15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'nin 50. yıl dönümünde 'yeni bir toplumsal düzen' vurgusu

15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'nin 50. yıl dönümünde 'yeni bir toplumsal düzen' vurgusu

15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi"nin 50. yıl dönümü nedeniyle birçok kentte etkinlikler yapıldı. Etkinliklerde, iktidarın kıdem tazminatını gasp etme girişimlerine karşı mücadele vurgusu yapıldı.

15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin 50. yıl dönümünde yapılan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye'nin ve dünyanın işçi sınıfı ve emekçi halklarının yol ayrımına geldiği bu süreçte yeni bir toplumsal düzen şarttır. Eşitlik, demokrasi, özgürlük ve barışın olduğu bir dünya yaratmaya. Tüm işçi kardeşleri örgütlü olduğu sendikalı olmaya çağırıyorum” dedi.

15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi"nin 50. yıl dönümü nedeniyle birçok kentte etkinlikler yapıldı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından Kadıköy’deki Yoğurtçu Parkı’nda düzenlenen etkinliğe sosyalist parti ve örgütler de destek verdi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle fiziki mesafeye dikkat edilen etkinlikte parka “15-16 Haziran’ın 50. yılında yeni bir toplumsal düzen için sendikalı ol, DİSK’li ol” pankartı asıldı.

‘İŞÇİ SINIFININ KAZANILMIŞ BÜTÜN HAKLARI ORTADAN KALDIRILDI’

15-16 Haziran direnişinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan etkinlikte söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 15-16 Haziran’ın sadece anılacak bir gün olmadığını vurguladı. Çerkezoğlu “Bugün her örgütlenmemizde iş yerinde, fabrikada önümüze barajlar, yasaklar, bin bir türlü engel getiriyorlar ama nafile, DİSK yoluna devam ediyor. Bugün de işçi sınıfının kazanılmış bütün haklarının ortadan kaldırıldığı, sendikal örgütlenmelerin dağıtılmaya çalışıldığı, işçilerin, kadınların, gençlerin işsizlikle yüz yüze bırakıldığı, her gün 4-5 işçi arkadaşımızı iş cinayetlerine kurban verdiğimiz, çalışma saatlerinde rekor kırdığımız, pandemi koşullarında işçilerin hayatta kalmaya çalıştığı, sağlığını işini ve gelirini korumaya çalıştığı bu süreçte en temel kazanılmış hakkımız olan kıdem tazminatımıza el uzatmaya çalışıyorlar” dedi.

‘KIDEM TAZMİNATINA DOKUNDURMAYIZ’

“Sendikalı, sendikasız tüm işçi kardeşlerimizle kıdem tazminatı hakkımıza sahip çıkacağız. Buradan 15-16 Haziran'ın 50. yılında bir kez daha söylüyoruz, kıdem tazminatımıza dokundurmayacağız. Hodri meydan diyoruz” sözleriyle konuşmasına devam eden Çerkezoğlu kıdem tazminatına, bedeli ne olursa olsun sahip çıkacaklarını ifade etti.

‘NEYİ, KİMİNLE MÜZAKERE EDİYORSUNUZ?’

Çerkezoğlu, milyonlarca emekçiyi ilgilendiren kıdem tazminatını iktidarın kapalı kapılar ardında konuştuğuna da dikkat çekti. DİSK Genel Başkanı, “Çalışma Bakanı iki gün önce televizyon kanalında ‘açıklama yapamam müzakerelere devam ediyor’ dedi. Neyi, kiminle müzakere ediyorsunuz? DİSK’i yok sayarak bu müzakere süreçlerini kapalı kapılar ardından seçilmiş sendikalarla yapmak asla kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

‘YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN’

Türkiye’de sendikal özgürlüklerin önünü açan sendikal örgütlenmenin, işçi ve emekçilerin haklarını korunduğu yeni bir toplumsal düzene ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, “Türkiye'nin ve dünyanın işçi sınıfı ve emekçi halklarının yol ayrımına geldiği bu süreçte yeni bir toplumsal düzen şarttır. Eşitlik, demokrasi, özgürlük ve barışın olduğu bir dünya yaratmaya. Tüm işçi kardeşleri örgütlü olduğu sendikalı olmaya çağırıyorum” şeklinde konuştu.

‘YAŞASIN 15-16 HAZİRAN DİRENİŞİMİZ’

Etkinlik boyunca sık sık, “Yaşasın sınıf mücadelemiz”, “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği”, “Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz”,  “Kıdem hakkımız gasp edilemez” ve “Kıdem hakkımıza dokunan eller kırılsın” sloganları atıldı.

Etkinlikte ayrıca DİSK korosu da seslendirdiği marş ve ezgilerle renk kattı.

FARKLI İLLERDE ETKİNLİKLER

İstanbul dışında Adana, Hatay, Mersin ve Antalya’da da 15-16 Haziran Direnişi’nin 50. yıl dönümünde etkinlikler yapıldı. Etkinliklerde, iktidarın kıdem tazminatını gasp etme girişimlerine karşı mücadele vurgusu yapıldı.