15 örgütten Türkiye’ye çağrı: Yeni kömür santrali yapmama sözü ver

15 örgütten Türkiye’ye çağrı: Yeni kömür santrali yapmama sözü ver

COP26’da 46 ülkenin imzaladığı Kömürden Temiz Enerjiye Geçiş Deklarasyonu’nun açıklanmasının ardından, 15 örgüt Türkiye’nin de bunu imzalaması için çağrıda bulundu.

Glasgow’da devam eden COP26’da 46 ülkenin imzaladığı Kömürden Temiz Enerjiye Geçiş Deklarasyonu’nun açıklanmasının ardından, 15 örgüt Türkiye’nin de bunu imzalaması için çağrıda bulundu.

Aralarında Avrupa İklim Eylem Ağı, Greenpeace Akdeniz ve WWF Türkiye’nin de bulunduğu örgütler, Türkiye’nin hem yeni kömür santrali yapmamak hem de belirli bir tarihte kömürden enerji elde etmeyi sonlandırmak için taahhüt vermesini talep etti.

BBC’nin haberine göre; Deklarasyona en çok kömür kullanan ülkelerden Güney Kore, Endonezya ve Vietnam da imza atarak ilk kez kömürü kullanımdan kaldırma ve/veya yeni kömür santrali inşa etmeme sözü vermişti.

15 örgütün ortak açıklamasında “2053 için net sıfır karbon hedefini açıklayan Türkiye’nin atması gereken en hızlı ve gerçekçi adımın kömürü en geç 2030 yılına kadar elektrik sisteminden çıkarmak olduğu konusunda hemfikir” oldukları her aldı.

DAHA FAZLA