14 Kasım notları: Karartamayacaksınız...

14 Kasım notları: Karartamayacaksınız...

'Günün gündemi' köşemizde her gün Editör yorumuyla günün öne çıkan başlıklarını hatırlatıyoruz.

İleri Haber

Giresun'un Eynesil ilçesinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Rabia Naz Vatan’ın ölümünün araştırılmasına ilişkin kurulan Meclis Komisyonu’nun ilçedeki incelemelerini takip eden gazeteci Canan Coşkun ve belgeselci Kazım Kızıl’ın önceki gün (13 Kasım) gözaltına alınmasının ardından Rabia Naz’ın adalet arayan babası Şaban Vatan da dün sabah saatlerinde gözaltına alındı. Vatan, Coşkun ve Kızıl, Emniyet’teki işlemlerinin ardından önce savcılığa, oradan da mevcutlu olarak Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Baba Vatan ile Coşkun ve Kızıl yurt dışına çıkış yasağı ve müştekinin evine yaklaşmama adli kontrolü ile serbest bırakıldı.

Baba Şaban Vatan’ın uzun süren mücadelesi ve kamuoyunun baskısıyla Meclis’te oluşturulan Araştırma Komisyonu’nun kurulması, Rabia Naz’ın ölümünün aydınlatılmasında kanaat oluşturulmasına ilişkin bir nebze de olsa umut doğururken, ardından Komisyondaki AKP ağırlığı soru işaretleri uyandırmıştı.

Komisyonun incelemeler için Eynesil’e gelmesi ve Rabia Naz’ın cansız bedeninde erkek DNA’sına rastlandığının ortaya çıkması gibi ciddi bir bulguya rağmen, şüpheli ölümün aydınlatılmasına ilişkin henüz bir mesafe alındığını söylemek ise maalesef güç.

Komisyonun ciddi bulgular olan şüpheli ölümü tamamiyle aydınlatma görevi ve yetkinliği bulunmuyor ancak bu olayla ilgili bir kanaat oluşturması yönünde atacağı adımlar dikkatle takip ediliyor. Olayı açıklığa kavuşturacak kolluk güçleri ve adli kurumlar ise şüpheli ölümün üzerine gitmekten çok, bu yönde adım atılmasını isteyen Şaban Vatan ve Metin Cihan örneğindeki gibi süreci takip edenlere engelleme girişimlerinde bulunuyor.

İLGİLİ HABER | Şaban Vatan, Canan Coşkun ve Kazım Kızıl serbest bırakıldı

İLGİLİ HABER | Ve Süleyman Soylu sahnede: 'Rabia Naz üzerinden tüm kurumlar felç edilmeye çalışılıyor'

İLGİLİ HABER | Basın meslek örgütlerinden Giresun Valiliği'ne tepki: 'Hakikati karartmaya dönük suçlamalardan vazgeçin'

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, Meclis Genel Kurulu'nda emekçiler açısından Türkiye'nin ekonomik ve güncel durumu hakkında yaptığı konuşmada AKP sıralarına dönerek, "Bugün Şili'de, Ekvador'da, Lübnan'da, Azerbaycan'da "Kesinlikle sokağa çıkmaz." denilen insanların kendi iradelerini nasıl ortaya koyduğunu, nasıl karşı çıktıklarını görün, bakın, hiç aklınızdan çıkmayan Gezi'yi düşünün. Bu halk sizi iktidardan indirecek ama o gün emin olun, Gezi'yi mumla arayacaksınız." dedi.

İLGİLİ HABER | TİP Milletvekili Barış Atay'dan AKP sıralarına: 'Gezi'yi mumla arayacaksınız!'

Erdoğan’ın Trump’la Beyaz Saray’da yaptığı görüşmeye ilişkin yankılar sürüyor. ABD dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalar yapan Erdoğan, Trump'la Beyaz Saray'da yaptığı görüşmeyi aktardı. Erdoğan görüşmede, her konusu geçtiğinde AKP’de panik nedeni olan Halkbank konusunda konuşulduğunu söyledi. Erdoğan’ın Trump’tan sık sık övgüyle bahsetmesi dikkat çekti.

İLGİLİ HABER | Erdoğan: ABD de Rusya da dostum olsun istiyorum

İLGİLİ HABER | Trump'tan yandaş Hilal Kaplan'a: Gazeteci olduğuna emin misin?

İLGİLİ HABER | Erdoğan-Trump görüşmesine ilişkin CHP'den açıklama: 'Trump'tan ne alınmıştır ki Saray bu kadar sevinmiştir?'