'15 saniyede 1 işçi çalışırken ölüyor'

'15 saniyede 1 işçi çalışırken ölüyor'

İSİG Meclisi, “İş ve Meslek Hastalıklarından Ölen ve Yaralanan İşçileri Uluslararası Anma Günü” dolayısıyla İzmir'de basın açıklaması yaptı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclis Girişimi, “İş ve Meslek Hastalıklarından Ölen ve Yaralanan İşçileri Uluslararası Anma Günü” dolayısıyla Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada iş cinayetlerinde yaşamını yitiren emekçiler anıldı. 

“Kaza değil, cinayet! Çalışırken ölmek istemiyoruz” pankartının açıldığı eyleme İSİG Meclisi üyelerinin yanı sıra, İzmir Barosu, Tabip Odası, Disk Ege Bölge Temsilciliği de katıldı. Somalı ailelerin de katıldığı açıklamada, madende katledilen 301 işçi ve iş cinayetlerinde yitirilen tüm işçiler için saygı duruşunda bulunuldu. Açıklamayı İSİG Meclisi adına Mustafa Güven okudu. 

'ÇALIŞANLAR SENEDE YAKLAŞIK 337 MİLYON KAZAYA MARUZ KALIYORLAR'

Mustafa Güven, emek ve meslek örgütleri olarak ülkemizdeki ve dünyadaki iş cinayetlerinde yitirilen işçileri anmak ama aynı zamanda iş cinayetlerine dikkat çekebilmek, işçi sağlığının ve iş güvenliğinin önemini vurgulamak üzere toplandıklarını belirtti. Güven, “Çalışanlar senede yaklaşık 337 milyon kazaya maruz kalıyorlar ve yaklaşık 160 milyon kere çalışma nedenli hastalıklara yakalanıyorlar” dedi. 

‘15 SANİYEDE BİR İŞÇİ ÇALIŞIRKEN ÖLÜYOR’

Güven, açıklamasını şöyle sürdürdü: 

“İşyerinde kullanılan toksik maddelere dayalı meslek hastalıklarında her sene 440 bin işçi ölüyor. Sadece asbest kullanımına bağlı olarak 1 yıllık sürede hayatını kaybeden işçi sayısı 100 bin. Her 15 saniyede bir işçi çalışırken ölüyor! Her 15 saniyede bir 160 işçi iş kazası geçiriyor! Her gün 6 bin 300 işçi çalışırken ölüyor! Ülkemizde ise maalesef özellikle sendikasız, örgütsüz, güvencesiz olarak kayıt dışı alanlarda iş cinayetlerine kurban gidenlerin, göçmen işçilerin isimleri kayıtlara dahi geçmeyebiliyor.”

'BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE İŞ KAZASI SAYISI %25 ARTTI'

İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin yasalarla korunamadığını belirten Güven, Türkiye’de toplu iş cinayetlerinde, işçi ölümlerinde dünyada ilk sıralarda geldiğini bildirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerini paylaşan Güven, sözlerine “SGK tarafından açıklanan rakamlara bakıldığında; 2017 yılında 4A kapsamında çalışanlardan 359 bin 653 ünün, 4B kapsamında çalışanlardan 213 çalışanın iş kazası geçirdiği, bu kazalar sonucunda toplam 1636 kişinin hayatını kaybettiği görülmektedir. SGK’nin 2016 yılı istatistiklerine göre 286 bin 68 iş kazasında 1405 işçi hayatını kaybetmiştir.  Açıklamaya göre, 2017 yılında bir önceki yıla göre iş kazası sayısı yüzde 25 oranında, iş kazaları sonucu ölüm yüzde 16 oranında artmıştır” şeklinde devam etti.

İZMİR’DE DÖRT AYDA 19 İŞÇİ ÖLDÜ 

Güven, 2019 yılının ilk üç ayında yaşanan işçi cinayetlerine dikkat çekerek, “Öngörülebilir bir ölüm, öngörülebilir bir arıza, öngörülebilir bir kırılma, yaralanma kaza olmaz. Biz neredeyse bütün iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenebileceğini biliyoruz. Bu nedenle, meydana gelen ölümlere, kaza değil cinayet diyoruz” diyen Güven, Türkiye'de her iki buçuk ayda bir Soma Katliamı yaşandığını söyledi.

"İzmir'de 2019 Ocak ayından bu yana 19 işçi, çalışırken öldü" diyen Güven, “İzmir’de işçinin kanı üzerine gökdelenler dikilirken, Aliağa gibi sanayi havzalarından, tersanelerden her gün iş cinayetleri haberi geliyor. Ne kadar acıdır ki, hepimizin gittiği büyük AVM inşaatlarının, İzmir’in dört bir yanını sarmaya başlayan gökdelenlerin ve işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmamış kentsel dönüşüm projelerinin, hepsinin harcında işçinin kanı bulunmaktadır” diye konuştu. 

'HEP BİRLİKTE MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Mezopotaya Ajansı'nda yer alan habere göre iş cinayetleri davalarına da değinen Güven, “Soma’da, Ermenek’te, Ostim’de, Davutpaşa’da ve her yerde her an ölen her işçimizin, alınmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin, açılan göstermelik davalarda verilen göstermelik cezaların, kuşa çevrilen tazminatların, yıllarca süren davaların tanığı olan ve aşağıda imzası bulunan İzmir’de işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında çalışmalar yapan, bu çalışmaları yayma ve ilerletme amacı ile bir araya gelen bizler, tüm sendikaları öncelikle kayıt dışı güvencesiz çalışan işçinin örgütlenmesi için seferber olmaya, üretim sürecinde işçinin kontrolü ve denetimini artıracak, çalışma koşullarını işçiden yana belirleyebilecek bir örgütlenme ve sınıf bilincinin sağlanmasına, bu anlamda işçilerin ortak talepleri için hep birlikte mücadeleye çağırıyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.