15. Karaburun Bilim Kongresi başladı

15. Karaburun Bilim Kongresi başladı

1-4 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan 15’inci Karaburun Bilim Kongresi, ‘Kapitalizmin Salgınları ve Bitmeyen Kavga’ başlığı altında yapılacak.

Farklı alanlarda uzman akademisyenlerin katkılarıyla düzenlenen ve bu yıl 15’incisi yapılacak olan Karaburun Bilim Kongresi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde başladı.

1-4 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan kongre, bu sene pandemiden dolayı lojistik imkanlardaki durumlardan kaynaklı Tarihi Havagazı Fabrikası’nda yapılıyor.

Akademisyenler, bilim insanları, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları gibi birçok farklı alandan isimlerin bulunacağı kongrenin açılış gününde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı.

Kongrenin oturum başlıkları arasında; Pandeminin Krizi-Kapitalizmin Krizi, Kapitalizmin Kara Vebası: Faşizm, Pandemi, Afetler ve Yerel Yönetimler, Akademinin Krizi ve Olanakları, Devlet, Muhafazakarlık ve Artan Otoriterleşme, Kapitalizmin Salgınları ve İşçi Sınıfı gibi konular yer alıyor.

Karaburun Bilim Kongresi Düzenleme Kurulu adına açılış konuşması yapan Makina Mühendisi Özcan Gülhan şunları söyledi: 

"Bugün Barış İmzacılarının ve muhalif akademisyenlerin üniversiteden atılmaya başladığı KHK’nın yayınlanmasının üstünden 5 yıl ya da 1826 gün geçti. Ne OHAL Komisyonu başvuruları almaya başlayalı 1507 gün olduğu halde, bu akademisyenlerin neredeyse tamamının başvuruları hâlâ incelenmedi. Hükümete AİHM’e savunmasını iletmesi için verilen sürenin dolmasına 47 gün kaldı. Hâlâ üniversitelere geri dönüşte belirsizlik ve hak gaspı devam ediyor.

Bildiğiniz gibi, geçen yıl COVID-19 pandemisinin ortaya çıkardığı koşullardan dolayı kongremizi gerçekleştirememiştik. Bu yıl ise depremde hasar gören belediye binasını kullanamamamız, alternatif mekanların kongre yapmaya uygun olmaması ve konaklama, yeme-içme gibi temel ihtiyaçların fiyatlarının çok yükselmiş olması sebebiyle kongremizi İzmir’de gerçekleştirme kararı aldık. 15. Karaburun Bilim Kongresi’nin Tarihi Hava Gazı Fabrikası’nda yapılmasına olanak sağlayan İzmir BB. Başkanı Tunç Soyer’e ve desteklerinden dolayı Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı Birim Yöneticisi Mehmet Anıl Kaçar’a, Tarihi Havagazı Fabrikası çalışanlarına, ayrıca kongreyi gerçekleştirmemiz için bize destek olan KESK genel merkezine, Eğitimsen genel merkezine, Eğitimsen İzmir 3 nolu şubeye, Eğitimsen Ankara 5 nolu şubeye, Eğitimsen İstanbul 6 nolu şubeye, Türk Tabipler, Birliğine, TMMOB İzmir İKK’yas ve Mülkiyeliler Derneğine teşekkür ediyoruz. Kongremizi seneye Karaburun’da yapmaya devam edeceğiz.

Son 2 yılda salgın, yangın, sel, kriz gibi  üst üste gelen çok sayıda sorun, var olanların üzerine yığılarak önümüze geldi. Pandemi başladı, üzerinden yaklaşık iki yıl geçmesine karşın  ne uluslararası düzeyde ne de ülkeler düzeyinde gerekli önlemler alınmadı. Maske bulmakta sorun yaşadık, erişebilenler ise fiyatını cebinden ödemek zorunda kaldı, aşılamaya geç başladık, işçiler ise patronun insafına bırakıldı. Resmi kayıtlara göre 56710 kişiyi pandemi sebebiyle kaybettik. Deprem oldu, insanlar yakınlarının kayıplarının yasını tutarken kendilerinin ne kadar iyi çalıştığını söyleyen beceriksiz bakanlar gördük. Yangınlar meydana geldi, Şırnak, Manavgat, Muğla ve Anadolunun bir çok yerinde ormanlar yandı, Dersim’deki yangın ise hala devam ediyor.  Yangınlarda hava desteği nerede diye sorduk, aynı bakanlar gene ne kadar iyi iş yaptıklarını söyleme yarışına girdiler, arkalarında ormanlar yanarken, canlılar ölürken, insanlar evlerini tarlalarını  kaybederken... Sel oldu, yerleşim birimleri sular altında kaldı, 70 insan hayatını kaybetti, fakat senaryo değişmedi, tüm bu felaketlerde yurttaşa IBAN numarası gönderildi. IBAN numarası her derde deva görüldü.

Bunların yanında katliamlar, ırkçı saldırılar, hukuksuzluklar, ve hak  gasplarıyla dolu bir yıl oldu ve olmaya devam ediyor. İlk olarak İzmir’de HDP il binasında bir katil tarafından planlı bir şekilde katledilen Deniz Poyraz’ı anmak isterim. HDP’yi hedef  gösterenleri ve bu katliama neden olanları unutmayacağız, hesabını soracağız. Mülteci nefretinin son derece arttığı ülkemizde Ankara Altındağ’da mültecilere yönelik pogroma varan saldırılar yaşandı. 

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektöre karşı üniversite öğrencileri ve öğretim üyelerinin başlattı direniş, 2. Kayyum rektöre karşı da şu anda devam ediyor. İstanbul sözleşmesinden çıkıldı, 2020 yılında Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun verilerine göre 300 kadın öldürüldü, 171 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. İSİG Meclisi verilerine göre 2020 yılında 2427 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti, bunlardan 741 işçi COVİD-19 sebebiyle aramızdan ayrıldı. 2021’in ilk 7 ayında ise 1301 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti. TTB verilerine göre 31 Mayıs 2021 tarihine kadar 403 aktif sağlık çalışanı gene COVİD-19 sebebiyle hayatını kaybetti. Kayıpların hepsi bizim için ağırdı, fakat izninizle 2019 yılında yaptığımız son kongreden beri hayatını kaybeden 3 işçi önderini ayrıca anmak isterim. Galataport inşaatında çalışan Dev Yapı-İş Sendika temsilcisi Hasan Oğuz, pandemi dönemi çalışma koşullarını yeni protesto etmişlerken, çalışma koşullarında düzelme olmadığı için COVİD-19’a yakalanarak hayatını kaybetti. Bağımsız Maden-İş Sendikası’ndan Tahir Elçi ve Ali Faik İnter, Soma katliamının sonrasında verilmeyen tazminatların hesabını sormaya gittikleri Ankara’dan dönüşte trafik kazasında hayatını kaybetti. Hepsini saygıyla anıyoruz.

Pandemi sebebiyle işçiler kısa çalışma ödeneğine mahkum edildi, kod 29 sebebiyle bir çok işçi haksız yere işlerinden oldu, işletmeler yeterli destek verilmeden uzun süre kapatıldı, bir süre alkol satışı yasaklandı. Dolar 6 Eylül 2019’da 5.71 TL iken dün akşam itibariyle 8.31 TL oldu. 

Türkiye’nin savunmasının nereden başlayacağı ise her gün Cumhur ittifakı tarafından değiştirilmekte... Birgün Suriye’den ,birgün Libya’dan, Kıbrıs- Maraştan ve en son Kabil’den... Bugün Dünya Barış günü, bir kez  daha tekrarlayalım, savaş çığırtkanlığı değil barış içinde yaşamak istiyoruz.

Bu liste uzayarak gidiyor, atladıklarım için kusura bakmayın sadece alt alta sıralamak saatlerimizi alabilir.

Bu olumsuz tablonun yanında Türkiye’nin dört bir yanında direnişler de sürüyor. Belkarper, Baldur, İmbat Maden, PTT, Cargill ve daha bir çok yerde işçiler direniyor. Kadınlar tüm baskılara rağmen mücadelelerini sürdüyor, üniversiteli gençler Boğaziçi Üniversitesindeki arkadaşlarına uygulanan hukuksuz müdahaleye sessiz kalmıyor. 

Bu yıl Karaburun Bilim Kongresinde “Kapitalizm’in Salgınları ve Bitmeyen Kavga” başlığı altında, çağrı metninde de belirttiğimiz üzere yalnızca düşünmek değil, değiştirmek ve dönüştürmek için oturumlarda ve çalışma gruplarında konuşacağız.  Pandemi, faşizm, yerel yönetimler, politik müzik, akademi, ekoloji, feminizm, sokağın bilgisi, muhafazakarlık ve otoriterleşme, işçi sınıfı, Marksizmin güncelliği, hapishanelerdeki hak ihlalleri, Türkiye siyasetinin durumu, ve mülksüzler kongredeki tartışma konularımız olacak. 15. Karaburun Bilim Kongresi’ne geldiğiniz ve kongre boyunca olacak katkılarınız için hepinize teşekkür ediyor, iyi kongreler diliyoruz."

PROGRAMDA NELER VAR?

1 Eylül Çarşamba

13.30 Açılış Konuşmaları

Özcan Gülhan – Karaburun Bilim Kongresi Düzenleme Kurulu

Tunç Soyer – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı

Ulaş Yasa – Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı

14.00 Açılış Oturumu: Pandeminin Krizi, Kapitalizmin Krizi

Yürütücü: Özlem Özkan

➢ Ertuğrul Kürkçü – Metabolik Uçurumun Eşiğinde: Enternasyonalizm veya Yokoluş

➢ Özgür Öztürk – Pandemi, Kriz, Kapitalizm

➢ Beyza Üstün – Krizler Sarmalında Yaşam

➢ Onur Hamzaoğlu – Salgınlar ve Kapitalizmde Sağlık: COVID-19 Pandemisi Bir Sağlık

Sorunu mu?

16.30 A1 Oturumu: Kapitalizmin Kara Vebası: Faşizm

Yürütücü ve Çerçeve Sunum: Özay Göztepe

➢ Orhan Dilber – Reformist ve Devrimci Stratejiler Bakımından Faşizm Tespitleri

➢ Barış Yıldırım – Faşizm ve Kolonyal Faşizm

➢ Bahadır Özgür – “Devlet Baba”dan “Devlet AŞ”ye: Türkiye’de Rejimin Dönüşümü

➢ Dinçer Demirkent – Türkiye’nin Anayasal-Siyasal Rejimi

➢ Eylem Şen – Sinemada Anti-Faşizmin Estetiği

2 Eylül Perşembe

10.00 A2 Oturumu: Pandemi, Afetler ve Yerel Yönetimler

Yürütücü ve Çerçeve Sunum: H. Senem Doyduk

➢ Yusuf Ekici – Afetler Karşısında Dirençli Kentleri Nasıl Planlama(ma)lı? Deprem Sonrası

İzmir

➢ İlker Kahraman – İklim Değişikliği, Afetler ve Covid-19 Salgınının Mekâna Etkisi

➢ Yücel Çağlar – Orman Yangınları ile Su Taşkın ve Baskınları “Doğal Afet” midir; Değilse

“Ne Yapılmalı?”

B1 Oturumu: Yenilmeyen Şarkılar: Politik Müziğin Çoğul Yolculuğu

Yürütücü: Ruşa Sabur

➢ Latife Canan Kaplan – Yenilgi Çağında Politik Müzik

➢ Serdar Türkmen – Türkiye’de “Eylem Müziği”

➢ Barış Yıldırım – Umut Şarkıları (Şarkılara sordum: Umut nereden gelir?)

13.00 A3 Oturumu: Akademinin Krizi ve Olanakları

Yürütücü ve Çerçeve Sunum: Mehmet Kuyurtar

➢ Gülçiçek Dere – Akademik Proleterleşme ve Dayanışmanın Örgütlenmesi

➢ Ecem Güzel – Yeni Kayyum Rejimi ve Boğaziçi Direnişi

➢ Adem Kurtar – Akademinin Görünmeyen Emekçileri

B2 Oturumu: Doğanın Metalaşması Ekolojik Yıkım

Yürütücü ve Çerçeve Sunum: Beyza Üstün

➢ Emet Değirmenci – Covid-19 İnsanlığın Uyanmasına ve Antroposferin İyileşmesine Nasıl

Katkıda Bulunabilir?

➢ İrfan Mukul – Toprak ve Kentin Metalaşması: Eşitsiz Coğrafi Gelişme

➢ Özgül Saki – ‘Extractivismo / Kazıp Çıkarmacılık’a Karşı Mücadeleye Dair...

➢ Adnan Mirhanoğlu – Hidro-Sosyal Akışlar: Sulama Sistemlerinde Sosyo-Politik ve Sosyo-Materyal Güç

16.30 A4 Oturumu: Pandemide Sosyalist Feminist Politika

Yürütücü: Elif Karaçimen

➢ Özlem Özkan – Covid-19 Pandemisinde Kadın Sağlık Emekçileri ve Derinleşen Eşitsizliklere

Yanıtları

➢ Melda Yaman – Pandemide Yaşamı Yeniden-Üretmek: Feminist Mücadele, Sınırlar ve

Olanaklar

➢ Yasemin Özgün – Otoriter Sağ İklimlerde Feminist Politika

3 Eylül Cuma

10.00 A5 Oturumu: Sokağın Bilgisi (Tahir Çetin ve Ali Faik İnter'in Anısına)

Yürütücü: Doğan Emrah Zıraman

➢ Zeynep Kadirbeyoğlu – Demokratik ve Özerk Üniversite Mücadelesi: Boğaziçi Üniversitesi

Örneği

➢ Halit BÜYÜK – Taşeron İşçinin Zaferi: PTT Direnişi

➢ Başaran Aksu – Yerin Altını Üstüne Getirmek: Soma'dan Ermenek'e Madenci Direnişleri

13.00 A6 Oturumu: Devlet, Muhafazakarlık ve Artan Otoriterleşme

Yürütücü ve Çerçeve Sunum: Zerrin Kurtoğlu

➢ Ümit Akçay – Otoriter Konsolidasyon Dinamikleri ve Karşı Eğilimler

➢ Ömer Faruk Gergerlioğlu – Muhafazakarlık ve Artan Otoriterleşme

➢ Ahmet Gire – Pandemide Devlet: Çıplak Yaşamın ve Çıplak Birikimin Üretimi

B3 Oturumu (Çalışma Grubu Sunumları): Türkiye’de Gıda Egemenliği: Temel Sorun

Alanları ve Mücadele Olanakları (1. Bölüm: Değişen Yapılar ve Karışan Kavramlar)

Yürütücüler: Fatih Özden ve Umut Kocagöz

➢ İzmir’den Kır Araştırmacıları – Korona Günlerinde Tarım ve Gıda Politikalarını Yeniden

Düşünmek

➢ Özge Güneş – 3. Gıda Rejimi ve Gıda Egemenliği

➢ Mesut Yüce Yıldız – Gıda Egemenliği ve Agroekoloji

➢ Fatma Genç – Gıda Egemenliği Perspektifinden Tarımda Metalaşma

➢ Uygar D. Yıldırım – Tarımda Değişen Emek Biçimlerinin Gıda Egemenliği Bağlamında

Değerlendirilmesi

➢ Duygu Avcı ve Gökçe Yeniev – İklim Değişikliği Bağlamında Tarım-Gıda Sisteminin

Politik Ekolojisi

16.30 A7 Oturumu: Kapitalizmin Salgınları ve İşçi Sınıfı

Yürütücü: Mehmet Türkay

➢ Mert Büyükkarabacak – Pandemi, Yeni(den) Devletçilik ve Sınıf Hareketi

➢ Şeyda Tuğgen Gümüşay ve Ayça Tezerişir – Eylem Özgürleştirir: Covid-19 Pandemisinde

İşçi Kadınların Direnişi

➢ Sedef Öztürk – Emeğin Kendini Yeniden Var Etmesi ve Çalışmanın Ruhsallığı Bağlamında

Dayanışma Ekonomileri

➢ Mehmet Yusufoğlu – Platform Kapitalizmine Karşı Dijital Bir Aktivizm Mümkün mü?

➢ Zeynep Özsoy – Dayanışma Ekonomisi Örneği Olarak Yeni Nesil Kooperatifler

B4 Oturumu (Çalışma Grubu Sunumları): Türkiye’de Gıda Egemenliği: Temel Sorun

Alanları ve Mücadele Olanakları (2. Bölüm: Özneler, Mücadele Olanakları ve Stratejiler)

Yürütücüler: Fatih Özden ve Umut Kocagöz

➢ Zerrin Çelik – Tohum Hakkı ve Köylü Pratikleri

➢ Murat Büyükyılmaz – Yerel Yönetimler ve Gıda Egemenliği

➢ İrem Soysal Al – Kentteki Ekolojik Gıda İnisiyatiflerinin Gıda Egemenliği Mücadelesindeki

Yeri

➢ Abdusellam Kutlu – Mevsimlik Tarım İşçilerinin Durumu ve Örgütlenme Olanakları

➢ Adnan Çobanoğlu – Çiftçilerin Örgütlenme Haklarının Gıda Egemenliğiyle İlişkisi

4 Eylül Cumartesi

10.00 A8 Oturumu: Marksizmin Güncelliği (İşçi Sınıfının İlk General’ine)

Yürütücü: Ahmet Haşim Köse

➢ Haluk Yurtsever – Sınırda Güncelleme

➢ Erkin Özalp – Marksizm ve Yeni Teknolojiler

➢ Melda Yaman – Marx’tan Engels’e, Etnoloji Defterleri’nden Köken’e

➢ Ozan Mutlu- 11 Avrupa Ülkesinde Klasik-Marksgil Kategorilerin Nicel Büyüklükleri Üzerine Gözlemler