15 ülke dünyanın en büyük ticaret anlaşmasına imza attı

15 ülke dünyanın en büyük ticaret anlaşmasına imza attı

Dünya ekonomisinin neredeyse üçte birini kapsayan dünyanın en büyük ticaret bloku oluşturuldu. Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık'ta bir dizi ithalat vergi kaleminin kaldırılması planlanıyor.

Güney Kore, Çin, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda ile birlikte 10 Güneydoğu Asya ülkesinin de içinde bulunduğu Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) imzalandı.

BBC Türkçe'nin haberine göre 8 yıldır müzakereleri sürdürülen RCEP, Vietnam'ın ev sahipliği yaptığı Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği zirvesinde sanal törenle imzalandı. İmzalanan ortaklığın koronavirüs salgınının ardından ekonomik toparlanmayı hızlandırması bekleniyor. Anlaşmayı imzalayan ülkelerin toplam nüfusu tüm dünyanın neredeyse üçte birini, küresel üretimin ise yüzde 29'unu oluşturuyor.

RCEP'in pek çok başka düzenleme ile birlikte vergilerle ilgili olarak önümüzdeki 20 yılı kapsayan bir dizi ithalat vergi kalemini kaldırma planı bulunuyor. Bununla birlikte e-ticaret, telekomünikasyon ve profesyonel hizmetler gibi konularda da belirli kurallar, anlaşmayı imzalayan tüm ülkeler açısından geçerli olacak.

HİNDİSTAN ÇEKİLDİ

Daha önce anlaşmanın bir parçası olan ancak düşük gümrüklerin yerel üreticilere zarar vereceği gerekçesiyle anlaşmadan çekilen Hindistan'a ise blok sözcüleri tarafından geleceğe dönük olarak açık kapı bırakıldı.