduğu söylenebilir.

Suriye operasyonunun Resulayn ve Tel Abyad’dan sonraki hedefleri olan Menbiç ve Kobani’ye Suriye ordusu ve müttefiklerinin yerleşmeye başladı. Menbiç kent merkezinde Suriye ordusunun neredeyse tam olarak hâkimiyeti sağladığı bilgileri geliyor. Öte yandan, Kobani’ye de Rus ordusuna bağlı askeri araçlar ile Suriye ordusunun girmeye başladığı görüldü.

Öte yandan, ABD’nin başını çektiği uluslararası koalisyon güçleri Fırat’ın doğusundaki Rakka’yı terk etmeye başladıklarını duyurdu. Rakka’ya da 5 yıl sonra Suriye ordusunun girmeye başladığı öğrenildi.

İlgili haber için:

https://ilerihaber.org/icerik/suriye-harekatinda-8-gun-suriye-ordusu-rakkanin-etrafinda-konuslandi-104946.html

Tayyip Erdoğan, dün gece gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye ordusuyla Menbiç’te sıcak çatışmaya girildiğini söyledi. Bir gün önce kesin girilecek dediği Menbiç konusunda “çok çok önemli değil” sözleriyle çark eden Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’la da telefonda görüştü. Trump’ın, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bu ülkenin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien’dan oluşan iki heyeti Ankara’ya gönderirken, Erdoğan’ın bu heyetlerle görüşme konusunda da çark ettiği görüldü. Erdoğan önce “karşıtlarım (denklerim) değil” diyerek Pence ve Pompeo ile görüşmeyeceğini ima ederken daha sonra, danışmanından görüşmenin olacağı bilgisi geldi. Görüşmenin yarın olması bekleniyor.

Trump, “Pence ve Erdoğan görüşmesi başarılı geçmezse yaptırımların Türkiye’yi mahvedeceğini” söyledi. 

ABD’de Halkbank hakkında İran yaptırımlarını aşma, kara para aklama gibi gerekçelerle yeni bir iddianame hazırlanırken, Temsilciler Meclisi de Türkiyeli yetkililere ve savunma sanayii ile ilişkilendirilen bankalara yönelik yaptırım tasarısını kabul etti.

İlgili haberler için:

https://ilerihaber.org/icerik/erdogan-trump-ateskes-ilan-edin-dedi-asla-ateskes-ilan-etmeyiz-104926.html

https://ilerihaber.org/icerik/halkbanktan-abdde-hazirlanan-iddianameye-iliskin-aciklama-104956.html

https://ilerihaber.org/icerik/trump-pkk-muhtemelen-isidden-daha-kotu-bu-biraz-karmasik-bir-sorun-104965.html

https://ilerihaber.org/icerik/temsilciler-meclisi-dis-iliskiler-komisyonu-yaptirim-tasarisini-kabul-etti-104966.html

Bu arada, TSK ile Suriye ordusu arasında Menbiç’te yaşanan ve bundan sonra başka bölgelerde de yaşanması olası gerilimlerle ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Erdoğan’la telefonla görüştüğü bildirildi. Görüşmede Putin’in Erdoğan’ı Rusya’ya davet ettiği aktarıldı. Zirvenin bu ay içinde yapılması öngörülüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Suriye sınırında güvenliğin sağlanması için iki ülke arasında iş birliği sağlanmasına Rusya’nın katkıda bulunacağını söyledi.

İlgili haber için:

https://ilerihaber.org/icerik/lavrov-turkiye-ve-suriye-arasinda-is-birligi-icin-destek-verecegiz-104944.html

Saray’ın savaşına karşı devrimci-sosyalist milletvekilleri ise Meclis kürsüsünde gerçekleri anlatmaya devam ediyor. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, dünkü basın toplantısının ardından bugün de kürsüden, operasyonla ilgili uyarılarını sıraladı ve çözüm yolunu gösterdi. HDP milletvekili Ahmet Şık da bugünkü konuşmasında, “Bu savaş çığırtkanlığından hukuk ve demokrasi değil, daha fazla zulüm ve tek adam diktasının gücünü ikame etmesi çıkar” ifadelerini kullandı ve Alman yazar, şair Bertolt Brecht’in “Her savaştan geriye 3 ordu kalır: Ölüler ordusu, yas tutanlar ordusu, hırsızlar ordusu” sözlerini hatırlattı.

İlgili haberler için:

https://ilerihaber.org/icerik/erkan-bas-isid-artigi-cihatcilar-suriye-milli-ordusu-diye-pazarlanamaz-104963.html

https://ilerihaber.org/icerik/ahmet-sik-her-savastan-geriye-uc-ordu-kalir-oluler-ordusu-yas-tutanlar-ordusu-hirsizlar-ordusu-104968.html

HDP’ye karşı baskılar ise hız kesmiyor. Görevden alınarak yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk hakkında, 2018 yılında katıldığı Diyarbakır Newrozu’nda yaptığı konuşma nedeniyle soruşturma başlatıldı.

İlgili haber için:

https://ilerihaber.org/icerik/ahmet-turk-hakkinda-2018-newrozunda-yaptigi-konusma-nedeniyle-sorusturma-baslatildi-104954.html

İleri yazarlarının Suriye operasyonu gündemiyle ilgili yazıları, meseleyi farklı yönlerinden irdeliyor:

https://ilerihaber.org/yazar/suriye-tablo-karmakarisik-ama-104874.html

https://ilerihaber.org/yazar/uluderede-kurtaj-menbicte-nafaka-104877.html

https://ilerihaber.org/yazar/bir-milletgeliyor-104935.html

Bugünün en önemli gündemlerinden biri de Ankara’da cinsel saldırıya uğradıktan sonra 20. kattan aşağı atılarak katledilen Şule Çet cinayetiyle ilgili davaydı. Bugünkü duruşmada, bilirkişi heyetinin bulguların cinsel saldırıya işaret ettiğini belirten raporu dikkat çekti.

İlgili haber için:

https://ilerihaber.org/icerik/sule-cet-davasinin-bilirkisi-heyeti-bulgular-cinsel-saldiriya-isaret-ediyor-104939.html