1500 yıllık balina avı resimleri bulundu

1500 yıllık balina avı resimleri bulundu

Avcı toplayıcılar tarafından 1500 yıl önce çizilmiş balina avı resimleri bulundu.

Şili’nin Atacama Çölü’nde yaşayan avcı toplayıcılar tarafından 1500 yıl önce çizilmiş balina avı resimleri bulundu.

Demir oksitle boyalı parlak kırmızı kaya sanatında, eski avcılık geleneği hala görülebiliyor. Tasvirlerin arasında, balinalar, kılıçbalıkları, deniz aslanları ve köpekbalıkları yer alıyor.

İLK BULGULAR

Arkeofili'nin aktardığına göre; söz konusu çizimler, Şili’nin bir bölümünde 20. yüzyılın başlarında antropologlar tarafından bulunmuştu. Okyanus ile çöl arasındaki El Medano adlı vadi, bu bölgedeki ilk kaya sanatı olarak kayıtlara geçti. Bu kaya sanatının varlığı, bin yıldan fazla bir süredir sadece bölgede yaşayan yerel Paposo insanları tarafından biliniyordu.

Yeni çalışma, El Medino’nun birkaç kilometre kuzeyindeki Izcuna adlı bir alanda bulunan mağara çizimlerine odaklanıyor.

YENİ SANAT

Izcuna vadisinde 24 farklı kaya blokunda bulunan 328 farklı resimden çoğu, Şili sahilinde oluşmuş ve içe doğru hareket eden bulut kümesinin getirdiği nemle bozulmuş durumda. Ancak yine de tarihlendirmeye yetecek kadar eser günümüze kadar ulaşabildi.

En yaygın görülen çizimler büyük balık silüetlerini tasvir ederken, diğer resimler ise sal ve silahlı av sahnelerini gösteriyor. Kaya sanatında deniz yaşamının tasvirini bulmak oldukça nadir görülen bir durum.

Araştırmanın yazarı Benjamín Ballester, balıkların ya da balinaların avcılara ve sallarına oranla her zaman büyük boyutlu bir şekilde resmedildiğini, böylece düşmanların gözünün korkutulduğunu söylüyor.

Söz konusu resimler, sanatsal değerlerinin yanı sıra deniz avlarının toplumun vazgeçilmez bir parçası olduğuna dair arkeolojik kanıtları da gösteriyor.

DAHA FAZLA