155 gündür tutuklu bulunan gazeteci Müyesser Yıldız'a tahliye!

155 gündür tutuklu bulunan gazeteci Müyesser Yıldız'a tahliye!

Yıldız, mahkemede yaptığı savunmada, “Huzurunuza gelmeme sebep olan, bir iddianame değil, bir intikamnamedir” dedi.

Odatv Ankara Haber Müdür Müyesser Yıldız ve TELE 1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel, yargılandıkları davada ilk defa hakim karşısına çıktı. Mahkeme Yıldız'ın tahliyesine karar verirken, diğer sanık Erdal Baran'ın tutukluluğunun devamına hükmetti. Duruşma, 6 Ocak 2021'e ertelendi.

155 gündür tutuklu bulunan Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız ile TELE 1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel’in “Devletin güvenliği veya yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla 6 yıl 3’er aydan, 17 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmayı Yıldız ve Tükel’in yakınlarının yanı sıra CHP Milletvekilleri Erdoğan Toprak, Gamze Taşcıer, Bülent Tezcan, Yıldırım Kaya, Utku Çakırözer, Mehmet Göker, Gülizar Biçer Karaca, Gülizar Emecan, Ali Haydar Hakverdi, Abdurraman Tutdere, Tekin Bingöl, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Haber Müdür Barış Terkoğlu da takip etti.

Davanın diğer sanıklarından tutuklu Astsubay Erdal Baran duruşma salonuna tutuklu Astsubay Erdal Baran maske ve siperlikle getirildi. Müyesser Yıldız, duruşma salonuna Yıldız girdiğinde alkışlandı. Yıldız da kendisini alkışlayanları selamladı. Tutuksuz yargılanan gazeteci İsmail Dükel de salonda hazır bulundu.

Duruşma mahkeme başkanının dosyaya gelen belgeleri okumasıyla başladı. 

‘KENDİMİ ÖNEMLİ GÖSTERMEK İÇİN SÖYLEDİM’

Mahkeme başkanı dosyada suçlama olarak bulunan telefon tapelerini okuyarak Erdal Baran'ın verdiği bilgileri sordu. Baran, dava dosyasına giren tapelerde istihbarat raporu diye bahsettiği bilgilerin istihbarat raporu olmadığını, kendisini önemli göstermek için öyle dediğini, söylediği pek çok şeyin "kafadan atma" olduğunu ve kendisine herhangi bir istihbarat raporu gelmediğini ifade etti.

‘KENDİME ALAN AÇIYORDUM"

Mahkeme başkanının Baran’a tapede geçen, "Müyesser ablayla birlikte yazıyoruz" sözünü hatırlatması üzerine Baran, "Müyesser ablanın ismini kullanarak kendime alan açıyordum” diye yanıt verdi.

Baran, duruşma savcısının, “17 Aralık 2019, 6 Ocak 2020, 28 Ocak 2020 tarihli konuşmalarında TSK'nin Suriye ve Libya'daki faaliyetlerini küçümser bir havanız var. Hulusi Akar'a Hulusi diyorsunuz, gerizekalılar diyorsunuz. Siz TSK'da ayrı bir cenahta mısınız? Bu küçümsemenin nedeni ne?” sorusu sonrasında da, “TSK benim canımdır. Eleştirmek için söyledim” dedi.

Baran savunmasında, “Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel ile tanışıklığımız var. Gerek sosyal medyada gerek ulusal ve uluslararası basında gündeme gelen konularla ilgili ben onları ararım, onlar da beni arar. İddianamede yer alan tapelerdeki konular açık kaynaklardaki konulardır” dedi.

‘BU BİR İNTİKAMNAMEDİR’

Duruşmada, Müyesser Yıldız da savunmasını yaptı. Yıldız savunmasında, şu ifadeleri kullandı:

Huzurunuza gelmeme sebep olan, bir iddianame değil, bir intikamnamedir. O yüzden sözlerimin başında bu intikamnameye karşı herhangi bir savunma yapmayacağımı belirtmek istiyorum. Ancak öncelikle benimle birlikte bedel ödettirilen, ailem başta olmak üzere ilk günden itibaren kurulan bu tezgâha inanmayıp, bana sahip çıkan insanlar için ve elbette tarihe not düşme adına söyleyeceklerim var.

9 yıl önce Odatv kumpasında topluca tutuklandık ve yine bu ayda hakim huzuruna çıktık. Orada ne söyledim? 

Sayın Recep Tayyip Erdoğan 10 ay hapis cezasına çarptırıldığında, “Bu karar kanuni olabilir, ama hukuki değil. Hukukunuzu tanımıyorum.” demişti. İşte bu sözleri hatırlatıp, “Bize yapılanlar kanuni bile değil. Ben de hukukunuzu tanımıyorum. O yüzden savunma yapmayacağım.” dedim.

Ne yazık ki, bugün de aynı sözü tekrarlamak durumundayım. Baştan itibaren kanun, hukuk ve ahlâk tanımadan oynanan bu kirli oyunu, şimdi sizlerin huzurunda savunma yaparak, sanki hukuk varmış, adalet tecelli edecekmiş gibi sürdürmek ve legalleştirmek istemiyorum.

Bu intikamnameyi önünüze geldiğinde lâyık olduğu yere, tarihin çöplüğüne göndermenizi dilerdim, ama yapmadınız. Oysa bunu kabul ettiğiniz gün, tensipte aldığınız kararlarla, o kağıt yığınının ne kadar pervasızca derlendiğini tespit edip ortaya koyan sizlerdiniz. Ancak istenirse hâlâ bir fırsat var. Bizleri yargılamakla zaman geçirmek yerine, “Bak, seni hiçbir delil, belge olmadan ve hukuku ayaklar altına alarak tutuklayıp hapse attık. Sebebi de bazı büyüklerimizi rahatsız etmen.” mesajının verildiği bu intikamnameyi hazırlatanların peşine düşüldüğü takdirde, ülkenin güvenliği adına çok daha önemli bir hizmet yapılmış olunacaktır.

Yıldız’ın savunmasının tamamı için tıklayın.

'GAZETECİ OLARAK BİLGİ ALMAK ZORUNDAYIM'

Gazeteci İsmail Dükel de mahkemede yaptığı savunmada şunları söyledi: 

40 yıllık gazeteciyim. Bir haberle ilgili en az iki teyit alırım. 

Bir gazeteci olarak bilgi almak zorundayım. Bu suçlama konusu yapılacak bir konu değil.

Benden vatan haini çıkmaz. Ancak vatanperver çıkar. 

Babam astsubay küçümsemiyorum ancak rütbesi itibariyle bilgisi sınırlı olan birinin peşinden neden koşturayım? Ama beni arayan birini dinlerim. Teyid edersem haber yaparım.  

        

SAVCI MÜTALAA VERDİ

Duruşma savcısı verdiği mütalaada kurumlara yazılan müzekkerelerin yanıtlarının beklenmesini istedi. Savcı ayrıca sanıklar hakkında "gizli bilgileri temin etmekten" ek iddianame istedi ve savcılığa suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Duruşma savcısı Erdal Baran ve Müyesser Yıldız'ın tutukluluğa devamına yönelik karar verilmesini istedi.

Savcının mütalaasına ilişkin konuşan Müyesser Yıldız “Ben buraya kendimi kurtarmaya gelmedim. Hukukun namusunu kurtarmaya geldim. Bu iddianameyi hazırlayanlar, bu kumpası kuranlar hakkında suç duyurusunda bulunmadığınız sürece kararınız benim için bir şey ifade etmiyor” dedi.

MÜYESSER YILDIZ'A TAHLİYE!

Verilen aranın ardından mahkeme kararını açıkladı. Buna göre, "yazılan müzekkerelerin cevaplarının beklenmesine", "Erdal Baran tutukluluğa devamına",  "duruşma 6 Ocak 2021'e ertelenmesine",  İsmail Dükel'in yurt dışı yasağının devam etmesine, belirli aralıklarla imza atmasına yönelik adli kontrolün kaldırılmasına", "Müyesser Yıldız'ın tahliyesine" karar verildi.