13 yaşındaki çocuk işçi, atölyedeki patlamada ağır yaralandı!

13 yaşındaki çocuk işçi, atölyedeki patlamada ağır yaralandı!

Diyarbakır’da 13 yaşındaki çocuk, çalıştırıldığı atölyedeki patlamayla ağır yaralandı.

Diyarbakır'da 13 yaşındaki M.B., çalıştırıldığı atölyede tiner kutusunun patlaması sonucu ağır yaralandı. Vücudunun yüzde 40'ında yanıklar oluşan 13 yaşındaki M.B.'nin hayati tehlikesinin sürdüğü belirtildi.

BirGün'de yer alan habere göre; olay, 1 Nisan akşamı Kayapınar ilçesi, Huzurevleri Mahallesi'ndeki bir demir doğrama atölyesinde meydana geldi. İş yerinde çalışan M.B. adlı oğlan çocuğu, tiner kutusunun patlaması sonucu yaralandı. Dicle Üniversitesi Hastanesi Yanık Ünitesi'ne kaldırılan M.B.'nin hayati tehlikesi devam ediyor.

HER HAFTA EN AZ 5 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBEDİYOR!

Çocuk işçiliğiyle mücadelede kalınan yetersizlik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kendi hazırladığı raporlara da yansıyor. 2021 yılında çocuk işçiliğe dair bir artış olduğu belirtilerek bunun gerekçesi olarak salgın önlemlerindeki gevşeme gösteriliyor.

Bakanlığın faaliyet raporuna göre 2021 yılında 37 bin 484 çocuk işçiye ulaşıldı. Bu rakam Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 720 bin olarak açıkladığı rakamın sadece yüzde 5’i. Bakanlığın 2020 yılında ulaştığı çocuk işçi sayısı ise 12 bin 457 olarak gerçekleşmişti. 2021 yılında ulaşılan çocuk sayısında yüzde 200 oranında artış gerçekleşti.

Öte yandan çocuk işçiliğinin yaygınlığına ilişkin acı durum Bakanlık tahminlerine de yansıdı. Ulaşılan çocuk işçi sayısı Bakanlık öngörülerini yüzde 138 aştı. Bakanlık, 2021 yılı sonu itibarıyla “Çocuk işçiliği ile mücadele” kapsamında hedeflenenin çok üzerinde çocuğa ulaşılmasının nedeninin, “mevsimlik tarımda çocuk işçiliği ile mücadele alanında saha çalışmalarının etkinliğinin artması ve pandemi önlemlerinin gevşetilmesi” olduğunu açıkladı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi raporlarına göre her hafta en az 5 çocuk işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor.

İSİG Meclisi AKP’yi bir iş cinayetleri rejimi olarak tanımlıyor. Meclis’in AKP’li yıllara ilişkin hazırladığı raporda son 19 yılda en az 28 bin 380 işçinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Çocuk işçiliğine yönelik ise şu ifadeler yer alıyor:

“Devlet kendi yasalarına dahi uymamış, çalışan çocuklar korunmamıştır. Çocuklar çalışması yasak olan işkollarında çalışmanın yanında 15 yaşın altında da çalıştırılmaktadır. Yoksulluk, 4+4+4 eğitim sistemi, çırak ve stajyerlik uygulamaları, mevsimlik tarım işçiliğinin omurgasının çocuklardan oluşturulması gibi nedenlerle üçte biri 14 yaş ve altında olmak üzere her yıl 60-70 çocuk çalışırken hayatını kaybetmiştir.”

Raporda AKP’li yıllarda gerçekleşen iş cinayetlerinin nedenlerinden bazıları şöyle sıralanıyor:

- Katliam boyutuna varan iş cinayetlerinde işverenlere ödül gibi cezalar verilmesi.

- Cezaların caydırıcı olmaması.

- Denetimsizlik.

- Emeğin değersizleştirilmesi.

- Tüm sektörlerde emekçilerin güvencesizleştirilmesi