12 Eylül işkencecisi öldü

12 Eylül işkencecisi öldü

12 Eylül sürecinde Mamak Askeri Ceza Ve Tutukevi İç Güvenlik Komutanı Albay Raci Tetik’in yardımcılarından A Blok İç Emniyet Amiri Mehmet Sırrı Şuşut, öldü. Devrimci 78’liler Federasyonu Sekreteri Cumhur Yavuz, "Onu asla affetmeyeceğim" dedi.

12 Eylül 1980 darbesi sonrası cezaevlerinde başlayan işkence dalgasının aktif isimlerinden Mamak Askeri Ceza Ve Tutukevi İç Güvenlik Komutanı Albay Raci Tetik’in yardımcılarından A Blok İç Emniyet Amiri Mehmet Sırrı Şuşut, dün öldü.

BirGün’den Mahir Bağış’ın haberine göre,12 Eylül darbesinin ardından yaptığı işkencelerle gündeme gelen Şuşut, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne tayin istedi. Uzun yıllar Kıbrıs'ta görev yaptıktan sonra emekli olan Şuşut, memleketi Marmaris’e döndü. Uzun yıllar sefalet içinde yaşamını sürdüren Şuşut, daha sonra çeşitli hastalıklara yakalandı ve önce sağ ardından da sol ayağını kaybetti. 12 Eylül darbesinin sorumlularının yargılanması için açılan davalarda işkenceci listelerinin en üstünde bulunan Şuşut, iki ayağı olmadan bir süre yaşama devam etti. Şuşut, önceki gün geçirdiği rahatsızlığın ardından kaldırıldığı hastanede öldü.

'ASLA AFFETMEYECEĞİM'

12 Eylül darbesi sonrası Mamak Askeri Ceza ve Tutukevi’nde beş yıl kalan ve defalarca Şuşut ile karşı karşıya gelen Devrimci 78’liler Federasyonu Sekreteri Cumhur Yavuz, BirGün’e yaptığı açıklamada "Onu asla affetmeyeceğim" dedi. Mamak Cezaevi'nin Şuşut döneminde "işkencenin pilot bölgesi" olduğunu ifade eden Yavuz, "O dönem görevliler insanlık suçu işlemişlerdir. Temel yaşam hakkını gasp ettiler. Kaldığım koğuşta bu komutanın defalarca işkencesine maruz kaldım. Her sayımda bize saldırıyor ve aşağılıyordu. İşkencecilerden hesap sormak için açtığımız davalar zaman aşımı nedeniyle düştü. İşkence en temel insanlık suçudur ve bunu yapanları asla affetmeyeceğim.”