15-16 Haziran Direnişi'nin 50. yılında Avcılar Dayanışma Ağı'ndan açıklama

15-16 Haziran Direnişi'nin 50. yılında Avcılar Dayanışma Ağı'ndan açıklama

Avcılar Dayanışma Ağı, 14 Haziran tarihinde 15-16 Haziran Direnişi'nin 50. yıl dönümüne ilişkin basın açıklaması düzenleyecek.

Avcılar Dayanışma Ağı, 15-16 Haziran Direnişi'nin 50. yıl dönümünde "Emeğin dayanışma ve direnişini selamlıyoruz" diyerek 14 Haziran Pazar günü basın açıklaması düzenleyeceklerini duyurdu.

Saat 14.00'de Avcılar Deprem Anıtı önünde buluşma çağrısı yapan Avcılar Dayanışma Ağı, düzenlediği açıklamada yalnızca direnişi anmayacak, aynı zamanda yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde yaşamını yitiren emekçileri de hatırlatacak.

15-16 HAZİRAN DİRENİŞİ NEDİR?

Dönemin iktidarı olan Adalet Partisi'nin, Cumhuriyet Halk Partisi ve diğer kimi muhalefet unsurlarının da desteğini alarak ve işçilerin DİSK'te örgütlenmelerini engellemek, sendikal faaliyete darbe vurmak adına 274 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası ile 275 sayılı Sendikalar Yasası'nda değişiklik yapması üzerine 15 Haziran 1970 tarihinde başlayan işçi eylemleri ve fabrika işgalleri İstanbul'un dört bir yanını sardı. DİSK yönetimi ve Türkiye İşçi Partisi (TİP); önerilen düzenlemenin işçi sınıfının sendikal haklarına yönelik bir saldırı olduğu gerekçesiyle düzenlemeye itiraz etti. TİP, kararı AYM'ye taşıyacağını duyurdu. On binlerce işçinin fabrikalarda Anayasal Direniş Komiteleri kurdukları ve sokakları, fabrikaları işgal ettikleri direnişin ilk gününün ardından 60 günlük sıkıyönetim ilan edildi. Eylemler esnasında 3 işçi hayatını kaybetti.