12 Eylül'ün yıldönümünde Cumartesi Anneleri'nin adalet arayışı sürüyor

12 Eylül'ün yıldönümünde Cumartesi Anneleri'nin adalet arayışı sürüyor

12 Eylül askeri darbesinin yıldönümünde adalet arayışlarının 807. haftası sebebiyle canlı yayın üzerinden bir araya gelen Cumartesi Anneleri kayıplarının akıbetini sorarak hakikat için yüzleşme talebini yineledi.

12 Eylül askeri darbesinin yıldönümünde adalet arayışlarına devam eden Cumartesi Anneleri, koronavirüs salgını sebebiyle 108 haftadır kendilerine yasaklanan Galatasaray Meydanı yerine sosyal medya hesabı üzerinden canlı yayın ile buluşarak 807. haftasında kayıplarının akıbetini bir kez daha sordu. 

'TOPLUMSAL UNUTMAYA KARŞI BİR KEZ DAHA HATIRLATIYORUZ'

Cumartesi Anneleri adına ilk konuşmayı  yapan, 1981 yılında Kars’ta gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır gözaltında kaybedilenlerin yakınları olarak 40 yıldır bu karanlığa karşı mücadele ettiklerini ifade etti. Kırbayır, “Bu gidişatın böyle gitmeyeceğini öngören ve buna karşı ilerici, devrimci, çağdaş insanlar gözaltına alınarak katledildiler. Bunlardan biri de kardeşim Cemil Kırbayır’dı. Kardeşim işkenceyle katledildi. 40 yıldır verdiğimiz mücadeleye rağmen, TBMM’de rapor çıkmasına rağmen, halen bir iddianame hazırlanmış değil. Katiller yargı önüne çıkarılmamıştır. Bu iyi bilinsin ki kayıplarımızın akıbetini sormaktan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

'DARBELER DEVLET GELENEĞİDİR'

Ardından 1980 yılında İstanbul’da gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren, konuşmasında '12 Eylül karanlığını her alanda haykırarak toplumun belleğini diri tutmayı kendilerine görev bildiklerini' ifade etti. Eren,  “Ülkenin üzerine çöken kara bulutlar, 40 yıldır kalkmamıştır. 12 Eylül, baskının, zulmün, antidemokratik uygulamaların, faili meçhul cinayetlerin, idamların, gözaltında kaybetmelerinin, insan hakları ihlallerinin adresidir. Bugün halen darbe yasalarıyla yönetiliyor olmamız, ne yazık ki bu adresin devlet geleneği haline geldiğini gösteriyor. En ağır bedelleri ödedik, ödemeye devam ediyoruz. Sevdiklerimiz işkencelerde katledildi. 40 yıldır inkar ediliyor. İnkar da bir devlet geleneği haline geldi. Asla unutmadık, unutmayacağız. Affetmedik, affetmeyeceğiz” dedi.